spot_imgspot_img
13.2 C
Vaslui
20-apr.-2024

Pe lista de asteptare: 5 luni pentru un RMN

- Advertisement -

DIFICIL Vasluienii asigurati în sistemul public de sãnãtate care apeleazã la serviciile furnizorilor de servicii de radiologie si imagisticã medicalã trec printr-un adevãrat calvar pânã când reusesc sã aibã rezultatul în mânã. Ei au acces la analize numai dacã se înscriu pe liste de asteptare care, în unele cazuri, se pot întinde si pe cinci luni.

Pacientii îsi pot face diverse analize sau investigatii medicale numai în limita plafoanelor pe care le primesc laboratoarele de analize din judetul Vaslui. Banii sunt acordati de Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate (CJAS) Vaslui si, cum niciodatã nu sunt suficienti, o parte din pacientii pentru care nu mai ajung fondurile într-o lunã sunt trecuti pe liste de asteptare. Cum unele investigatii medicale sunt scumpe, majoritatea oamenilor preferã sã astepte, chiar dacã asta înseamnã si luni de zile. Cei cu dare de mânã plãtesc si intrã în fatã. Nu de multe ori sunt si situatii în care omul se îmbolnãveste mai rãu asteptând rândul si atunci se vede nevoit sã plãteascã din propriul buzunar, desi cotizeazã lunã de lunã bani buni la Sãnãtate. Este si cazul lui Marian, din Bârlad, care din luna decembrie tot a asteptat sã fie chemat la analize. “Domnule, eu mã declar un caz fericit pentru cã RMN-ul de care aveam nevoie îmi trebuia la locul de muncã. Nu era o urgentã medicalã. Îi multumesc lui Dumnezeu cã nu m-a lãsat sã vãd cum functioneazã sistemul ãsta, bolnav fiind. Am fost programat în luna decembrie. Acum suntem în martie si tot n-am fost sunat. Între timp, am fost la Galati, unde am scos banul din buzunar si mi-am fãcut analizele. E o bãtaie de joc generalã. Sã cotizezi o viatã la sistemul de sãnãtate iar atunci când ai nevoie de el sã ti se spunã cã nu este de unde, e un fel de fraierealã la adresa noastrã, a asiguratilor. Sã ni se spunã si nouã la ce mai contribuim lunar la sãnãtate dacã analizele se plãtesc, medicamentele se plãtesc, totul se plãteste.” ne-a declarat Marian. Cazul lui este unul fericit. Mihaela suferã de ulcer duodenal si afectiuni cardiace. În cazul ei, lista de analize pe care trebuie sã si le facã de douã ori pe an este destul de consistentã. Femeia spune cã nu o datã a fost pusã pe lista de asteptare a laboratoarelor, pentru cã banii de la Casa de Asigurãri de Sãnãtate nu au mai ajuns pentru toti pacientii. “Viata pacientilor depinde de un fir de atã. Totul e pe bazã de noroc. Dacã prinzi printre primii ale lunii, ai norocul sã faci analizele, dacã nu, rãmâne pe o datã viitoare. Am trecut si eu prin asta. Pentru multi însã, <<data viitoare>> înseamnã agravarea bolii. Din pãcate, dacã noi suntem obligati sã acceptãm situatia asta dificilã, boala nu vrea sã fie trecutã si ea pe lista de asteptare.” a declarat Mihaela.

O clinicã din Vaslui are 600 de pacienti pe lista de asteptare

În acest moment, în judetul Vaslui sunt 14 laboratoare de analize private, de diferite specialitãti, care au semnat contract de finantare cu CJAS Vaslui. Cea mai mare clinicã din judet, Teoclinik Vaslui, are lista de asteptare ce mai “stufoasã”. “În momentul de fatã pe lista de asteptare a clinicii noastre avem trecuti aproape 600 de pacienti care asteaptã si din luna octombrie. Numãrul lor creste în fiecare lunã pentru cã sumele alocate de cãtre Casa Judeteanã de Asigurãri Sãnãtate nu sunt suficiente pentru a acoperi toate cazurile. Pentru radiologie si imagisticã medicalã avem un plafon de 30.000 de lei lunar. Fãcând o medie între investigatia CT care costã 300 de lei si un RMN care cost 425 lei, rezultã un numãr aproximativ de 82 de pacienti pe lunã. Noi, la sfârsitul lunii decembrie aveam în jur de 400 de pacienti pe lista de asteptare iar la începutul lunii februarie, 570. Rezultã cã într-o lunã numãrul celor care asteaptã a crescut cu 170, dublu fatã de cât acoperã sumele alocate de Casã. Este si vina CJAS-ului care nu se luptã sã atragã mai multi bani. Sã vã dau un exemplu, pentru finalul lunii decembrie, CJAS Iasi a reusit sã atragã aproape de trei ori mai multi bani decât necesarul. La noi s-a spus cã nu sunt de unde.” ne-a declarat Cãtãlin Botezatu, managerul Teoclinik Vaslui.

CJAS Vaslui spune cã totul se dicteazã de la centru

Aglomeratia din laboratoarele de analizã vasluiene este cunoscutã si conducerii Casei Judetene de Asigurãri de Sãnãtate. Presedintele institutiei, Simona Polak, a afirmat cã de fiecare datã când s-au semnalat nereguli privind finantarea, acestea au fost trimise la centru pentru rezolvare. “În luna noiembrie cei de la clinica respectivã nu au spus nimic. La începutul lunii decembrie, înainte sã participãm la sedinta nationalã a Caselor, i-am rugat pe toti cei care se confruntã cu probleme sã ni le semnaleze pentru a le solutiona. Sedinta a avut loc pe 10 decembrie. Abia o zi mai târziu, clinica ne-a spus cu ce probleme se confruntã. Chiar si asa, i-am rugat sã ne dea listele, am înstiintat Casa Nationalã de Sãnãtate de unde ni s-a spus cã ne vor repartiza bani în functie de ce rãmâne de la celelalte Case, ceea ce, vã dati seama, nu s-a mai întâmplat.” a declarat Simona Polak, presedintele CJAS Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.