spot_imgspot_img
13.2 C
Vaslui
25-apr.-2024

Placã comemorativã în memoria Ecaterinei Teodoroiu, la Dãnesti

- Advertisement -

OMAGIU… Primãria comunei Dãnesti va amplasa o placã comemorativã în locul în care a fost încartieratã eroina României Mari, sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu. Initiativa apartine profesorului Ionel Coman, fost director al scolii din localitate si actual consilier local. Placa comemorativã va fi dezvelitã în luna aprilie, în cadrul unui eveniment la care vor fi invitate mai multe personalitãti din Vaslui si din Iasi.

Ecaterina Teodoriu si Regimentul 43/59 Infanterie au stat în Dãnesti o lunã de zile. Dovadã în acest sens stã monografia comunei, în paginile cãreia stã scris momentul: “în iarna si primãvara anului 1917, armata românã este supusã unei largi actiuni de refacere si instruire. În cadrul acestor vaste mãsuri, la sfârsitul lunii februarie soseste pentru a fi cantonat în Dãnesti, Regimentul 43/59 Infanterie. Sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu, “Eroina de la Jiu”, este cazatã în locuinta lui Vasile C. Cozma, la poalele dealului Dãnesti, iar sublocotenentul Gh. Mãnoiu, conjudeteanul si prietenul eroinei, în casa lui N. Viureanu, la 200 m spre nord de deal. “Oltenii”, cum le-au spus dãnestenii, au stat în sat o lunã de zile, iar în aprilie regimentul îsi schimbã cantonamentul si se instaleazã la Codãesti. Unsprezece dintre “oltenii” regimentului vor rãmâne definitiv în Dãnesti, fiind rãpusi de tifos exantematic”.

Casa în care a stat “eroina de la Târgu Jiu”, demolatã pentru a face loc unei casei noi

Din pãcate, casa în care a stat Ecaterina Teodoroiu nu mai existã, a fost demolatã în anul 2000, pentru a face loc unei noi locuinte. Vasile Cozma nu mai este nici el. Nora acestuia, Elena Cozma, îsi aminteste însã, cã atunci când s-a cãsãtorit cu sotul sãu, fusese informatã de faptul cã acolo locuise si Ecaterina Teodoroiu. “Stiu cã a locuit aici, în vechea casã. Noi am demolat-o pe aceea în anul 2000, pentru cã era prea veche. Însã era plasatã ca cea de acum si aproape la fel de mare. Când m-am mutat, în ’58, sotul meu mi-a povestit de Ecaterina Teodoroiu, dar nu foarte multe. Stia câte ceva de la pãrintii lui, pentru cã el nu a prins momentul. Ea si “oltenii” ei, cum am înteles cã li se spunea, erau aici ca sã-si recapete puterile si sã se pregãteascã de front, nu pentru cã la noi ar fi fost vreo luptã. Dar în orice caz, vã dati seama cã era o tensiune mare, erau vremuri de rãzboi, în care lumea se astepta la orice. Majoritatea celor mai în vârstã stiu despre ce vorbesc, stiu si de Ecaterina Teodoroiu. Eu zic cã ar fi bine sã se punã o placã comemorativã, pentru cã face parte din istoria comunei”, ne-a povestit Elena Cozma.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.