spot_imgspot_img
10.4 C
Vaslui
28-mart.-2024

Podgoria Husilor le-a adus bucurie viticultorilor!

- Advertisement -

BELSUG A ajuns aproape de final culesul viillor, iar husenii au motive de bucurie! Anul acesta s-au fãcut strugurii din belsug, iar, dupã multi ani, acestia nu s-au mai dat pe mai nimic: pretul lor a fost între 1 leu si 1, 4 lei, kilogramul. “Nu e pe cât munca, dar e totusi rezonabil”, au spus micii viticultori. Cumpãrãtorii au venit, anul acesta, dupã strugurii de Husi din toate judetele Moldovei, ba chiar si din Bucuresti.

Micii proprietari de vii din jurul municipiului Husi sunt multumiti! Recolta de anul acesta a fost din belsug, viticultorii spunând cã, la hectar, s-au obtinut, în medie, 10 tone de struguri. “Ba, unii au fãcut si mai mult de atât, dar depinde cum i-a îngrijit fiecare peste an. Cãci cheltuielile sunt mari, pentru fiecare hectar de vie. Aratul, prãsitul, tãiatul, legatul si stropitul de mai multe ori sunt doar câteva dintre lucrãrile care trebuie fãcute cu mare atentie, dacã vrei sã ai productie. Plus cã la fiecare etapã este nevoie de oameni, zilieri, care trebuie plãtiti cu 50 de lei pe ziua de muncã. Cu alte cuvinte, ca sã scoti productie, trebuie sã fie si investitia pe mãsurã. Anul acesta am avut noroc si s-au fãcut strugurii dulci si multi”, a spus inginerul Constantin Brãnici, viticultor husean.

“Acestia au venit drum lung pânã la Husi, pentru strugurii nostri”!

Dacã anul trecut, kilogramul de struguri abia s-a dat cu 0,8 lei sau 1 leu, anul acesta pretul a ajuns si 1,4 lei. Ba chiar si cu doi lei s-au cumpãrau strugurii, dacã au fost dintr-un soi mai aromat si mai cãutat de cumpãrãtori. Acestia au venit drum lung, pentru strugurii din celebra podgorie a Husilor. “Probabil, pentru cã nu s-au fãcut struguri în tarã, anul acesta la Husi au venit cumpãrãtori din toatã Moldova, ba chiar si din Bucuresti; de pe la Suceava, Roman, Bacãu, de peste tot… Si s-a dat tot ce a fost de dat. Altãdatã, unii cumpãrãtori mai asteptau jumãtatea lui octombrie pentru a lua cei mai dulci struguri, dar anul acesta trebuie sã stie cã, dacã nu au venit pânã acum, mai târziu vin degeaba. Suntem multumiti de productie si, în genere, de toamna lui 2014. Nu stiu dacã am scos profit, dar noi, micii proprietari de vie, sigur nu am iesit în pierdere anul acesta”, a mai spus inginerul Constantin Brãnici.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.