|

Pensionarii nu renuntã la majorarea pensiilor si propun sã se umble la rezervele Bãncii Nationale

CERERI SI SOLUTII… Trei mai organizatii de pensionari au cerut, marti, Guvernului sã respecte legislatia în vigoare, care prevede majorarea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie si au avertizat cã, în caz contrar, vor actiona Executivul în instantã si vor organiza mitinguri de protest. Douã dintre solutiile identificate de reprezentantii organizatiilor de pensionari pentru asigurarea sursei de finantare a cresterii pensilor sunt amânarea cu un an sau doi a virãrii contributiilor la Pilonul 2 si apelarea la rezervele Bãncii Nationale.

Presedintele Federatiei Nationale “Unirea” a Pensionarilor din România, Dumitru Cojanu, a propus, ca sursã de finantare prin care Guvernul sã poatã majora cu 40% pensiile, amânarea cu un an sau doi a transmiterii contributiilor obligatorii pentru pensiile administrate privat – Pilonul 2. “Dacã chiar este o problemã pandemia, si într-adevãr este acel somaj tehnic, acele unitãti care si-au încheiat activitatea, nu si-au dus activitatea în continuare, nu mai vin contributii din aceastã cauzã, existã o rezervã uriasã, si noi am propus-o, ca suma care se transferã la fondurile administrate privat, acea sumã de 9 miliarde care spuneam cã este în bugetul pentru anul acesta, poate sã fie amânatã, prorogatã cu un an sau doi, cã într-adevãr anul acesta este o problemã, si atunci sunt destui bani ca sã se asigure acel 40% prag de crestere a pensiilor pe care le avem. Aceste lucruri nu sunt vãzute si nu sunt aplicate de Guvern în ceea ce priveste sustenabilitatea. Se vorbea de problema datoriilor pe care le au companiile la bugetul asigurãrilor sociale de stat. Avem lista lor: 18 miliarde. Cât din acestea vin sã sustinã aceastã actiune (de crestere cu 40% a pensiilor, n.r.) care este pentru acest an? Guvernul nu spune nimic de acest lucru. I-am arãtat ministrului de Finante aceste probleme”, a afirmat Cojanu. La rândul sãu, presedintele Uniunii Generale a Pensionarilor din România, Toma Neamtu, a enumerat alte propuneri pentru sursele de finantare necesare majorãrii pensiilor de la 1 septembrie. “Domnului ministru Cîtu i-am transmis noi niste propuneri pe care le aveam si care unele se stiu, le stia si dânsul. Trebuie sã actionãm cu fermitate pentru eliminarea muncii la negru, crearea unui numãr important de locuri de muncã, aplicarea unei strategii motivante intersectoriale care sã combine politici de ocupare cu programe educationale si de formare profesionalã, dezvoltarea serviciilor de îngrijire la domiciliu, solicitarea justificãrii marilor averi dobândite – imobile, conturi bancare, pãmânt, care nu sunt recuperate. Deci, primesc sanctiuni, fac închisoare, ba mai mult, sunt si eliberati mai devreme dacã scriu o carte, dacã au activitate bunã. Dar rãmân cu averea. De ce nu se adoptã sistemul care e în Portugalia, în Statele Unite? Sã i se confiste averea si sã i se dea si o penalitate de, sã zicem, 25% din suma delapidatã. Sã nu mai facã închisoare, dar sã avem bani. Impozitarea progresivã a fondului excedentar individual de locuinte, impozitarea apartamentelor, caselor închiriate: sunt multi proprietari de apartamente si case care eludeazã legea si nu se prezintã la Administratia Financiarã sã-si declare impozitele”, a afirmat Toma Neamtu.

Sã se apeleze la rezervele Bãncii Nationale

“Deci, trebuie gãsite niste pârghii care depindeau de dânsul (de ministrul Finantelor, n.r.) – fiind din luna noiembrie, trebuia sã treacã la aceste mãsuri. Nici acum nu e târziu. Restrângerea uriaselor datorii fatã de stat a unor agenti economici – multi sunt iertati, si nu întelegem de ce -, eradicarea sau cel putin diminuarea coruptiei, control mai sever la granitã, prin confiscarea produselor ilegale care sunt introduse în tarã. Si ultima mãsurã, care cred eu cã e bunã: apelarea si la rezervele si fondul Bãncii Nationale a României, care reprezintã o altã solutie, deoarece acestea sunt supradimensionate si pot sprijini fondul de pensii cel putin 2-3 ani. Domnul guvernator mereu se vaitã cã nu sunt bani, dar rezerva e constituitã”, a mai declarat Toma Neamtu.