|

Pavãl este pregãtit pentru al patrulea mandat!

EMOTII… Primarul Vasluiului, Vasile Pavãl, va candida pentru un nou mandat. Decizia lui Pavãl a fost anuntatã, ieri, în cadrul unei conferinte de presã dedicatã problemelor la zi ale municipiului resedintã. De câteva luni, acesta a tot lãsat sã se înteleagã cã nu este decis pentru o nouã candidaturã, care ar însemna al patrulea mandat ca primar. Ieri, însã, acesta a fãcut anuntul asteptat de foarte multi vasluieni. „Cred într-un lucru foarte serios: nimeni nu este de neînlocuit. Am fãcut o analizã si am expus-o, dacã am fost întrebat: mai am capacitatea sã duc mai departe ceea ce am început? Sunt de 39 de ani în Primãria Vaslui, am pornit de la sef birou, am trecut prin sef serviciu, director, viceprimar, primar. Pot sã duc mai departe aceste sarcini foarte grele? Am la îndemânã ceva ca sã fac ce mi-am propus? Ce e cu proiectele actuale, în derulare? Ce e cu ele? De ce nu, probabil cã cea mai importantã întrebare pentru mine însumi a fost: mai sunt util oamenilor, când merg pe stradã? Pânã la urmã, am zis cã eu cred cã pot sã merg mai departe si încerc sã merg mai departe. Dar, asta nu înseamnã cã nu trec un examen”, a spus Vasile Pavãl. Fatã de alegerile din 2016, când PSD spulbera tot în Vaslui si obtinea 16 mandate de consilier local, acum, primarului în functie îi va fi mai greu sã aibã alãturi si voturile Consiliului Local, în cazul în care câstigã alegerile.

De ce are emotii primarul Pavãl, desi este situat cel mai bine în sondaje? S-ar putea ca viitoarea configuratie de Consiliu Local sã fie ceva mai “coloratã” fatã de situatia actualã, când PSD are 80% din CL Vaslui. Dacã voturile exprimate anul trecut, la europarlamentare si prezidentiale, pentru PNL si USR, se mentin si la locale, primarul Pavãl ar putea sã aibã un consiliu ceva mai diferit fatã de configuratia actualã. Primarul spune, în aceste conditii, cã urmeazã un examen foarte serios, adicã alegerile locale din iunie, si este constient de acest lucru. Pavãl spune cã, de la an la an, pretentiile vasluienilor sunt tot mai mari si cã oamenii spun cã nu este suficient ceea ce s-a fãcut pânã acum. “Am fãcut acest buget (pentru anul 2020, n.r.), la amãnunt, pentru ca acela care vine dupã mine, dacã nu trec acest examen, sã aibã în detaliu orice investitie si sursa de finantare aferentã. Deocamdatã, pot sã spun cã mi-a solicitat organizatia sã mai merg încã un mandat, s-a si votat, colegii stiu ce am spus acolo. E o sarcinã foarte grea pentru mine. Foarte grea. Sunt un om responsabil si ar fi pãcat ca, dupã atâtia ani de muncã, sã clachez. Unii m-au vãzut parlamentar, altii credeau cã rãmân în Republica Moldova, cã de asta m-au dus acolo, cã am moldovenii pe care îi reprezint. Le-am spus colegilor de la Primãria Vaslui: eu, de la primãrie, mã duc acasã! Atât si nimic mai mult, mã duc linistit acasã. Nu am nici tendinte de mãrire, nu mai am absolut nimic. Dar, vreau sã plec cu capul sus. Am încercat. Nu mi-au iesit toate. Am fost la spital, la UPU, cu unele probleme de sãnãtate si acolo toatã lumea de acolo m-a întrebat: “Dom’ primar, ce faceti? Mai candidati? Sper cã nu ne lãsati?”. Eu am de spus doar atât: vreau sã merg mai departe, organizatia a spus cã “Da”, este alãturi de mine. Astept sã mi se spunã când este examenul”, explicã Pavãl.

Secretarul Vasluiului ar putea fi primar pentru câteva zile, în varã!

Existã o prevedere în lege care spune cã, în cazul în care se încheie 4 ani de mandat si nu vine urmãtorul primar, prerogativele sunt preluate de secretarul unitãtii administrativ-teritoriale. Asta înseamnã cã secretarul municipiului resedintã, Eduard Lãcãtusu, preia prerogativele primarului, pânã ce acesta este oficial numit. “Dacã alegerile vor fi pe 29 iunie, iar eu am fost numit pe 21 iunie, deci, timp de 7-8 zile orasul va fi condus de secretarul primãriei. Ce sã fac? Mã duc la Goscom. Fac sedintã la Goscom si am sã spun: “Mãi, bãieti, mã întorc la voi”. Acolo este cartea mea de muncã. Este o glumã. Este un examen, nu sunt dinainte câstigãtor. Indiferent de rezultat, rãmân acelasi om. În 2008, am preluat mandatul de primar pe scãrile Casei de Culturã. Când voi preda mandatul, acolo îl voi preda, lângã statuia domnitorului Stefan cel Mare. Am apãrat orasul si sper sã mã achit de sarcini pânã la final”, mai spune primarul.