|

Pictorii nemuritori ai Vasluiului, favoritii simezelor!

EMOTII îN TUSE… „Tãtãroaica” celebrului pictor nãscut la Bârlad, Nicolae Tonitza, a fost revelatia ultimei licitatii din acest an a Casei Artmark din Bucuresti. Un colectionar misterios si-a adjudecat tabloul „Tãtãroaica privind marea” pentru nu mai putin de 210.000 de euro. „Casa pãrinteascã” a huseanului Adam Bãltatu s-a vândut cu 1800 de euro, desi reprezentatii Artmark estimaserã un pret între 600 si 900 de euro. Iatã, asadar, pe final de an, vasluienii de acasã primesc în dar un motiv de mândrie: marii artisti, nãscuti pe aceste meleaguri, prin arta lor nemuritoare rãmân favoritii simezelor, în colectia nepretuitã a picturii românesti.

Pe 18 decembrie, la Bucuresti, celebra Casã de Licitatii Artmark, a organizat licitatia de iarnã, ultima din acest an. Printre numele uriase de pictori români, prezenti cu lucrãri dintre cele mai valoroase, s-a numãrat si bârlãdeanul Nicolae Tonitza, cu opt dintre creatiile sale. Cel mai scump dintre ele, dupã estimarea Artmark, a fost considerat „Tãtãroaica privind marea”. Asteptãrile au fost pe mãsura celebritãtii acestei lucrãri, astfel cã, în urma licitatiei, într-adevãr, tabloul a fost adjudecat de un licitator misterios, la pretul de nu mai putin de 210.000 de euro. Casa de licitatii Artmak spera sã obtinã un pret minim de 150.000 de euro, dar iatã cã s-a obtinut cu 60.000 de euro mai mult. Huseanul Adam Bãltatu, o altã celebritate a simezelor românesti, care, cu tusele sale, a înfrumusetat într-un fel aparte imaginea sentimentalã a urbei sale natale, a fost si el prezent cu un tablou, în cadrul acestei licitatii. „Casa pãrinteascã” este creatia care s-a vândut cu 1800 de euro, notabil fiind faptul cã cei de la Casa de Licitatii au estimat cã nu vor putea obtine mai mult de 900 de euro. Iatã însã cã lucrarea a fost disputatã, pretul sãu final fiind dublu fatã de cât speraserã cei de la Artmark.

Regal de bijuterii cromatice!

De reamintit cã în aceastã licitatie au fost prezente 228 de lucrãri, cele mai multe purtând semnãturi celebre. Cele mai valoroase nume ale artei românesti, opere clasate la categoria Tezaur si importante colectii de artã, au atras colectionarii si iubitorii de picturã. Licitatia de iarnã, dupã o traditie a acestei Case de Licitatii, este mereu un regal de bijuterii plastice semnate de mari maestri de ieri si de azi, pornind de la Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Iosif Iser si ajungând în contemporaneitate la Adrian Ghenie. Vedeta Licitatiei de iarnã din acest an a fost, fãrã îndoialã, „Tãtãroaicã privind marea”, lucrare apartinând N.N.Tonitza. Pictura în ulei pe carton, semnatã în dreapta sus „Tonitza”, a fost estimatã din start între 150.000 – 250.000 de euro. Adjudecarea s-a fãcut la pretul de 210.000 de euro, o sumã impresionantã pentru România. Nicolae Tonitza s-a nãscut la Bârlad, în 1886. Opera „Tãtãroaicã privind marea”, ce poartã si numele “De pe prispa pescarului”, este legatã de comanda onoratã de Nicolae Tonitza în anii 1934-1935, pentru decorarea Palatului Regal. „Tãtãroaica” din tabloul de fatã se regãseste pictatã pe unul dintre cele douã panouri din interiorul Palatului, fiind totodatã subiectul central al operei de fatã.