|

Peste 5000 de vasluieni prezenti în prima zi a evenimentului “Serbarea Florilor” (foto)

Cea de a doua editie a “Serbãrii Florilor” este un succes rãsunãtor, mii de vasluieni vizitând tarabele agentilor comerciali invitati la eveniment. Vasluienii au fost plãcut impresionati de oferta acestora si nu au putut pleca fãrã sã cumpere ceva sau sã nu îsi facã planuri de a se întoarce. “Am cumpãrat bulbi de lalele si un ghivechi cu cãpsuni agãtãtoare. Le voi pune în grãdina mamei mele de la tarã”, ne-a spus o vasluiancã. Nici autoritãtile locale si judetene nu au lipsit de la eveniment. Primarul municipiului Vaslui a tinut un discurs de bun venit si a multumit celor 30 de agenti comerciali prezenti pentru munca lor si cetãtenilor municipiului Vaslui pentru o prezentã asa de mare. “Frumusetea acestei zile nu putea fi împlinitã decât cu aceastã actiune a Primãriei, de a prezenta tuturor florile acestei primãveri. Cea de a doua editie a actiunii “Serbarea Florilor” are un început foarte frumos. Ne bucurãm de vreme si le multumim celor care au venit astãzi si au expus ceea ce e mai frumos. O floare, un arbust, mai exact ceea ce ne încântã ochii sau ne oferã o oazã de liniste. Nu pot sã nu le multumesc si celor care au expus aranjamente superbe în foaierul Casei de Culturã <<Constantin Tãnase>> din Vaslui” a declarat acesta.

A doua editie a festivalului “Serbarea Florii” a început cu dreptul. Mii de vasluieni au vizitat expozitiile florale ale celor 30 de agenti comerciali si au plecat acasã cu flori, bulbi, arbusti si diverse plante decorative. “Momentan am cumpãrat doar câteva ghivece cu flori. Vom veni mâine cu masina sã cumpãrãm doi copãcei de la standul celor de la Directia Silvicã. E un eveniment foarte frumos, iar copiii mei nu mai vor sã plece si mã trag la toate florile sã le ducem acasã. Ne bucurãm cã se organizeazã astfel de actiuni în orasul nostru”, ne-a povestit Elena. Oficial, evenimentul a fost deschis de primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavãl. “Frumusetea acestei zile nu putea fi împlinitã decât cu aceastã actiune a Primãriei de a prezenta tuturor florile acestei primãveri. Cea de a doua editie a actiunii <<Serbarea Florilor>> are un început foarte frumos. Ne bucurãm de vreme si le multumim celor care au venit astãzi si au expus ceea ce e mai frumos. O floare, un arbust, mai exact ceea ce ne încântã ochii sau ne oferã o oazã de liniste. Nu pot sã nu le multumesc si celor care au expus aranjamente superbe în foaierul Casei de Culturã <<Constantin Tãnase>> din Vaslui. Sunt reprezentantii unor primãrii din tarã, dar si ai Universitãtii Agricole din Iasi si Universitatea Agricolã din Husi si, nu în ultimul rând, Grãdinii Botanice din Galati”, a declarat acesta. Printre oficialii care au vizitat târgul de flori se numãrã si presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, prefectul judetului Vaslui, Isabel Bogdan, viceprimarii Daniel Neacsu si Dragos Cazacu. Acesta din urmã a fost plãcut surprins de prezenta numãrului mare de vasluieni la festival. “La toate evenimentele culturale si sociale vasluienii se adunã în numãr cât mai mare si suntem foarte fericiti cã se întâmplã asa”, a declarat acesta.

Florile si arbustii au fost la mare cãutare

Vasluienii nu au tinut cont de soarele puternic si au venit în numãr mare pentru a vedea ofertele agentilor comerciali si ale producãtorilor. “Am vândut pânã la ora asta (n.r. 13.00) vreo 4 lãdite cu bulbi si ne asteptãm sã vindem si mai mult”, ne-a spus un producãtor din Sibiu. Un vânzãtor din Mures ne-a povestit cã nu mai fãcea fatã, iar cele mai bine se vând cãpsunile si ghivecele cu flori care se pot agãta. “De dimineatã mã foiesc. Oamenii se uitã mai mult dupã flori si câtiva au cumpãrat si niste cãpsuni. Ne bucurãm cã oamenii ne apreciazã munca”, ne-a declarat acestia. Cu toate cã preturile nu sunt mici, vasluienii spun cã vorbeste de la sine calitatea plantelor. “Toate tarabele sunt foarte frumos aranjate, florile sunt superbe, iar preturile sunt ok, având în vedere cã multi nu sunt din judet. Am cumpãrat doi trandafiri si câtiva bulbi de lalele. Dar ne vom întoarce cu familia, poate îi facem si pe ei sã cumpere ceva. Florile aduc ceva special casei chiar dacã stai la curte sau la bloc. Înfrumuseteazã totul în jurul lor”, ne-a povestit Denisa, 50 de ani. Chiar si tinerii au venit la cumpãrãturi. “Am cumpãrat iubirii mele o sticlutã cu apã de levãnticã si mamei mele i-am cumpãrat douã fiole de ulei de levãnticã”, ne-a spus Bogdan, 20 de ani.

Bijuteria festivalului, un stand înconjurat, literalmente, de o pãdure

Standul producãtorului Vasluian BralGarden a sãrit cel mai mult în ochii vasluienilor si, desi preturile sale nu sunt deloc mici, Bogdan, proprietarul firmei, spune cã a venit mai mult pentru a-si expune munca. “Am fost si anul trecut, dar sincer nu vând asa de multi copãcei în Vaslui. Eu mã ocup si de landscaping si mai mult lucrez pe zona Iasului. Aici, la Vaslui, nu este o piatã asa mare pentru produsele mele, dar am avut astãzi multi oameni interesati de activitatea mea. Am la vânzare brãduti, salcâmi, sãlcii, mesteacãn, artar si palmieri, printre altele”, ne-a spus Bogdan. Acesta, cu o zi înainte, a adus peste 6 camionete cu arbusti si copãcei, înconjurându-si standul cu o adevãratã pãdure pestritã, care a adus putinã umbrã trecãtorilor, dar si motive de uimire si admiratie.

Lavanda, un produs miraculos

Un alt stand inedit, care a iesit în evidentã în cadrul festivalului “Serbarea Florilor”, a fost cel al celor de la Tehnotop Vaslui, producãtor de lavandã. Mirosul îmbietor si dulce si noutatea produselor le-au adus un real succes în rândul vasluienilor. “E foarte frumos. Nu stiam cã avem producãtori de lavandã în judet. Mã gândesc sã iau ceva iubitei mele, dar o sã revin cu ea sã vedem ce îi place”, ne-a spus un vasluian. Conform reprezentantului companiei, lavanda este apreciatã din antichitate pentru calitãtile ei vindecãtoare si proprietãtile aromatice. Aceastã plantã poate fi folositã în ceaiuri, ulei, apã floralã, tincturi sau siropuri, având proprietãti calmante. La standul acestora puteau fi cumpãrate buchetele de lavandã uscatã, apã de lavandã, ulei si tincturi, precum si lumânãri parfumate. În momentul de fatã cei de la Tehnotop Vaslui detine 10 hectare cultivate cu lavandã si spun cã valoarea ei nu stã doar în bani, ci în ce beneficii aduce aceasta si, asa cum spun ei, totul tine de pasiunea de a crea ceva superb pentru clienti. (Andrei Manolachi)