|

Peste 100 de alesi locali din Vaslui vor beneficia de pensii speciale

CALCULE… În jur de 90 de primari, viceprimari, fosti primari si fosti viceprimari din judetul Vaslui ar putea beneficia de legea care prevede pensii speciale pentru cei care au stat în fruntea comnitãtilor timp de un mandat întreg si nu au fost condamnati pentru fapte de coruptie. Lor li se adaugã încã 5-6 fosti alesi judeteni, care au condus Consiliul Judetean începând cu 1992. Problema este cã toti acestia trebuie sã fi ajuns la vârsta de pensionare, iar legea sã treacã de Camera Deputatilor si sã fie promulgatã de presedintele Iohannis.

„Este, asa, ca o compensatie pentru munca depusã în primãrie. Cred cã noi, generatiile mai în vârstã, suntem de sacrificiu, pentru cã am prins salarii mici si pensiile, ca urmare, vor fi si ele mici. Cei tineri prind acum salarii mai mari, în primãrii sau la Consilii Judetene, ei cred cã vor avea pensii mai bune”, spune presedintele Asociatiei Comunelor din România, filiala Vaslui, Neculai Moraru. „Persoanele alese începând cu anul 1992 de cãtre cetãteni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect si liber exprimat, respectiv primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, care îndeplinesc conditiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare redusã asa cum sunt prevãzute în Legea nr 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificãrile si completãrile ulterioare, sau cele prevãzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizatie pentru limita de vârstã de la data la care li se acordã drepturile de pensie pentru limita de vârstã, dar nu mai devreme de data încetãrii mandatului aflat în derulare”, se aratã în amendamentul adoptat de Comisie.

Si vicepremierul Stãnescu anuntã cã este nevoie de pensii mai mari

Ministrul Dezvoltãrii Regionale si Administratiei Publice, viceprim-ministrul Paul Stãnescu, a declarat recent, cã dacã ar fi iesit la pensie dupã mandatele de presedinte al CJ Olt, ar fi luat 1.580 lei lunar, astfel cã sustine asigurarea unor pensii decente pentru alesii locali. Vicepremierul Paul Stãnescu a declarat cã trebuie gãsitã o solutie în cazul pensiilor pe care le primesc primarii, pentru cã acum acestea sunt prea mici. „Existã o localitate din judetul Olt – un primar care a lucrat în primãrie de la 18 ani, este la al saptea mandat de primar, si are o pensie de 1.240 sau 1.270 de lei. Credeti cã e bine? Credeti cã e bine sã aibã o asemenea pensie? Nu cred cã e bine. Trebuie sã gãsim o solutie pentru cã, asa cum stiti, primarii au indemnizatie, primarii nu au spor de vechime, nu au niciun spor si e foarte complicat, mai ales pentru cã pânã la mãrirea care s-a fãcut acum a salariilor, primarii aveau salarii foarte mici”, a spus Stãnescu.