|

PNL TRÃDEAZÃ FINANTELE VASLUI!

Nu s-au zbãtut sã punã sefi la Iasi

SCANDAL Desi ministrul Finantelor Publice este un liberal, iar seful Administratiei Nationale de Administrare Fiscalã este din Vaslui, Gelu Stefan Diaconu, om cu aplecare spre PNL, politicienii din judetul Vaslui au mai reusit o “performantã”. Niciun finantist din judet nu a prins vreun post de conducere la noua Directie Regionalã a Finantelor Publice Iasi, ceea ce spune totul despre modul în care cei din PNL, în mod special, urmãresc interesele locuitorilor judetului, când vine vorba de regionalizare. Dimpotrivã, Vasluiul a ajuns bãtaia de joc a tuturor, în conditiile în care fosta Directie de Finante a judetului este în fruntea disponibilizãrilor, cu 119 preavize. Asta, în conditiile în care de la Iasi, judet cunoscut ca având rezultate foarte slabe la colectare la nivel national, au primit preavize doar 99 de persoane!

Cei mai multi finantisti rãmasi pe drumuri de noua politicã de regionalizare a USL sunt din Vaslui, pentru zona de Nord-Est a României. Conform informatiilor oficiale, la nivelul Directiei Regionale a Finantelor Iasi, au primit preavize 86 de finantisti de la Bacãu, 78 din Suceava, 74 la Botosani, 119 din Vaslui, 87 la Neamt, în timp ce la nivelul judetului Iasi au fost semnate doar 99 de preavize. Sefii Finantelor din Moldova stiu cã Vasluiul avea una din cele mai bune rate la încasãri din toate judetele, fiind în topul national, în timp ce Iasul era undeva spre finalul clasamentului, semn cã la Vaslui se fãcea treabã si se urmãrea încasarea veniturilor la bugetul de stat. Cu toate acestea, s-a decis înfiintarea unei Directii Regionale la Iasi, unde toti sefii au fost numiti din fosta structurã a Directiei Generale a Finantelor Publice din acest judet. Niciun finantist de la Vaslui nu a primit credit pentru vreun post de conducere

Gelu Stefan Diaconu, un vasluian la conducerea ANAF

Culmea, în acest timp, cel care conduce destinele Agentiei Nationale de Administrare Fiscalã este un liberal, vasluian de loc, Gelu Stefan Diaconu! PNL, care a fãcut cãrtile pentru sefia Directiei Regionale si a Administratiei Judetene Vaslui a Finantelor Publice, dar nu a luat în calcul niciun director din fosta structurã a DGFP Vaslui pentru a prinde un post de conducere la Regionalã. Este cel putin ciudat dezinteresul manifestat de liberalii de la Vaslui pentru a impune un profesionist din judetul nostru la Iasi. Mai mult, prin PNL se spune cã noul sef al Administratiei Judetene a Finantelor Publice ar fi un apropiat al lui Dumitru Buzatu, nicidecum al lui Florin Ciurariu, presedintele PNL. “Din câte stim noi, dl. Sava este de loc din Stefan cel Mare, pãrintii sãi lucreazã si au grijã de firmele dlui presedinte Buzatu, deci nu vedem cum ar putea fi omul nostru, al PNL-ului”, spune un liberal, la adãpostul anonimatului. Orgolii si tensiuni mai vechi din interiorul PNL riscã sã rãbufneascã, mai ales dupã ce s-a aflat cã din noua conducere a Directiei Regionale nu face parte niciun finantist de la Vaslui, cum era de asteptat. Un zvon si mai ciudat agitã si mai tare spiritele. Unii liberali sustin cã, vineri dupã-amiazã, se stabiliserã sefii Administratiei Financiare, altii decât cei care au primit pânã la urmã numirea. “S-a întâmplat ceva în cursul zilei de luni. Probabil, dl. Buzatu a fãcut presiuni sã se schimbe lista initialã si, la amiazã, a venit numirea dlui Sava ca si a echipei de conducere, desi alte persoane erau în cãrti. Culmea, în aceeasi zi, dl. deputat Ciurariu a plecat la mare, probabil ca sã spunã cã nu a stiut de schimbarea listei!”, spune o sursã din PNL Vaslui. Pânã una-alta, 50 de finantisti vor pleca din sistem, fãrã ca politicienilor din judet sã le pese prea mult.