|

Pelicula filmatã în comuna Bogdãnesti va rula în Franta, la un festival important

PESTE GRANITE… Filmul “O sãptãmânã maxim douã”, realizat în comuna Bogdãnesti, alãturi de mai multi sãteni, va rula la sfârsitul acestei luni la un important festival din Franta: Festival du Film Court Francophone de Vaulx-en-Velin. Anuntul a fost fãcut de Bogdan Stamatin, regizorul peliculei, pe pagina sa de Facebook: “cadoul mã bucurã de m-ameteste. Filmul va rula într-o sectiune distinctã dedicatã României, alãturi de alte 4 filme scurte românesti. Ca sã pun lucrurile în perspectivã trebuie spus cã eu sunt un regizor amator, iar asta e prima datã când munca mea e selectionatã la un festival. Sunt foarte onorat si descumpãnit oarecum. Filmul a fost realizat în ograda bunicilor din Bogdãnesti, Vaslui, cu prietenul meu de-o viatã Bogdan Prundeanu în rolul principal, cu bunicã-mea si taicã-miu bãtându-se în replici grele, cu oameni din sat în alte roluri, cu o echipã formatã din prieteni care-au muncit voluntar timp de trei zile jumate. Am avut multã baftã sã tinã lumea cu noi, asa am strâns banii ca sã-l facem – printr-o campanie de crowd-funding pe internet. Mult amor tuturor, vã multumesc, la multi ani!”.

Filmul “O sãptãmânã maxim douã” spune povestea unui bãrbat pe la 40 de ani, care se reîntoarce acasã din strãinãtate fãrã niciun plan de viitor. Nici familia sa, nici ceilalti sãteni nu stiu asta însã, iar Ilie nu-i încã pregãtit sã spunã adevãrul de fricã sã nu fie vãzut ca un ratat care se întoarce acasã cu coada-ntre picioare. Pe de altã parte, admiratia si invidia cu care-l privesc cei din jur îl încântã, îi hrãnesc orgoliul si veselia întoarcerii. Întrebãrile însã nu întârzie. De ce s-a întors? Cât stã acasã de data asta? Si unde e Cristi, fratele sãu care n-a venit sã-l întâmpine? Povestea urmãreste prima zi a întoarcerii lui Ilie acasã, în care bãrbatul inventeazã mereu alte rãspunsuri în functie de asteptãrile vecinilor, familiei sau fostei iubite. Pe mãsurã ce orele trec si adevãrul devine un caleidoscop, entuziasmul lui Ilie se dizolvã în amarul mai multor beri, iar planul pentru a doua zi e tot mai neclar.

Una dintre actritele din Bogdãnesti: “o experientã frumoasã”

Una dintre actritele debutante în film este Andreea Munteanu din comuna Bogdãnesti. “A fost prima mea experientã de acest gen. Filmãrile au durat o lunã jumãtate si nu pot sã spun decât cã a fost o perioadã foarte frumoasã, iar pentru asta le multumesc lui Bogdan Stamatin si Anei Maria Alizadeh, oameni minunati si buni la suflet, care au fãcut ca totul sã iasã foarte bine. La început, am avut putine emotii, dar apoi au trecut. Eu am interpretat personajul iubitei lui Ilie, o vânzãtoare din Bogdãnesti. Între cei doi a fost totul bine si frumos pânã când el a plecat în strãinãtate si a uitat de toti, inclusiv de ea. Dupã câtiva ani se întoarce acasã, dar cu coada între picioare. O face pe-a bogatul, când de fapt el e mai sãrac decât a plecat”, ne-a povestit Andreea Munteanu din Bogdãnesti.