|

Poetul vasluian Drãgan, premiat de Uniunea Scriitorilor Români Filiala Iasi

PREMIU… Cornelius Ioan Drãgan, unul dintre cei mai tineri poeti vasluieni din aceastã perioadã, a fost premiat de Uniunea Scriitorilor Români (USR) Filiala Iasi pentru volumul de debut “Muscãtora fluturelui japonez”. Evenimentul a avut loc la sfârsitul sãptãmânii trecute si a reunit scriitori si poeti de seamã din tarã, precum Ana Blandiana, Leonard Gavriliu, Aurel Stefanachi.

“Dedic acest premiu în memoria mamei mele Cornelia Drãgan, cea care m-a sprijinit întotdeauna si care a fost un model pentru mine în viatã. 10 noiembrie 2017 a fost o zi deosebitã pentru mine. Nu mã asteptam sã primesc Premiul de debut Filiala Iasi pentru volumul “Muscãtura fluturelui japonez”, având în vedere numeroasele, dar si valoroasele volume care au fost trimise. Am simtit o imensã bucurie, dar si  emotie lângã poeta Ana Blandiana, pe care o stimez enorm, o personalitate în domeniul cultural. Aduc multumiri juriului compus din Elvira Sorohan, presedinte, Marius Chelaru si Antonio Patras  precum si editurii Editura Junimea cea care a avut încredere în mine si m-a promovat. Totodata aduc sincere multumiri în mod special  poetului si directorului editurii Junimea Lucian Vasiliu”, a declarat tânãrul poet.

Cornelius Ioan Drãgan, felicitat de Mircea Cãrtãrescu si Ioan Holban

Volumul de debut, “Muscãtura fluturelui japonez”, lansat de curând la Târgul de carte Gaudeamus, dar si la Biblioteca Judeteanã “Nicolae Milescu Spãtarul”, a primit numeroase aprecieri, inclusiv de la scriitorul Mircea Cãrtãrescu. Criticul si filologul Ioan Holban spune cã “debutul în poezie al lui Cornelius Drãgan este cu totul remarcabil, fãrã ezitãri stilistice, strucuturând teme si motive lirice care se adunã în orizontul tagicului: <<mã voi irosi/ alãturi de tine/ timpul meu se va numi timp mort/ toatã aceastã zbatere va fi în zadar/ mã voi irosi/ iar tu vei deveni spinul durerii/ vara din ochiul meu se va duce subit/ lumina va fi înlocuitã cu noapte/ voi fi uscat/ si mã voi zbate/ cãci nu stiu unde am gresit/ si voi regreta cã te-am întâlnit>>. Dupã Ion Iancu Lefter si Ion Enache, el pune Vasluiul pe harta poeziei noastre de azi. Chiar dacã multe poeme din <<Muscãtura fluturelui japonez>> transcriu, în buna traditie a liricii optzecistilor, biografia fracturatã a unui „neabsent absent”, în volumul debutului lui Cornelius Drãgan se produce o ciudatã, frapantã, însã, resurectie a paradigmei de sensibilitate care definea „poetii blestemati” din alt veac, înlocuind, iatã, în deriziune, absintul acelora din cafeneaua parizianã cu berea „care curge la Phoenix”; „schiop de inimã”, trezit din adormirea „cu paharu’ gol pe jumate” de „bling bling”-ul telefonului, poetul îsi surpã fiinta interioarã în pustietatea secolului: „am 33 de ani/ cele mai multe femei/ sunt de plastic/ mã silesc sã nu adorm/ taicã-miu prooroceste/ sfârsitul unui regim/ plouã mãrunt/ cerul pare uneori parsiv/ am condamnãri/ definitive pe trup/ operatii pe coapse/ cicatrici/ dovezi clare/ cã încã/ nu m-am pierdut/ în atâta pustietate”.