|

Patronii vasluieni avertizeazã: “Este genocid national! Vor dispãrea sute de firme din judet!”

FALIMENTUL BATE LA USÃ… Situatia la limitã în care se aflã sute de firme din judetul Vaslui, din cauza politicii salariale aberante promovate de partidul de guvernãmânt. Zeci de patroni vasluieni s-au trezit strânsi cu usa de cãtre angajati, dupã ce salariile la bugetari au ajuns la niveluri nesimtite, de neconceput. “Au venit unii angajati si mi-au spus cã dacã nu le dau 6.000 sau 7.000 de lei nu mai vin la treabã. A trebuit sã le plãtesc banii, pentru cã riscam sã închid afacerea. Dar stiti care e efectul? Decapitalizarea firmei. De acest subiect nu vorbeste nimeni. Noi nu putem tine pasul cu salariile bugetarilor, nu primim subventie de la stat, ne descurcãm cum putem. Dar nu ne întreabã nimeni cum ne descurcãm la un salariu de câteva mii de lei, la care statul ne jupoaie si ne ia contributii de peste 70%. Este genocid national! Închidem afacerile si plecãm afarã”, este avertismentul lansat de un om de afaceri din municipiul Vaslui, care s-a trezit în fata unei situatii limitã, din cauza politicii aberante duse de guvernul PSD, de a îmbogãti bugetarii, în timp ce firmele private se închid.

Mii de firme vasluiene sunt pe marginea prãpastiei. Semnalul a fost dat, de ceva timp, de unele falimente rãsunãtoare din judet, imediat ce guvernarea PSD a avut grijã sã-i îmbuibe pe angajatii de la stat, creându-le facilitãti si salarii foarte mari. Un om de afaceri din Suceava, Stefan Mandachi, a tras un semnal de alarmã, zilele acestea, privind modul în care statul îi jecmãneste pe patroni. “Dacã vreau sã-mi plãtesc cu 5000 de lei un angajat (si am multi cu salarii mult mai mari), voi plãti contributii si taxe în valoare de 72% !!! În total pentru un salariu net de 5000 de lei, angajatorul plãteste 8740 de lei. Sistemul pe care Statul ni-l pune la dispozitie pentru a face afaceri este microbian: te momeste cãtre minciuni, coruptie si evaziune. Forta de muncã abilã si profesionistã a migrat, iar ceea ce a rãmas în România sunt în general necalificati, care sunt constienti de pozitia lor de putere si profitã de contextul CREAT DE CÃTRE STAT ca sã manipuleze si sã conditioneze pe angajator”, sustine Mandachi. La Vaslui, din pãcate, aceste afirmatii sunt demonstrate de numãrul mare de falimente din ultimul an, dar si de apropiatele insolvente în care vor intra firme importante. “Stiti ce au fãcut angajatii, auzind cã la stat sunt salarii de mii de lei? Ne-au fortat sã le dãm salarii ca la bugetari, altfel ne-au amenintat cã pleacã. Ori, noi nu facem vânzãri la nivelul salariilor fãcute de angajati, însã lor nu le pasã. Nu am plecat în concediu, desi aveam bilet luat de câteva luni de zile. Cu o zi înainte de concediu, vine un angajat si îmi spune: “Îmi dati salariu de 7.000 de lei sau plec!”. Nu am ce face si accept propunerea. A doua zi, când sã plec în vacantã, un val de angajati care cereau dublarea salariilor. Asta, desi i-am tinut pe multi si în timpul iernii, cu salarii întregi, desi nu aveam activitate pentru ei în acel moment”, a explicat un manager al unei importante firme din judet. Acesta sustine cã 2019 este cel mai greu an din activitatea firmei sale. “Ne decapitalizãm. Angajatii trag si ne forteazã sã le dãm salarii uriase, ne strâng cu usa, firma se decapitalizeazã si ne paste falimentul. Cum sã tin pasul cu salariile de la buget? Cine mã ajutã pe mine? Sunt subventionat de undeva? Nici vorbã! Ne ducem la fund si nimãnui nu-i pasã. Ei, la Bucuresti, au rãzboaiele lor politice, însã în tarã situatia este scãpatã de sub control”, spune omul de afaceri.

O posibilã solutie: jumãtate dintre bugetari sã treacã la muncã în mediul privat!

Existã si unele solutii, adoptate deja în statele UE, care au condus la scãderea cheltuielilor bugetare. “Am fost în Irlanda si am discutat acolo cu oamenii de afaceri. Mi-au spus cã ei nici nu stiu cine sunt bugetarii sau alte institutii private cu care lucreazã, pentru cã toate plãtile se fac electronic. Nu discutã cu nicio persoanã, îsi achitã taxele, impozitele, ratele, totul este electronic, nu existã aparatul de bugetari de la noi. Asta trebuie fãcut si în România: totul sã se facã electronic, iar 60% dintre bugetari sã treacã la muncã în privat. Statul nu mai cheltuie sume imense cu plata salariilor la privat, operatiunile sunt mult mai simple si lumea este mai multumitã”, explicã omul de afaceri vasluian. Vrea cineva sã asculte strigãtul de neputintã al firmelor vasluiene? Se pare cã nu, pentru cã actualii guvernanti sunt mai interesati de propriile rãzboaie electorale, decât de a ajuta acel segment care aduce cei mai multi bani la bugetul de stat. Adicã mai bine omoarã gãina care dã ouãle de aur, decât sã se preocupe pentru a-i asigura tot ce are nevoie! Sã ne mai mirãm de zvonurile care spun cã firme importante din judet se pregãtesc sã-si închidã activitatea, pentru cã nu mai pot face fatã la pretentiile salariale ale angajatilor, cumulate cu bãtaia de joc a statului, care le împovãreazã peste mãsurã?