|

Politistii-contrabandisti din Moldova si “colaboratorul” român din SPF Husi rãmân dupã gratii!

SENTINTÃ Seful Sectorului Politiei de Frontierã Leova, adjunctul sãu, dar si ofiterul din cadrul SPF Husi, Valentin Badiu, împreunã cu alti patru indivizi, asociati în 2013, pentru a face contrabandã cu tigãri pe frontiera verde de la Prut, rãmân dupã gratii. Ieri, instanta Tribunalului Vaslui le-a respins celor sapte inculpati cererile de revocare a arestãrii preventive, considerând cã lãsarea lor în libertate ar îngreuna bunul mers al procesului. Pentru procurorii DNA, cei care au efectuat ancheta deloc usoarã, ajutorul de bazã a fost chiar seful Sectorului Politiei de Frontierã Berezeni, Ionel Lascu. Acesta nu doar cã nu s-a lãsat tentat de miile de euro, cu care contrabandistii au vrut sã-i cumpere “colaborarea”, dar a intrat în jocul lor, pentru a fi de folos DNA-ului, în prinderea acestora.

Instanta Tribunalului Vaslui a considerat ieri ca legalã si temeinicã arestarea preventivã a celor sapte inculpati – Musteatã Ivan (seful Politiei de Frontierã Leova), colegul sãu, ofiterul Volceanov Iurie, Iordachi Vasile, Lisnic Igor, Mereutã Veceslav, Braga Gheorghe, dar si ofiterul român, angajat al Politiei de Frontierã Husi. Acestia au cerut sã li se schimbe mãsura preventivã cu oricare alta, numai sã scape de gratii. Instanta însã a apreciat ca fiind de naturã a afecta buna desfãsurare a procesului penal, lãsarea acestora în libertate. Rechizitoriul întocmit de procurorii DNA, din data de 23 iunie 2014, contine destul elemente care sã sustinã pozitia judecãtorilor. “În perioada noiembrie-decembrie 2013 inculpatii Iordachi Vasile, Volceanov Iurie si Musteatã Ivan (ultimii doi ofiteri în cadrul Sectorului Politiei de Frontierã Leova – Republica Moldova) au initiat/constituit un grup infractional organizat specializat în derularea de operatiuni de contrabandã. Acestea s-au concretizat în introducerea frauduloasã, pe teritoriul României, peste frontiera verde, în perioada decembrie 2013 – mai 2014, a diverse cantitãti de tigãri fãrã ca acestea sã fie supuse regimului fiscal din România. Pentru desfãsurarea operatiunilor de contrabandã, membrii grupului infractional mai sus nominalizati l-au contactat, în mod repetat, pe seful Sectorului Politiei de Frontierã Berezeni, judetul Vaslui (unitatea de politie corespondentã sectorului de politie LEOVA), acesta din urmã fiind denuntãtor în cauzã, promitându-i sume de bani (respectiv 50 euro/bax) pentru a le facilita, prin încãlcarea atributiunilor de serviciu referitoare la controlul frontierei de stat, trecerea peste frontiera verde a coletelor cu tigãri”, noteazã procurorii. În cursul rechizitoriului, DNA-ul prezintã rezultatul întregii monitorizãri, din care rezultã cã frontiera verde rãmâne un punct vulnerabil al granitei de est a Uniunii Europene, mai ales prin zona Fãlciu si Lunca Veche.

Un politist de frontierã cinstit si unul, mânã în mânã cu contrabandistii!

Cel care s-a dovedit a fi un politist corect a fost ofiterul Ionel Lascu, seful Sectorului Politiei de Frontierã Berezeni, care, în acest caz, cu profesionalism, nu doar cã nu s-a lãsat tentat de miile de euro date sau promise de contrabandistii moldoveni, dar a sustinut DNA-ul în activitatea de prindere a membrilor grupãrii. Nu acelasi lucru l-a fãcut ofiterul Valentin Badiu, care îsi dãdea silinta, spun anchetatorii, sã îi informeze pe contrabandistii moldoveni de toate miscãrile Politiei de Frontierã din România, dar si de activitãtile anchetatorilor, de care avea cunostintã sau bãnuia. Badiu le dãdea SMS-uri moldovenilor, cu mesaje de avertisment. “În perioada 27.12.2013-14.04.2014, inculpatul Badiu Valentin l-a informat în repetate rânduri pe inculpatul Iordachi Vasile, conducãtorul grupului infractional, prin mesaje scurte tip SMS sau prin convorbiri telefonice, referitor la unele aspecte care ar fi putut periclita operatiunile de contrabandã desfãsurate de grupul coordonat de acesta din urmã”, scriu procurorii. Mai mult decât atât, Badiu vroia sã îi convingã pe moldoveni cã Ionel Lascu nu este un “colaborator” serios, avertizându-i cã la locuinta lui Lascu s-a pus pazã, lucru care aratã cã se are în grijã protejarea lui. “Dupã întâlnirea cu denuntãtorul, inculpatul Iordachi Vasile a luat legãtura cu inculpatul Badiu Valenti, acesta din urmã atrãgându-i atentia cã denuntãtorul (Ionel Lascu, n.r.) are instituitã pazã la domiciliu, sugerându-i totodatã sã desfãsoare operatiuni de contrabandã de mai micã anvergurã si prin alte locuri decât cele cunoscute. Mai mult decât atât, pentru a-l convinge pe inculpatul Iordachi Vasile cu privire la <<reaua-credintã>> a denuntãtorului, inculpatul Badiu Valentin i-a transmis interlocutorului sãu cã, în realitate, denuntãtorul a urmãrit si identificarea cumpãrãtorilor tigãrilor din municipiul Bucuresti (detaliu privind o actiune de contrabandã dejucatã de procurori, n.r.)”, au consemnat anchetatorii.