|

PNL este în Opozitie la Vaslui, dar tot la Putere!

POLITICÃ Situatie ciudatã în care se aflã Partidul National Liberal în judetul Vaslui. Teoretic, PNL este în Opozitie, dupã cum au anuntat la Bucuresti liderii partidului. În realitate, însã, PNL face jocurile în administratia localã vasluianã, alãturi de fostii parteneri din Uniunea Social-Liberalã, adicã pesedistii lui Buzatu si conservatorii lui Trifu si, mai nou, alãturi de alesii locali ai Uniunii Nationale pentru Progresul României, organizatie coordonatã de deputatul Sergiu Vizitiu. Corneliu Bichinet, vicepresedintele Consiliului Judetean, care nu are acum nicio functie oficialã în PNL, este constient cã urmeazã o perioadã grea pentru partid, însã crede cã întelegerile încheiate în USL, cu trei ani în urmã, vor fi respectate. Se pune problema rãzboiului intern care urmeazã pentru functia de presedinte al PNL Vaslui, în varã, dupã alegerile europarlamentare. Prezent la Bacãu, în urmã cu câteva zile, liderul PNL, Crin Antonescu, a anuntat cã presedintii de filiale cu rezultate slabe la europarlamentare vor fi schimbati.

Bichinet spune cu calm: “E clar. PNL-ul, tinând cont de frãmântãrile din USL, este în opozitie. Eu nu mi-am dorit acest lucru, însã sunt un om disciplinat si am înteles care este noul statut al partidului la nivel central. Dl. Crin Antonescu a lãsat la libertatea filialelor judetene posibilitatea de a mentine alianta (USL) cu care am intrat si am câstigat în alegeri, în 2012, o aliantã care s-a dovedit câstigãtoare, atât la locale, cât si la parlamentare. Eu am cerut dlui Antonescu în direct, în cadrul adunãrii de la Bacãu, de fatã cu 1.000 de oameni, sã nu se certe ireparabil cu Victor Ponta, deoarece în politicã este firesc sã lasi o poartã deschisã fatã de cei cu care ai colaborat si am avut succes. Stiti bine cã în cadrul organizatiei PNL de la Vaslui, eu, Corneliu Bichinet, nu am nicio functie, asa cã pot sã-mi exprim un punct de vedere personal. Declaratiile oficiale le dau sefii mei de la PNL Vaslui, care sunt multi si grei. Europarlamentarele bat la usã, iar Partidul National Liberal va intra în competitie alãturi de alte trei-patru sau cinci formatiuni politice, urmând sã arate de ce este capabil si în judetul Vaslui. Cei trei parlamentari PNL, care au iesit câstigãtori pe colegiile lor în urmã cu doi ani, vor intra si ei în actiune, care si membrii Biroului Teritorial judetean, functie de zonele lor de responsabilitate. Eu rãspund de cinci comune, pe care mi le-am ales singur, este vorba de Drânceni, Vinderei, Osesti, Puscasi si Dragomiresti. Sã vedem ce rezultate vor avea alti colegi de-ai mei si cât voi scoate eu”.

La Stefan cel Mare, singurul consilier PNL este pãstrat la Putere pentru a avea… majoritate!

Corneliu Bichinet mai spune cã disputele dintre parlamentarii PNL ai judetului Vaslui, despre care s-a tot speculat în ultima vreme, vor înceta. “Nu stiu, poate mã amãgesc eu, fiind mai naiv în politicã, deoarece dl. Antonescu le-a cerut tuturor parlamentarilor partidului sã se orienteze spre adversari politici din exteriorul PNL. Dupã europarlamentare vor avea loc alegeri si pentru filiala Vaslui, prin iunie. Pânã atunci, asa cum este firesc, eu îl sustin pe presedintele Ciurariu. I-am spus-o deja, îl sustin, îl sustin, îl sustin pânã atunci. Dacã el va cãdea, n-am încotro”, explicã Bichinet. Din punctul de vedere al PNL, lucrurile par sã functioneze ca în vremea USL între cele trei partide, liberali, social-democrati si conservatori, atât în consiliile locale, cât si la Consiliul Judetean. Nu se stie care va fi relatia liberalilor cu PDL, însã nu este exclusã vreo aliantã politicã cu democrat-liberalii. O situatia hazlie este în comuna Stefan cel Mare, unde PSD are 12 consilieri, iar PNL doar unul singur. “Ca sã formãm majoritatea, îl tinem pe consilierul de la PNL alãturi de noi. La noi, USL încã mai functioneazã, iar pe consilierul coleg de la liberali îl tinem aproape, la Putere, ca sã nu pierdem majoritatea. Mã bucur cã a apãrut si organizatia UDMR, care are un lider destoinic, care la alegerile locale viitoare va fi un contracandidat serios pentru PSD”, spune Mihai Moraru, primarul comunei si presedintele organizatiei PSD din localitate.