spot_imgspot_img
11.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Perchezitii ale politistilor la cel mai vestit colectionar din Bârlad! (foto)

- Advertisement -

INCREDIBIL În Vinerea Mare, politistii de la IPJ Vaslui, de la Serviciul de Investigatii Criminale, au fãcut douã perchezitii domiciliare în Bârlad, la profesorul Costicã Giurcanu, renumit colectionar din localitate, presedintele Asociatiei Numismatice din România – Filiala Bârlad. Politistii au precizat cã s-au autosesizat din presã, în urma unui articol prezentat de cotidianul nostru, referitor la multitudinea de colectii pe care le detine profesorul Giurcanu, si au solicitat Parchetului de pe lângã Judecãtoria Bârlad obtinerea unui mandat de perchezitie, suspectând faptul cã mai multe obiecte din colectiile profesorului apartin patrimoniului cultural national si nu sunt declarate legal la Directia pentru Culturã si Patrimoniu. Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad ar putea în curând sã se îmbogãteascã cu aceste colectii ridicate de politistii vasluieni, pentru cã profesorul colectionar n-a putut prezenta documente legale de provenientã. „Este regretabil ce s-a întâmplat, cu sigurantã cã îl afecteazã mult pe domnul profesor, însã atunci când ai asemenea obiecte vechi, care tin de patrimoniu, statul român trebuie sã aibã un fel de inventar, chiar dacã sunt colectii particulare. Legalitatea este un cuvânt de ordine în cazurile colectionarilor, pentru cã dacã vor sã înstrãineze ceva, statul are drept de preemtiune”, a spus Mircea Mamalaucã, directorul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad.

Dupã apartia, în luna martie, a articolului „Cel mai pasionat colectionar bârlãdean”, în care am prezentat un om extraordinar, pe profesorul de 75 de ani, Costicã Giurcanu, presedintele Asociatiei Numismatice din România – Filiala Bârlad, politistii din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale, apartinând IPJ Vaslui, au fãcut douã perchezitii la casa si apartamentul profesorului! Noi am prezentat în articol faptul cã profesorul Giurcanu se pregãtea de aniversarea a 30 de ani de la înfiintarea Filialei Bârlad a Asociatiei Numismatice din România si am vizionat colectiile sale, pe care cu drag le strânge de peste 50 de ani de când s-a apucat de colectionat. „Colectionarul timpului”, asa cum l-am numit atunci, profesorul Giurcanu ne-a arãtat cam ce a colectionat de-a lungul celor peste 50 de ani de pasiune: monedã, filatelie, cãrti vechi (are cãrti din 1640 pânã la 1850, majoritatea în chirilicã), ceasuri de buzunar vechi, de perete, pendule, aparate foto vechi, aparate de radio, gramofoane, patefoane, televizoare, sãbii si baionete, decoratii, medalii, icoane, etc. Am prezentat si multe fotografii, fãcute si prezentate cu acordul profesorului colectionar, pe care le-am expus pe site-ul cotidianului nostru. Si, surprizã! Am fost contactati sâmbãtã, pe 11 aprilie, de profesorul Costicã Giurcanu, care ne-a relatat supãrat si uluit de ce i s-a întâmplat. „Veniti sã fotografiati acum peretii goi ai casei! Acolo unde era plin de icoane si cãrti rare, acum nu mai este nimic. Politistii mi-au luat tot! Nici în epoca lui Ceausescu n-am pãtit asa ceva. Au spus cã s-au autosesizat în urma articolului apãrut la dumneavoastrã la ziar”, ne-a spus, supãrat, profesorul colectionar.

Politistii au o explicatie!

De la IPJ Vaslui ni s-a comunicat, în urma solicitãrii noastre de a ni se da un punct de vedere a ceea ce s-a întâmplat, cã într-adevãr au fost fãcute perchezitii la domnul profesor Giurcanu acasã, pentru cã politistii s-au autosesizat din mass-media! „La Serviciul de Investigatii Criminale din cadrul IPJ Vaslui, se aflã în lucru un dosar de cercetare penalã, în care politistii efectueazã cercetãri sub aspectul sãvârsirii infractiunii de furt calificat (dintr-un site arheologic de pe raza judetului Vaslui au fost sustrase mai multe monede histriene din bronz- n.r.). În urma unor informatii apãrute în mass-media, politistii s-au autosesizat cu privire la faptul cã un bãrbat din municipiul Bârlad ar detine mai multe bunuri despre care existau suspiciuni cã ar face parte din patrimoniul cultural national. Astfel, pe 10 aprilie, în baza mandatului de perchezitie domiciliarã, emis de cãtre Judecãtoria Bârlad, s-au efectuat douã perchezitii domiciliare în urma cãrora au fost ridicate peste 2500 de monede, cãrti vechi, icoane bisericesti, topoare din piatrã si din bronz, mai multe elemente de munitie si armament, pentru care bãrbatul nu detinea documente legale de provenientã. Urmeazã ca bunurile respective sã fie supuse expertizãrii, cercetãrile continuând pentru clarificarea tuturor împrejurãrilor în care bãrbatul a intrat în posesia acestora”, a declarat purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui, Alina Tonicã.

Opinia specialistilor: legalitatea este cuvântul de ordine al colectionarilor!

Uimiti de faptul cã politistii vasluieni au asteptat ca sã se autosesizeze dintr-un articol apãrut în ziarul nostru, desi stiau de multã vreme cã profesorul Costicã Giurcanu expune de ani de zile, la muzeul din Bârlad si nu numai, colectiile sale de monede, filatelie si altele, am contactat pe Mircea Mamaluacã, directorul Muzeului „Vasile Pârvan”, care ne-a ajutat la efectuarea interviului din luna martie cu cel mai renumit colectionar din Bârlad. „Sunt uimit si eu, credeti-mã, cã s-a întâmplat asa ceva cu domnul Giurcanu. El expune de mult timp la noi, a fost si la muzeul din Vaslui, politistii stiau de colectiile lui. Pãcat. Stiam cã domnul profesor Giurcanu nu le tine o evidentã, nu prea era el în legalitate, dar nu ascundea nimic, el era primul care rãspundea când era vorba de expozitii. Este adevãrat cã atunci când ai obiecte care ar putea fi de patrimoniu, trebuie sã le declari la Directia pentru Culturã si Patrimoniu, sã ai un registru în care sã ai evidenta acestora si în caz cã vrei sã le înstrãinezi, cã doar este colectia ta particularã, statul trebuie sã stie, pentru cã are drept de preemtiune. Vedeti cum este cu statuia lui Brâncusi, scoasã la vânzare de colectionarul care o detinea. Statul are dreptul primul sã o cumpere. Asa si cu aceste colectii, trebuie sã fii în legalitate. Oricum, dupã expertizare s-ar putea ca obiectele ridcate de politisti sã ajungã la noi la muzeu, unde vom amenaja un loc special pentru colectiile domnului profesor, dacã va fi cazul”, a spus Mircea Mamalaucã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.