spot_imgspot_img
10.2 C
Vaslui
19-apr.-2024

Poliția Rutieră ne face o surpriză de Paște: de la 1 mai, amenzi mai mari pentru contravenții, cu 20%!

- Advertisement -

Amenzile de circulație vor crește, de la 1 mai 2016, cu 20% datorită majorării salariului minim pe economie de la 1.050 de lei / lună la 1.250 de lei / lună. Valoarea punctului de amendă este calculată potrivit legii în funcție de salariul minim, respectiv 10% din acesta, urmând să ajungă la 125 lei, de la 105 lei în prezent. Contravențiilor prevăzute în Codul Rutier li se stabilesc clase de sancțiuni cărora le corespunde un număr de puncte – amendă, în funcție de gravitatea faptelor și de pericolul social pe care acestea îl prezintă. La Vaslui, nu se știe dacă Poliția Rutieră va aplica aceste măsuri încă din prima zi de Paște, însă șoferii trebuie să fie foarte atenți la respectarea legislației în domeniu, altfel vor scoate din buzunare multe sute de lei.

Clasele de sancțiuni, conform Codului Rutier, sunt următoarele: clasa I – 2 sau 3 puncte – amendă; clasa a II-a – 4 sau 5 puncte – amendă; clasa a III-a, de la 6 la 8 puncte – amendă; clasa a IV-a , de la 9 la 20 puncte – amendă și clasa a V-a, de la 21 la 100 puncte – amendă (sancțiuni care se aplică numai persoanelor juridice). De la 1 mai, amenzile vor fi, în funcție de clasă, astfel: de la 250 la 375 de lei (clasa I); de la 500 la 625 de lei (clasa a II-a); de la 750 la 1.000 de lei (clasa a III-a); de la 1.125 la 2. 500 de lei (clasa a IV-a); de la 2625 la 12.500 de lei (clasa a V-a) – sancțiuni care se aplică numai persoanelor juridice. Iată și ce înseamnă aceste clase. Clasa I: șoferul care nu poartă centura de siguranță va fi sancționat cu o amenă cuprinsă între 250 și 375 de lei și 2 sau 3 puncte de penalitate. Aceeași sancțiune va fi suportată și de către conducătorul auto care conduce un autovehicul, în mod nejustificat, cu o viteză cu cel puțin 10 km/h sub limita minimă obligatorie stabilită pe tronsonul de drum respectiv. O sancțiune similară va primi și conducătorul autovehiculului care nu respectă obligația de semnalizare a schimbării direcției de mers. Clasa a II-a: Cu 4 sau 5 puncte de amendă și sume cuprinse între 500 și 625 de lei vor fi sancționați conducătorii auto care nu acordă prioritate de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate, cei care nu respectă semnificața culorii roșii a semaforului sau cei care nu respectă regulile privind depășirea.

Ai permisul expirat și circuli pe șosele? ~i înjuri pe ceilalți participanți la trafic? Riști amendă de până la 1.000 lei!

Clasa a III-a: Conducerea unui autovehicul cu permisul de conducere expirat se va sancționa cu 6 – 8 puncte de amendă și sume cuprinse între 750 și 1.000 de lei. Clasa a IV-a: Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al cărui termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat, neefectuarea radierii vehiculelor din evidență, neefectuarea verificării medicale periodice, lipirea de afișe, inscripții sau înscrisuri pe indicatoarele sau dispozitivele ce servesc la semnalizarea rutieră, inclusiv pe suporturile acestora, săvârșirea de către conducătorii de vehicule sau pasagerii acestora de gesturi obscene, proferarea de injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participanților la trafic, aruncarea, lăsarea ori abandonarea pe drumul public de obiecte, materiale, substanțe sau vehicule, transportul animalelor pe locurile din față ale vehiculelor, conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, montarea pe autovehicul a unui sistem antifurt sonor a cărui durată a semnalului depășește mai mult de un minut consecutiv, iar intensitatea semnalului depășește pragul fonic prevăzut de lege) –  sunt aplicate de la 9 la 20 puncte – amendă de la 1.125 de lei la 2.500 de lei. Șoferii care se urcă băuți la volan se pot aștepta la amenzi de până la două salarii minime pe economie, adică 2.500 de lei. Nu mai punem la socoteală suspendarea permisului de conducere. Clasa a V-a: Se aplică pentru persoane juridice, amenzile sunt între 2.625 și 12.500 de lei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.