|

PNL Bârlad, veriga slabã!

RÃZBOI ASCUNS Organizatia PNL Bârlad este folositã de liderii politici în lupte si rãzboaie pentru putere, cel mai nou fiind scandalul iscat de intentia senatorului Dan Marian de a reveni la PNL. Zvonurile cum cã unii lideri ai PNL Bârlad se dau drept “rãsculati” pentru a-si pãstra pozitiile de sefi în partid au iritat la culme pe liberalii bârlãdeni, care iarãsi îsi vãd organizatia în mijlocul unor scandaluri create artificial de politicieni care vor sã apuce ciolanul puterii. Cazul nu este singular, bârlãdenii neputând uita scandalul din august 2005, când tot la PNL Bârlad Ion Vrânceanu si Octav Chiriac, “sechestrau” pe Dan Marian – pe atunci deputat si “mâna dreaptã” a liderului Vrânceanu. Telenovela “Dan Marian vrea la PNL înapoi” despre care v-am relatat în cotidianul nostru este pe sfârsite, în sensul cã, de aceastã datã, liberalii bârlãdeni nu vor face jocul acestuia. Ca urmare, din surse oficiale am aflat cã, odatã cu numirea unui Birou de Conducere interimar, acesta urmeazã sã-si aleagã în curând si un presedinte al PNL Bârlad interimar, altul decât Dumitru Boros, cel care a avut cel mai scãzut scor electoral din istoria post-decembristã a PNL – 10% în alegerile locale, în timp ce partidul a obtinut 14% (la consilieri locali si judeteni). Culmea este cã liberalii bârlãdeni spun ce au pe suflet neoficial, iar când sunt pusi sã îsi exprime clar punctul de vedere, dau din colt în colt!

La PNL Bârlad iarãsi nu este liniste, bârlãdenii având un “deja-vu” – un alt rãzboi al unor lideri liberali care s-a desfãsurat la Bârlad si care a dus la “cãderea” lui Ion Vrânceanu din fruntea PNL Vaslui. Acum, acelasi politician, Dan Marian, vrea din nou sã provoace un scandal, având intentia de a reveni la PNL. Având si ei “falitii lor”, adicã pe Dumitru Boros si pe Ciprian Feraru, care au obtinut cele mai slabe scoruri electorale în alegerile locale de anul trecut, liberalii bârlãdeni au luat decizia ca acestia sã plece din conducerea organizatiei, lãsând loc pentru alti liberali capabili sã ridice organizatia din conul de umbrã politicã în care zace cam de când sunt ei la conducere. Asa cã s-a dizolvat Biroul de Conducere, care nu mai era functional, peste jumãtate din membrii biroului plecând prin demisie si s-a trecut la numirea unui birou interimar si acum se asteaptã numire unui presedinte interimar, altul decât Dumitru Boros. Simtind cã se duc “politic” vorbind la fund, Ciprian Feraru (care a fost directorul de campanie al lui Dumitru Boros – când acesta a candidat la functia de primar al Bârladului anul trecut), a fãcut -o de oaie, ascultând îndemnul lui Dan Marian si încercând o micã “rãscoalã” în partid.

Eu nu, niciodatã eu nu…

Ciprian Feraru nu recunoaste absolut deloc cã a vrut sã-i facã jocul senatorului PDL Dan Marian. Asa cum am precizat si în numãrul de ieri, conform unor surse, senatorul PDL Dan Marian a fãcut o diversiune în zona organizatiei PNL de la Bârlad, printr-unul din apropiatii sãi, consilierul local bârlãdean Ciprian Feraru, cel care a creat un asa-zis “grup de rezistentã liberalã” în Bârlad, cu intentia clarã de a provoca zâzanie la nivelul conducerii organizatiei judetene liberale si de a-l schimba din functie pe actualul presedinte liberal de la Vaslui, deputatul Florin Ciurariu. Feraru a fost adus în PNL pe vremea când Dan Marian era presedinte la liberali si de aceea senatorul a mizat pe implicarea tânãrului liberal de la Bârlad în crearea unui diversiuni. Liderul judetean PDL s-a folosit de scandalul din organizatia liberalã, în care Florin Ciurariu doreste sã-l schimbe pe presedintele filialei PNL Bârlad, Boros, pentru rezultatele slabe de la alegerile locale. Mai exact, Dan Marian l-a contactat pe Feraru si i-a spus sã se împotriveascã schimbãrii propuse de conducerea de la Vaslui, mizând pe un adevãrat rãzboi intern. Dorind totusi sã aflãm mai exact de la Ciprian Feraru ce este cu acest “grup de rezistentã”, acesta ne-a declarat cã “Nu am alt punct de vedere decât cel exprimat în <<Dreptul la replicã>> publicat în ziarul dumneavoastrã de azi (ieri – n.r.). Nu doresc sã fac nici un alt comentariu”, a spus Ciprian Feraru. Mentionãm cã, în dreptul la replicã, consilierul Ciprian Feraru a spus cã nu a mai vorbit cu Dan Marian de patru ani, nici la telefon si nici fatã în fatã, lucru total neadevãrat, deoarece surse apropiate senatorului Dan Marian ne-au precizat cã Feraru se consulta mereu, în toti acesti patru ani renegati de Feraru, cu deputatul Marian prin telefon foarte des!

Istoria lui Dan Marian se repetã? Va fi acum senatorul trãdãtor?

Dan Marian a ajuns deputat în noiembrie 2004. La câteva luni, Ion Vrânceanu, liderul PNL Vaslui, i-a cerut sã numeascã pe un oarecare cetãtean sef la Vama Albita. Dan Marian, mânat de interese ascunse si la fel de oneroase, a “aranjat” pe altcineva pentru acest râvnit post, stârnind un val de furie la vârful PNL Vaslui. A fost chemat la “judecatã”, la sediul PNL din Bârlad, amenintat, “sechestrat”, hãrtuit, dupã cum singur a spus! De altfel, evenimentul a si apãrut în toatã presa localã si nationalã, cu Dan Marian, atunci în postura de victimã. Scandalul s-a desfãsurat la Bârlad si a stat la baza propulsãrii lui Dan Marian “în sus”, ca lider judetean al PNL.

Liberalii bârlãdeni o dau cotitã

Pentru a nu se mai repeta istoria, am întrebat si câtiva liberali bârlãdeni care le este opinia referitor la faptul cã iarãsi organizatia PNL parcã este lovitã de blestem: lideri slabi, avizi dupã putere, lipsã de scrupule în atingerea scopurilor si cãlcarea în picioare a principiilor liberale de cãtre cei care îi conduc. Nu cred cã vor uita foarte curând perioada sefiei lui Octav Chiriac, fostul lider si mâna dreaptã a lui Ion Vrânceanu. Dar si atunci si acum, liberalii bârlãdeni nu îsi exprimã punctul de vedere cu putere din cauzã cã se tem. Oare de cine? Nu mai spunem cã avocatul Dumitru Boros, actualul presedinte al PNL Bârlad, nu a avut timp sã discute cu noi. “Sunt la niste audieri la Politie, dureazã, sunt vreo sapte -opt persoane de audiat, nu am cum sã vorbesc acum”, a fost tot ce am obtinut de la Dumitru Boros. Bogdan Sârbu, membru al Biroului interimar de conducere al PNL Bârlad, s-a ferit sã dea vreo declaratie explicitã, adicã punctul sãu de vedere este …cãldut! “Ce pãrere sã am? Ca orice membru de partid sunt îngrijorat cã s-au iscat astfel de rumori în sânul organizatiei. Astept sã vãd ce decid liderii politici superiori nouã, ce considerã cã este de fãcut pentru aplanarea acestui asa-zis conflict. Nu cunosc despre scandal mai nimic, astept sã culeg informatii … Nu sunt eu în mãsurã sã discut mai mult, presedintele PNL pe judet trebuie sã vã dea mai multe detalii”, a spus Bogdan Sârbu. Mai transantã a fost Elena Monu, cea care a fost presedinta PNL Bârlad multi ani si care a fost îndepãrtatã de la conducere de Ion Vrânceanu, Octav Chiriac si Dan Marian. “Organizatia Bârlad îsi va reveni cu sigurantã. Deocamdatã, s-a parcurs prima etapã, aceea de a se demite biroul ales deoarece n-a mai fost functional, pentru cã au plecat mai bine de jumãtate din membrii sãi. S-a constituit un birou interimar si va fi si un presedinte interimar. Dupã ce va fi si un presedinte interimar se vor pregãti alegerile în PNL Bârlad. Chiar dacã ar fi adevãratã tentativa de revenire a lui Dan Marian la PNL, lucru acesta nu va fi acceptat la nivelul central al structurii noastre si nici de organizatia Bârlad! Asta este convingerea mea. Nu stiu de unde a apãrut intentia lui Dan Marian, dar cunoscându-i pe liberali, nu cred cã acesta ar mai avea vreo sansã sã revinã la PNL!”, a spus Elena Monu.