|

Pesta porcinã africanã bagã în sperieti autoritãtile de la Vaslui

TEAMÃ…Prefectul de Vaslui, Eduard-Andrei Popica, a convocat, ieri, o sedintã de urgentã a Colegiului Prefectural, subiectul principal al întâlnirii fiind legat de pesta porcinã africanã. Chiar dacã judetul este ocolit de aceastã boalã, autoritãtile locale sunt în alertã, iar în acest sens directorul adjunct al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentarã (DSVSA) Vaslui, Nelu Munteanu, a prezentat mãsurile de preventie luate la nivel de judet. „Am activat, în toate localitãtile, unitãtile locale de sprijin, am dat notificare cãtre toate primãriile. La nivel judetean am convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor si am înstiintat toti fermierii si reprezentantii fondurilor de vânãtoare, pentru a lua toate mãsurile necesare, astfel încât sã preîntâmpinãm aparitia de focare”, a spus directorul adjunct Munteanu. Acesta a mai cerut medicilor veterinari din teritoriu o supraveghere mai atentã la animale pentru a identifica semnele clinice si pentru a preveni aparitia bolii. „Este o boalã care sfârseste prin moartea porcilor afectati. Este mult mai drasticã decât pesta porcinã clasicã, care a mai evoluat la noi în tarã. Nu are niciun efect asupra omului, însã se rãspândeste foarte repede la animale. La noi în Vaslui nu a fost înregistrat niciun caz pânã acum”, a mai spus directorul adjunct al DSVSA Vaslui.

Conducerea ANSVSA cere atentie sporitã la cazurile de pestã porcinã africanã

Ioan Ladosi, presedintele Asociatiei Producãtorilor de Carne de Porc din România (APCPR), a spus, în urmã cu câteva zile, cã virsul pestei procine africane va continua sã se rãspândeascã, dupã ce deja a fost depistat în patru judete din România, respectiv Satu Mare, Tulcea, Brãila si Constanta, potrivit datelor Autoritãtii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). „Se va mai rãspândi virusul, întrebarea este cu ce vitezã si în ce directie, adicã pe ce palier: porci mistreti, gospodãriile populatiei sau ferme comerciale. În Tulcea la Carniprod sunt tãiati si incinerati 2.000 de porci pe orã. În cel mai negru scenariu existã posibilitatea sã rãmânem fãrã porci. Statul despãgubeste doar 50-60% din paguba totalã”, a spus Ioan Ladosi. Desi inspectorii sanitari veterinari spun cã pesta porcinã africanã nu afecteazã oamenii, acest virus produce pagube economice însemnate crescãtorilor de porci, pentru cã odatã depistat virusul într-o fermã, toate animalele trebuie sacrificate si neutralizate. „Nu existã tratament sau vaccin. Dacã un singur porc din fermã e infestat, trebuie sã-i omori si sã-i incinerezi pe toti. Virusul se poate lua prin atingere, mâncare, haine, unelte. La noi angajatii nu intrã cu nimic în buzunare în fermã. Mãnâncã, se schimbã si se spalã în ferme”, a spus Cãtãlin Ene, actionar al fermei Macro Suin din judetul Arges. Porcii mistreti sunt principala sursã de contaminare cu virusul pestei porcine africane, motiv pentru care ANSVSA oferã stimulente de pânã la 400 lei pentru uciderea porcilor mistreti contaminati.