|

PIATA-FANTOMÃ: Cum îsi bate joc primarul Murgeniului de cei 7.000 de locuitori!

ABANDONATÃ…În centrul orasului Murgeni, zace de ani de zile o clãdire care trebuia demult refãcutã, însã de care primarul actual, Ioan Buta, nu s-a sinchisit deloc. Dupã patru ani de mandat a primarului PSD, clãdirea din zona pietii agroalimentare, cât si piata orãseneascã, aratã jalnic. Fostul edil de la Murgeni, Jenicã Panica, începuse, în perioada 2009-2010, lucrãrile la noua piatã. S-au investit acolo în jur de 200.000 de lei si urmau sã se facã si alte investitii, fiind în conturi încã 200.000 de lei, pentru continuarea lucrãrilor. Din 2012, de când Buta a ajuns primar oamenii din Murgeni au fost mereu umiliti de acesta, lãsati sã-si vândã produsele în praf si mizerie, pentru cã piata orasului nu a prezentat niciun interes pentru Buta.

Lucrãrile la piata agroalimentarã a orasului Murgeni au fost începute de Panica, cu sapte ani în urmã. S-a lucrat acolo cam un an si ceva, s-au investit 200.000 de lei, fiind turnat asfalt pentru a se ridica o piatã modernã, demnã de un oras situat în apropierea granitei cu Uniunea Europeanã. În 2012, primarul Panica a pierdut alegerile, iar la primãrie a venit Ioan Buta. De atunci si pânã acum, actualul primar nu a miscat un deget pentru a continua lucrãrile la piata orãseneascã desi, sustine Jenicã Panica, au fost bani în conturi, la terminarea mandatului sãu, cu care se putea continua investitia. “Este adevãrat, am lãsat la primãrie încã 200.000 de lei, în 2012, cu care se puteau continua lucrãrile la piatã. Noul primar nu a mai fãcut nimic, iar dezinteresul acestuia fatã de cetãtenii Murgeniului se vede acum, când orice cetãtean care ajunge în oras este socat de modul în care aratã o piatã de localitate urbanã”, explicã Panica. Ioan Buta a refuzat sã facã lucrãri în continuare, explicând cã e o piatã prea scumpã pentru posibilitãtile Murgeniului. Nu la fel a gândit primarul orasului Negresti, Vasile Voicu, cel care a înteles necesitatea de a avea o piatã agroalimentarã modernã, la care au început lucrãrile anul acesta si care va costa 2,2 milioane lei… Ei bine, primarului de la Murgeni nu i-a pãsat de faptul cã orice comerciant care vine în piatã îsi depune marfa pe jos, mai rãu ca în târgurile sãtesti, asa cã a refuzat sã mai continue lucrãrile. Ce a fãcut Buta, în acest mandat de primar? S-a plâns cã piata e prea scumpã si, în loc sã facã investitii acolo, cum era normal, a cãutat “solutii” de a micsora valoarea proiectului. Buta recunoaste cã a scãzut valoarea proiectului, de la 1,5 milioane lei (initial, spunea cã piata ar costa 2,3 milioane lei, o altã minciunã!) la 700.000 lei. Asa cum a fãcut în toti anii de când este în primãrie, edilul orasului a angajat tot felul de firme de proiectare si studii, care au “mâncat” miliarde de lei vechi din banii orasului pe tot felul de studii inutile. Cum sã nu facã astfel de mânãrii cu banul public, când, numai în 2015, primãria din Murgeni a primit un buget record, 5 milioane de lei, cu care s-ar fi putut termina vreo douã sau trei piete agroalimentare în oras!

Iatã cum ar fi trebuit sã arate noua piatã din Murgeni!

“De patru ani de zile, primarul Buta nu a miscat un deget la aceastã piatã. Clãdirea din fatã trebuia modernizatã si compartimentatã, pentru comercianti diversi, iar pe plãcile de beton actuale urma sã se facã spatii de vânzare acoperite, hale pentru producãtorii si comerciantii de legume sau fructe. Ce a fãcut primarul, din tot acest proiect? Nimic, zero”, sustine fostul primar al Murgeniului. Clãdirea cumpãratã de la Federalcoop ar fi trebuit modernizatã si reparatã, pentru a functiona în interior standuri pentru comerciantii de carne, lapte, panificatie sau brânzeturi. Primarul Buta recunoaste cã si-a bãtut joc de cetãtenii Murgeniului si cã nu a mai miscat niciun pai la noua piatã, dar sustine cã nu i-a plãcut proiectul fostului edil. “M-am opus cât am putut la proiectul fostului primar, i-am rugat pe toti sã analizãm investitia din toate punctele de vedere, sã facem comparatii de pret, sã ne gândim la o variantã mai ieftinã. Nimic. Nu a fost chip sã-l conving sã renunte (e vorba de Panica, n.r.). El nu stia decât cã piata trebuie fãcutã dupã planul lui”, spunea primarul Buta, în urmã cu un an de zile. Buta nu spune nimic de sumele imense pe care le-a fãcut “cadou” firmelor de tot felul, firmele sale de casã, abonate la bani publici. Asa cum a fãcut de când este pe functie, primarul pesedist de la Murgeni a angajat firme care au fãcut evaluãri peste evaluãri, proiecte de tot felul, pentru care a plãtit sute de milioane de lei vechi – unii spun cã ar fi vorba de miliarde de lei! – însã piata nu s-a mai fãcut. Si astfel, o comunitate de 7.000 de locuitori suferã din cauza atitudinii sfidãtoare a unui primar certat cu legea, gãsit în incompatibilitate de ANI, în martie 2015. Cu un an în urmã, primarul Buta a fost reclamat la ANI (gurile rele spuneau atunci cã viceprimarul Mihai Bors ar fi fost la originea sesizãrii cãtre ANI, cu sustinerea masivã a secretarului primãriei din Murgeni, Alexandru Filiutã), pentru cã s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate. Buta a detinut, în perioada 1 august 2013-1 ianuarie 2015, concomitent cu functia de primar, si functia de presedinte al CA al spitalului orãsenesc din Murgeni. Spitalul este în subordinea Primãriei, iar primarul Buta a fost remunerat pentru functia detinutã în cadrul spitalului, cu “mãreata” sumã de 30 lei/lunã. Un om lacom, care se bucurã la fiecare leu din banul public…