|

Patru vasluieni au ajuns în spital dupã ce au mâncat shaorma

INTERNATI… Patru vasluieni au ajuns, în ultimele zile, la Spitalul de Boli Infectioase “Sf. Parascheva” din Iasi dupã ce au mâncat produse de la un fast food din Iasi, situat pe strada Socola, în apropiere de Piata Nicolina. Cei patru vasluieni fac parte dintr-un lot de 134 de persoane care au ajuns pe patul de spital dupã ce au consumat diverse alimente de la fast-food-ul respectiv. În urma controalelor efectuate de inspectorii DSVSA Iasi, s-a descoperit cã maioneza folositã în prepararea produselor era infestatã cu Salmonella.

Mâncarea de tip fast food a fãcut ravagii în ultima sãptãmânã. În urmã cu trei zile, în comuna Pantelimon de lângã Bucuresti un bãietel de doar trei ani a murit dupã ce ar fi mâncat, împreunã cu pãrintii, shaorma de la un fast-food din Capitalã. Anchetatorii spun cã o substantã otrãvitoare sau o bacterie extrem de agresivã care s-ar fi aflat în maioneza din shaorma l-ar fi ucis pe copil. Probleme cu maioneza sunt si la fast-food-urile din Iasi. În urmã cu o sãptãmânã, 134 de persoane, dintre care patru din judetul Vaslui, au ajuns la spital cu toxiinfectii alimentare. Majoritatea celor care s-au îmbolnãvit sunt copii, adolescenti si tineri. Acestia au consumat diverse alimente de la Agapa, un fast-food situat pe strada Socola, în apropiere de Piata Nicolina.

Salmonella în sosuri

De la fata locului au fost recoltate opt probe de aliment si 25 de probe de sanitatie, care au fost prelucrate în laboratorul Directiei de Sãnãtate Publicã Iasi. Anchetele epidemiologilor au arãtat cã toxiinfectiile au fost produse de bacteria Salmonella, care a fost gãsitã în sosurile preparate în incinta fast-food-ului respectiv. “Pânã în prezent, Directia de Sãnãtate Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi a amendat cu suma de 12.000 lei societatea CHR Catering SRL (n.r. firma care administreazã fast-food-ul Agapa) si a suspendat autorizatia de functionare pe o perioadã nelimitatã. Totodatã, de precizat este faptul cã au fost confiscate toate produsele existente care au fost gãsite la fata locului” au declarat reprezentantii DSVSA Iasi. Pe fir au intrat si politistii si procurorii ieseni, care au deschis dosar penal “sub aspectul sãvârsirii infractiunii de vânzarea alimentelor alterate”. Infectia cu Salmonella, care mai este cunoscutã si sub denumirea de salmoneloza, este o boalã bacterianã comunã care afecteazã tractul intestinal. Aceastã bacterie trãieste în intestinele umane si animale si se elimina sau se transmite prin fecale. Multe alimente devin contaminate atunci când sunt pregãtite de persoane care nu se spalã pe mâini, mai ales dupã folosirea toaletei sau a hârtiei igienice.