spot_imgspot_img
5.7 C
Vaslui
20-apr.-2024

Pensii de 1.000 de euro pentru bãtrânii vasluieni, pânã în 2021. Dar, de unde bani?

- Advertisement -

PROMISIUNI… Peste trei ani, pensionarii vasluieni care acum primesc pensii de 1.300 de lei (foarte multi dintre ei, dascãli sau persoane din administratia publicã, inclusiv fosti primari!) vor ridica de la postas indemnizatii de aproape trei ori mai mari, pânã la 3.900 de lei. Asta au anuntat, ieri, la Prefecturã, doi parlamentari PSD de Vaslui, deputatii Adrian Solomon, presedintele Comisiei de Muncã din Camera Deputatilor, si Irinel Stativã, dar si directorul general al Casei Nationale de Pensii, Vasilica Robu. La sedinta Comisiei de Dialog Social, la care a participat si conducerea Prefecturii, s-a spus foarte clar: pânã în septembrie 2021, toate pensiile se dubleazã sau, în unele cazuri, se tripleazã, ajungând la nivelul pensiilor care se plãtesc în Uniunea Europeanã. Toate bune si frumoase, însã ne întrebãm: de unde bani pentru aceste pensii uriase, câtã vreme nu mai avem industrie si nu producem nimic? Cel mai probabil, spun unii politicieni, tara va fi înglodatã în datorii si împrumuturi externe, cu care se vor plãti salarii si pensii de nivel european.

Lideri sindicali, reprezentanti ai organizatiilor de pensionari si ai patronatelor din tot judetul Vaslui, dar si directori de deconcentrate s-au adunat în sala de sedinte a Prefecturii pentru a discuta pe baza noii legi a pensiilor. Deputatul Adrian Solomon, în calitatea sa de presedinte al Comisiei de Muncã din Camera Deputatilor, a tinut sã anunte cã legea pensiilor este pe ultima sutã de metri, iar orice propunere care ar veni din partea pensionarilor este binevenitã. „Sã stiti cã, sãptãmâna viitoare, legea pensiilor intrã în plen la votul final în Camera Deputatilor. Am venit sã preluãm de la dumneavoastrã anumite propuneri în cazul în care mai este ceva de modificat, dacã mai sunt reglaje care au scãpat în urma discutiilor cu organizatiile de pensionari si sindicatele. Ziua de 6 decembrie este ultima în care mai pot fi depuse amendamente la Comisia de Muncã, care sã fie dezbãtute si, eventual, aprobate”, anuntat deputatul Solomon. „Trebuie sã spunem cã acest proiect de lege a fost în dezbatere publicã timp de o lunã de zile, perioadã în care am primit multe propuneri de la pensionari si partenerii sociali. În baza acestor propuneri am elaborat legea si am cãutat pe cât posibil sã eliminãm inechitãtile în ceea ce priveste calculul pensiei. Cei care au minim 15 ani de stagiu de cotizare vor intra în categoria pensionarilor, iar persoanele care au sub 15 ani de vechime vor merge în zona asistentei sociale. De asemenea, la perioadele asimilate am inclus si studiile de master si doctorat. În cazul persoanelor care au lucrat în coditii deosebite de muncã sau în grupele I si II de muncã se va aplica o reducere a vârstei de pensionare. Spre exemplu, o persoanã care a lucrat un an în grupa II de muncã are o reducere cu trei luni a vârstei de pensionare, iar la un an lucrat în conditii deosebite de muncã sau grupa I de muncã reducerea va fi de sase luni din vârsta standard de pensionare. Pe acest model se merge mai departe pentru cei care au lucrat mai multi ani în acest grupe. O altã mãsurã este introducerea pensiei minime, care acum este în valoare de 640 de lei. Sunt persoane care au peste 30 de ani de muncã, dar au avut salarii mici si au pensii în jur de 600 de lei. Prin noua lege a pensiei, aceste persoane vor avea pensia minimã de 640 lei. Toate persoanele care au de la 15 ani de vechime în sus nu pot avea pensia mai micã decât 45% din salariul minim brut pe economie”, a explicat Vasilica Robu, director general în cadrul Casei Nationale de Pensii.

Adrian Solomon: „Trebuie salarii si pensii decente, altfel vor pleca din România si pensionarii”

Pe baza noii legi a pensiilor vor fi acordate conditii de pensionare mai avantajoase pentru persoanele cu handicap, iar gradele de invaliditate din cazul pensiilor de boalã au fost regândite, astfel încât persoanele care au gradul I si II de invaliditate si pot sã lucreze, sã o poatã face cu contract de muncã. S-a discutat si despre situatia sotilor supravietuitori, în care se aflã mii de pensionari din judet, care vor primi pe baza noii legi a pensiilor 25% din pensia pe care o încasa sotul decedat. „Este o mãsurã care nu s-a mai aplicat pânã acum. În Irlanda, de exemplu, sotul supravietuitor primeste timp de sase luni pensia sotului decedat, dupã care nu mai primeste nimic. La noi, am gândit ca sotul supravietuitor sã primeascã 25% din pensia celui decedat, mai ales cã de multe ori femeile sunt cele care intrã în categoria sotilor supravietuitori, deci au nevoie de ajutorul societãtii”, a explicat deputatul Solomon. S-au dat si exemple în acest sens. Un pensionar care are acum o pensie de 2.200 de lei va avea, anul viitor, o pensie de 3.600 de lei, dupã care, în 2021, odatã cu intrarea în vigoare a legii pensiilor va primi 4.600 de lei. Un pensionar din administratia publicã, cu o pensie de 1.300 de lei acum va ajunge, în 2021, la o pensie de 3.500 de lei. „Trebuie sã ajungem la salarii minime de 600-800 de euro si la pensii de minim 500 de euro, care sã ofere un nivel de trai decent, altfel ne vom trezi cã pleacã din România si pensionarii, iar asta nu este o glumã”, a mai spus Solomon.

Si punctul de pensie creste, de la 1 septembrie 2019

Începând cu data de 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie se mentine la 1.100 lei, urmând ca abia din 1 septembrie 2019 sã creascã la 1.265 lei. În 2019, se suspendã ocuparea posturilor vacante la stat, iar valoarea voucherului de vacantã va fi înghetatã la 1.450 de lei în urmãtorii doi ani. Punctul de pensie si valoarea pensiei sociale vor fi înghetate pânã la finalul lunii august 2019, iar ocuparea posturilor vacante la stat va fi suspendatã în cursul anului 2019. Acestea sunt câteva dintre prevederile unui proiect Ordonantã de Urgentã privind unele mãsuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, care va fi adoptat de Guvern, astãzi. Tot din prima zi a anului 2019, nivelul indemnizatiei sociale pentru pensionari se mentine la 640 de lei si începând cu 1 septembrie 2019 se majoreazã cu 10% si este de 704 lei. Guvernul îngheatã, totodatã, la 1.450 de lei valoarea voucherului de vacantã pe care-l primesc angajatii de la stat. Nu sunt bani sã se majoreze cuantumul tichetului de vacantã, asa cum promisese initial si asa cum e reglementat prin lege. Începând cu 1 ianuarie 2019 pânã la 31 decembrie 2019, se suspendã ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din institutiile si autoritãtile publice. Prin exceptie de la aceastã prevedere, ordonatorii de credite pot aproba ocuparea unui procent de maximum 50% din totalul posturilor ce se vor vacanta dupã data de 1 ianuarie 2019, numai în conditiile încadrãrii în cheltuielile de personal aprobate prin buget. Plouã cu majorãri de salarii si pensii, însã întrebarea este: de unde se vor lua acesti bani, câtã vreme investitiile sunt aproape inexistente? Din împrumuturi externe, fãcute doar în numele unor legi populiste, care sã aducã voturi pentru PSD? Vom afla rãspunsul la aceste întrebãri în maxim un an de zile.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.