|

Politistii au luat la puricat contractele de deszãpeziri ale primãriilor

VERIFICÃRI…Ofiterii Serviciului de Investigare a Criminalitãtii Economice din cadrul IPJ au declansat verificãri la cele 86 de primãrii din judetul Vaslui, pentru a se vedea ce contracte de deszãpezire existã în contabilitãtile institutiilor si dacã se impunea încheierea unor astfel de contracte. Ancheta IPJ porneste de la informatia prezentatã de ziarul Vremea Nouã, în data de 5 ianuarie a.c., când am prezentat faptul cã, timp de aproape cinci zile, pânã în seara zilei de 3 ianuarie, peste 800 de locuitori de Focsasca, comuna Tãcuta, nu au avut nicio legãturã cu lumea exterioarã, din cauza atitudinii sfidãtoare a primarului comunei, Cãlin Costicã. Acesta nu a permis deszãpezirea drumului principal de acces în sat, aruncând vina pe consilierii locali ai Opozitiei.

Din seara zilei de 29 decembrie si pânã pe 3 ianuarie, nu s-a putut intra în satul Focsasca din comuna Tãcuta. Primarul comunei, Cãlin Costicã, a sfidat un sat întreg si nu a trimis niciun utilaj de deszãpezire, aruncând vina, în mod absurd, pe doi consilieri din acest sat. “Am dat 16 apeluri la Consiliul Judetean, de pe 30 decembrie, dar nu a venit nimeni la noi. S-au trimis niste utilaje, care au deszãpezit pânã la Tãcuta, dupã care pe noi ne-au lãsat în voia sortii, parcã asa le-a spus primarul, sã ne lase ai nimãnui. Când l-au sunat oamenii pe primar, de ce nu face deszãpezire pe drumul judetean care leagã satul Focsasca de Tãcuta, stiti ce le-a spus primarul? Cã eu si cu un alt consilier, dl. Mosulet, suntem vinovati. Adicã, ce vinã avem noi? Conducem noi primãria?”, a spus consilierul Ion Beraru, revoltat. Oamenii din Focsasca au spus, atunci, cã nu vor uita gestul de indiferentã al primarului si-i vor cere socotealã. “Cât a fost firma lui cumnat-su sã facã deszãpezire, se implica si primarul, acum, când a cîstigat altã firmã, nu mai are interes. Toate masinile trimise de la Vaslui au deszãpezit doar pânã la Tãcuta, pe noi ne-au lãsat ai nimãnui. Nu se poate asa ceva! De parcã primarul nu le-a dat voie sã intre si pânã la Focsasca”, au strigat, revoltati, localnicii.

Domnilor primari, prezentati contractele de deszãpezire!

În plinã iarnã si pentru a face luminã în aceste afaceri extrem de încurcate în care sunt unele primãrii când vine vorba de deszãpeziri, ofiterii de la Politia Economicã au cerut contractele de deszãpeziri din tot judetul. “Politistii Serviciului de Investigare a Criminalitãtii Economice verificã legalitatea întocmirii contractelor de servicii pentru lucrãrile de deszãpeziri încheiate la nivelul întregului judet, în urma sesizãrii situatiei din comuna Tãcuta, prezentatã de ziarul dvs”, a spus Mihaela Straub, purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui. La Tãcuta, de exemplu, grav este cã primarul a dorit sã bage banii într-o grãdinitã, zeci de mii de euro, în loc sã se ocupe de deszãpezire. Majoritatea comunelor din judet au achizitionat prin GAL-uri buldoexcavatoare, cu care au putut actiona în timpul viscolului de la finele lunii decembrie. Dacã, în afara acestor masini, pentru care a fost nevoie doar de bani pentru combustibili, primarii au încheiat si alte contracte de deszãpeziri, rezultã cã s-au fãcut manevre cu bani publici, care urmeazã a fi scoase la ivealã de politisti.