|

Politia vasluianã, la raport: sute de infractiuni depistate si interventii la aproape 700 de accidente rutiere

ACTIVITATE… Conducerea IPJ Vasui a prezentat raportul de activitate pentru anul trecut. Comparativ cu anii din urmã, politistii vasluieni au înregistrat o crestere a numãrului de apeluri la 112 dar si o scãdere a infractiunilor de mare violentã. De asemenea, anul trecut, o atentie deosebitã a fost acordatã soferilor certati cu legea dar, dupã cum sustin cei din conducerea politiei vasluiene, anul acesta Rutiera îi va avea în vizor pe aceeasi soferi indisciplinati în trafic.

Activitatea Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui a fost concentratã pe asigurarea unui serviciu public politienesc de calitate, urmãrindu-se realizarea obiectivelor principale stabilite la început de an: cresterea gradului de sigurantã si protectie pentru cetãteni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranta stradalã, siguranta rutierã si siguranta transporturilor. De asemenea, prevenirea si combaterea infractionalitãtii organizate si transfrontaliere, destructurarea grupurilor/grupãrilor infractionale, asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, coruptiei, contrafacerii de mãrfuri, a infractiunilor din domeniul achizitiilor publice precum si prin protectia intereselor financiare ale Uniunii Europene sunt alte prioritãti ale politiei vasluiene. Activitatea de prevenire s-a axat pe trei componente: prevenirea delincventei juvenile si victimizãrii minorilor, prevenirea infractiunilor contra patrimoniului si prevenirea violentei în familie. În cadrul programelor, proiectelor si a campaniilor desfãsurate, politistii Compartimentului de Analizã si Prevenire a Criminalitãtii au derulat 294 de activitãti pe linia informãrii antiinfractionale si antivictimale pentru toate tipurile de infractiuni abordate. Au avut loc 258 de întâlniri cu grupuri-tintã (elevi, pensionari, femei, etc), iar numãrul total al beneficiarilor din proiecte/campanii/activitãti de prevenire este de 11.829 persoane.

Mai multe infractiuni sesizate

În ceea ce priveste infractionalitatea sesizatã, în anul 2019 s-au înregistrat cresteri fatã de anul precedent la unele infractiuni, cum ar fi: loviri sau alte violente, furt si tâlhãrie. În scãdere fatã de anul 2018 sunt infractiunile de omor, lovituri cauzatoare de moarte, vãtãmare corporalã, ultraj asupra politistilor, furt din societãti comerciale, furt de auto si fals. Din numãrul total al infractiunilor stradale sesizate, ponderea cea mai mare o reprezintã cele sãvârsite în mediul urban (75,96 %). În mediul rural, ponderea cea mai mare a infractiunilor de naturã judiciarã o au infractiunile de lovire sau alte violente (41,5 %). În perioada analizatã, au fost emise un numãr de 414 ordine de protectie provizorii. Într-un numãr de 977 de situatii, desi a fost evaluat riscul ca fiind iminent, victima a refuzat emiterea ordinului de protectie provizoriu. Infractiunile de mare violentã sesizate în anul 2019 reprezintã un procent de 0,19 % din numãrul total al infractiunilor contra vietii, integritãtii corporale si sãnãtãtii, cele mai multe fiind sãvârsite în mediul rural, de cãtre persoane aflate sub influenta bãuturilor alcoolice. În anul 2019, politistii vasluieni au desfãsurat 1.283 actiuni si 9.517 controale. În cadrul acestor activitãti au fost constatate 481 de infractiuni, au fost aplicate 29.582 sanctiuni contraventionale, în valoare de 11.184.440 lei si au fost ridicate în vederea confiscãrii bunuri în valoare de 349.100 de lei. De asemenea, au fost identificate 34 de persoane urmãrite în temeiul legii.

Peste 690 de accidente rutiere în 2019

În anul 2019, pe arterele rutiere ale judetului Vaslui s-au înregistrat 696 de accidente de circulatie. Dintre acestea, 204 au fost grave, soldate cu 43 persoane decedate si 188 rãniti grav. Principalele cauze ale producerii accidentelor grave în perioada analizatã au fost: abaterile sãvârsite de biciclisti, abaterile sãvârsite de pietoni, abaterile sãvârsite de cãrutasi sau nerespectarea regimului legal de vitezã. Cu ocazia actiunilor organizate si a activitãtilor zilnice din teren desfãsurate pentru combaterea cauzelor generatoare de accidente si pentru crearea unui climat de disciplinã în rândul participantilor la trafic au fost aplicate 39.291 de sanctiuni contraventionale (dintre care 29,1% pentru depãsirea regimului legal de vitezã). De asemenea, politistii au retinut în vederea suspendãrii 4.027 de permise de conducere, cea mai mare crestere înregistrându-se la conducerea sub influenta bãuturilor alcoolice (534). În perioada analizatã, au fost organizate 11 actiuni pentru identificarea persoanele juridice si fizice din teritoriul de competentã care efectueazã transport international de persoane si/sau mãrfuri precum si identificarea localitãtilor sau zonelor de provenientã a infractorilor români care comit fapte în strãinãtate.