|

Pentru viitorii soferi: curs de prim ajutor, probã nouã la examenul auto

PROBE…Viitorii soferi ar putea sã aibã de trecut încã un hop pentru a intra în posesia permiselor de conducere. Acestia ar putea fi obligati sã promoveze si un curs de prim-ajutor în trafic. Asta dupã ce un grup de 31 de parlamentari a semnat un proiect de lege în acest sens. Potrivit initiatorilor, procedura, care este deja practicatã în 16 tãri din Uniunea Europeanã, nu ar presupune niciun cost suplimentar din partea cursantilor si ar ajuta, în timp, la reducerea numãrului de decese cauzate de accidentele rutiere.

Vasluienii care considerau cã permisul de conducere se obtine greu, trebuie sã stie cã în viitorul apropiat examenul ar putea deveni si mai dificil de promovat. 30 de parlamentari PSD si unul de la PMP au semnat un proiect de lege ce prevede cã, pentru obtinerea carnetului de conducere, este obligatorie efectuarea si promovarea unui curs de prim-ajutor în trafic. Se propune ca în legea circulatiei sã fie introdus urmãtorul articol: “În vederea obtinerii permisului de conducere, candidatii au obligatia de a efectua si promova, pe parcursul activitãtilor de pregãtire teoreticã si practicã, un curs de prim-ajutor în trafic”. În expunerea de motive a proiectului se mentioneazã cã “astfel, toti soferii vor putea asigura rapid si corect mãsurile de prim-ajutor”, în conditiile în care “câteva secunde fac diferenta dintre viatã si moarte”. „Peste 50 la sutã dintre decesele din accident rutier au loc în primele 8 minute. 80% dintre decesele prin accident rutier, si vorbesc de o statisticã fãcutã pe 2300 de accidente, au loc în afara localitãtii, acolo unde stiti cam care sunt timpii de interventie si care sunt resursele medicale.”, a declarat initiatorul proiectului, deputatul PSD Tudor Ciuhodaru.

Soferii nu spun “nu”

Dacã instructorii auto sunt rezervati cu privire la aceastã initiativã, pe care nu s-au grãbit sã o aprobe, dar nici nu au criticat-o, viitorii soferi si-au exprimat punctele de vedere fãrã retineri. Unii s-au arãtat deranjati, însã au fost si cursanti care au declarat cã sunt dispusi sã învete în plus. “Cred cã as conduce mai relaxat dacã as detine cunostintele necesare pentru a-i ajuta pe cei rãniti în cazul unui accident. În acelasi timp, si eu, la rândul meu, as putea fi salvat de alti soferi care au învãtat sã actioneze corect pânã la venirea ambulantei. De fapt, pãrerea mea este cã aceste reguli de acordare a primului ajutor ar trebui sã ni le însusim încã din timpul scolii, astfel încât orice cetãtean, în momentul în care se confruntã cu o situatie limitã, sã stie sã actioneze corespunzãtor”, a declarat Eugen V.