|

Peste 40 de persoane din judetul Vaslui, monitorizate din cauza coronavirusului

APEL LA CALM… In judetul Vaslui nu existã nicio persoanã pentru care sã fi fost confirmatã infectarea cu virusul COVID-19 si de asemenea nu existã persoane care sã se afle în carantinã institutionalizatã. În acest moment, peste 40 de vasluieni care s-au întors recent din zone considerate de risc sunt monitorizati de inspectorii Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui. Directorul executiv al DSP Vaslui, Mihaela Vlada, a solicitat populatiei sã respecte recomandãrile venite pe canalele oficiale din partea autoritãtilor sanitare cu privire la coronavirus. În acelasi timp, secretarul de stat, Nelu Tãtaru, a fãcut un apel la populatie sã nu se panicheze si sã apeleze mai mult la ajutorul medicilor de familie, pentru a nu bloca activitatea din spitale.

“Având în vedere contextul epidemiologic actual, adresez o rugãminte cãtre întreaga populatie a judetului, sã respecte recomandãrile venite de la Ministerul Sãnãtãtii, de la Directia de Sãnãtate Publicã prin canalele oficiale. Ne dorim sã colaborãm astfel încât sã nu avem situatii în judet care sã ne tulbure buna desfãsurare a activitãtilor. (…) Mãsurile de precautie sunt aceleasi ca în gripa sezonierã: igiena personalã, evitarea zonelor aglomerate, adresabilitate cãtre unitãtile sanitare doar în cazul în care apar elemente ale tabloului clinic specific infectiilor respiratorii”, a afirmat Mihaela Vlada, în cadrul sedintei Colegiului Prefectural. Potrivit acesteia, Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui a primit mai multe apeluri false cu privire la anumite persoane care ar fi revenit în tarã din zone de risc. “Am rugãmintea si transmit populatiei sã ne solicite, si noi colaborãm, în cazuri în care stiu cu sigurantã cã vecinii, rudele, prietenii sunt veniti din zone nominalizate de Ministerul Sãnãtãtii ca zone de risc. Noi verificãm cele semnalate de dumnealor, dar sã nu mai fim pusi pe drumuri în mod gratuit. Am avut ‘n’ apeluri care nu au fost confirmate. Uzãm de toate resursele noastre, suntem obligati sã verificãm, dar avem si alte activitãti mult, mult mai importante de realizat în aceastã perioadã’, a mai spus Mihaela Vlada.

Dr. Nelu Tãtaru: “Persoanele care intrã în carantinã vor beneficia de concediu medical”

Secretarul de stat în Ministerul Sãnãtãtii, dr. Nelu Tãtaru a fãcut, de asemenea, un apel la calm în ceea ce priveste coronavirusul, îndemnând “la preventie si nu la panicã”. “Mesajul pe care vrem sã-l dãm astãzi (…) este cel de calm, este cel al unor procedee si protocoale pe care noi le-am stabilit în urmã cu sase sãptãmâni si este cel al unui îndemn la preventie si nu la panicã”, a precizat Nelu Tãtaru, într-o declaratie de presã la sediul Ministerului Sãnãtãtii. El a adãugat cã nu este necesar ca cetãtenii sã-si schimbe modul de viatã. “Nu este nevoie sã aglomerãm supermarketurile, nu este nevoie sã ne panicãm toate rudele din strãinãtate sau din tarã”, a mai punctat secretarul de stat. Acesta a explicat procedurile de urmat în cazul celor aflati în carantinã sau izolati la domiciliu. “Dacã persoanele intrã în carantinã, atunci aceste persoane sunt îngrijite de autoritãtile locale, primesc hranã, primesc tot ce le este necesar. Dacã persoanele intrã în izolare voluntarã la domiciliu, atunci o datã pe zi una dintre aceste persoane, dintre membrii familiei, poate iesi sã facã aprovizionarea. Aceste persoane care se aflã în carantinã sau care se aflã în izolare voluntarã la domiciliu primesc concedii medicale. Existã legislatia, atât cea stipulatã de Ministerul Sãnãtãtii, cât si de Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate si pot primi aceste concedii medicale”, a subliniat oficialul Ministerului Sãnãtãtii. Potrivit lui Tãtaru, preventia înseamnã cã oamenii trebuie sã înteleagã cã regulile rãmân aceleasi ca pentru o infectie gripalã si ele trebuie respectate. “Dacã am spus cã transformãm panica într-o preventie, trebuie sã întelegem cã regulile rãmân aceleasi ca pentru o infectie gripalã, pe care trebuie sã le respecte. Nu aglomerãm nici spitalele, nici unitãtile de primire urgentã, avem un medic de familie cu care, poate, cu aceastã ocazie, se strânge si legãtura si acesta împreunã cu persoanele afectate, dacã au o simptomatologie, decid dacã se prezintã la spital sau nu”, a mai afirmat secretarul de stat. Totodatã, el a anuntat cã cetãtenii pot apela Tel Verde – 0800 800 358, numãr ce a fost deschis la Institutul National de Sãnãtate Publicã, mentionând cã nu este un numãr de urgentã, ci de informare.