spot_imgspot_img
13.2 C
Vaslui
20-apr.-2024

Pictorul vasluian Traian Nica Tuckman, prezent la Salonul National “Mihai Eminescu”

- Advertisement -

ARTÃ… Pictorul vasluian Traian Nica Tuckman participã la Salonul National “Mihai Eminescu” cu un tablou închinat marelui poet national. Este vorba despre un portret al acestuia din perioada în care era redactor-sef al ziarului Timpul. “Am vrut sã nu fie ceva foarte simplu, dar nici foarte complicat. Totodatã, sã ilustreze o parte din viata sa. Asa mi-a venit idea de a-i face un potret, iar sus, deasupra sa, sã scriu “Timpul”, numele ziarului la care era redactor-sef în 1883”, a explicat artistul. Alãturi de acesta, mai expun lucrãri pictori importanti din tarã, precum Ecaterina Mihai si Romulus Harda. De asemenea, pe lângã lucrãrile de picturã, expozitia mai cuprinde si obiecte numismatice, medalii, plachete, insigne si carți vechi.

Salonul National “Mihai Eminescu” este gãzduit de Palatul Parlmentului, Camera Deputatilor, în Sala de expozitii Constantin Brâncusi si este deschis pânã pe 31 ianuarie. Evenimentul este organizat de Asociatia Filatelistilor din Bucuresti-Gruparea Centenar 2018, împreunã cu Societatea Numismaticã Românã-Gruparea colectionarilor de medalii si insigne “Mihai Eminescu”. “Joi, la deschiderea expozitiei, au fost prezente foarte multe persoane, inclusiv din strãinãtate. S-a interpretat si recitat din opera lui Mihai Eminescu si s-au lansat volumele “Mihai Eminescu în arhive diplomatice” de Dan Toma Dulciu si “Recurs la Unire” de Maria Filipoiu. Nu pot decât sã mã bucur pentru cã am fost invitat sã fiu prezent la salonul dedicat celui mai mare poet national”, a declarat pictorul Traian Nica Tuckman.

Cine este pictorul Traian Nica Tuckman?

Traian Nica Tuckman s-a nãscut în 1949, în satul Cãlugãreni al comunei Stefan cel Mare, “o vãgãunã”, cum îsi aminteste acesta. “Scoala am fãcut-o cu doamna învãtãtoare Talpes si un an l-am fãcut cu domnul Ciuhodaru. Doamna Talpes mi-a spus cã am talent la desen si atunci m-am îndreptat si eu în directia asta. Apoi am urmat clasele V-VIII la Bârzesti, mergeam vreo 6-7 km pânã la scoalã. Mi-a plãcut foarte mult muzica, am cochetat cu chitara, am fost prim-solist vocal al corului din Bârzesti, condus de directorul Pintilie. Mergeam în toate comunele în care aveau loc concursuri, apoi la Vaslui cu remorca dusã de tractor cã nu erau microbuze…”, îsi aminteste pictorul. Dupã ce a terminat scoala, acesta a intrat pe piata muncii. “Patru ani am fost secretar UTC, mergeam din poartã în poartã si le spuneam oamenilor <<vã rog, dati 50 de bani>>, cã atât era cotizatia. Dupã aceea, am plecat în Tulcea, am lucrat la un hotel, apoi pe la Fetesti… În cele din urmã, m-am stabilit în Bucuresti si m-am apucat de picturã. Am pictat mii de tablouri, începând de la peisaje, naturi statice, pânã la portrete. Dupã ce am tot experimentat si exersat, am zis sã mã apuc si de scoalã. Am terminat-o pe la 60 ani, eram cel mai bãtrân elev. Am fost sef de promotie la Scoala de Artã”, povesteste artistul.Pictorul Traian Nica Tuckman a donat comunei Stefan cel Mare, pânã acum, câteva sute de manuale scolare, cãrti de beletristicã si lucrãri de picturã. Printre lucrãrile donate se aflã portrete ale lui Stefan cel Mare, Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu, Nicolae Labis, George Cosbuc si George Topârceanu. Însã nu numai comunei sale de bastinã a donat, ci peste tot pe unde a mers si s-a simtit bine.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.