|

Politistii vasluieni “actioneazã precum caracatita mafiotã”

Acuzatii grave

SCANDALOS… În comuna Zãpodeni, dacã dai “dreptul” sefului de post, poti sã faci ce te taie capul. Poti sã furi animale, sã-ti bati vecinii si chiar sã ucizi fãrã sã fii tras la rãspundere. Sunt acuzatii deosebit de grave pe care sãtenii le aduc sefului de post din comunã, Cristian Neacsu. Acestia se plâng cã politistul aplicã propria lege si cã îi pedepseste pe rãufãcãtori în functie de calitatea si cantitatea spãgii primite. “La noi în comunã, dacã furi un telefon te duci la puscãrie, dar dacã faci o crimã esti lãsat în libertate. Manolea Viorel Cristian mi-a bãtut fratele pânã l-a lãsat fãrã suflare si dupã trei sãptãmâni de la comiterea faptei nici mãcar nu a fost chemat la sectie, sã dea declaratii. Are antecedente grave, a mai bãgat oameni în spital, dar dosarele lui sunt tinute la sertar pentru cã a fost atent cu cel care ar trebui sã aplice legea. Iar spãgile ajung pânã în birourile mai marilor Politiei din Vaslui, care îl tin în brate pe acest sef de post”, ne-a spus Abuzãtoaie Adriana, sora unui tânãr din comunã, care a murit dupã ce a fost bãtut de “teroristul” satului.

Pe 12 decembrie 2017, Geantãu Ionel a fost bãtut crunt în fata cârciumii din Zãpodeni de cãtre Manolea Viorel Cornel, cumnatul lui. Cei doi începuserã sã se certe de la animale, iar dupã câteva pahare de vin tensiunile dintre cei doi au escaladat. Episodul ne este povestit de sotia victimei. “Eu m-am dus la magazin, dupã sotul meu. Acolo era si fratele meu. S-au luat la ceartã, ba cã unul are caii mai frumosi, ba cã altul are oi mai multe. Când am plecat cãtre casã, frati-miu ne-a ajuns din urmã si l-a lovit pe sotul meu cu o bâtã în cap. L-a pus la pãmânt, apoi l-a bãtut în continuare pânã l-a lãsat inconstient.”

Transportat de urgentã la Iasi

Abia dupã câteva zile, rudele bãrbatului bãtut au decis sã-l transporte la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui. Din cauza rãnilor suferite, medicii au hotãrât transferul lui la Iasi. La Spitalul de Neurochirurgie a fost bãgat, de urgentã, în sala de operatii, însã interventia chirurgicalã nu a avut succes. Pe 21 decembrie Geantãu Ionel a murit în urma loviturilor încasate de la cumnatul sãu.

Criminalul lãsat în libertate

Familia victimei nu întelege cum, dupã trei sãptãmâni de la deces, Manolea Viorel Cornel umblã liber prin sat. “Fratele meu e la doi metri sub pãmânt, iar criminalul e în libertate, bine-mersi. Manolea ãsta a mai bãtut lume. Terorizeazã tot satul, nu doar noi ne plângem de el. Vecinii lui nici nu ies din casã de fricã. Este cel mai mare hot de animale din comunã. Furã tot ce prinde la mânã, cai, vaci, oi si nimeni nu-l trage la rãspundere”, ne-a spus Abuzãtoaie Adriana, sora vcitimei.

“Seful de post din Zãpodeni tine dosare la sertar”

Potrivit acesteia, seful de post din Zãpodeni n-ar fi chiar strãin de antecedentele lui Manolea Viorel, ba chiar i-ar fi deschis câteva dosare, pe care însã nu le-a mai înaintat spre cercetare. “De ce dosarele lui sunt tinute pe loc si nu sunt date mai departe? El comite faptele astea si pentru cã a vãzut cã politia nu ia nicio mãsurã. La Zãpodeni, dacã furi un telefon, imediat esti luat si dus la puscãrie, dar dacã comiti o crimã nu pãtesti nimic. Au trecut trei sãptãmâni de când fratele meu a fost omorât, iar cel care l-a ucis stã prin baruri si cântã la fluier. Si asta pentru cã se tin dosarele pe loc.”

Încregãturi pânã în birourile Politiei Judetene

Rudele celui decedat, dar si mai multi sãteni din Zãpodeni se plâng cã seful de post din comunã aplicã legea dupã bunul plac pentru cã “ia spãgi si are protectie de la Vaslui”. “Îi rugãm pe sefii Politiei de la Vaslui sã ia mãsuri. Sã preia cazul, cã la Zãpodeni dosarele sunt tinute la sertar. Vara trecutã, acest Manolea l-a bãtut pe unul din Uncesti de i-a rupt maxilarul. Victima si-a scos certificat medico-legal pe care l-a dus sefului de post, dar Neacsu nu a luat nicio mãsurã. Nici mãcar o amendã nu i-a dat agresorului. Legãturile dintre politistul Neacsu si acesti infractori, pentru cã Manolea nu e singurul, sunt prea strânse. Manolea, cu gura lui, a spus cã îi mai duce câte o oaie, câte o brânzã si asa este lãsat în pace. Iar seful de post de la Zãpodeni dã mai departe sefului sãu de la Vaslui si tot asa… Politistii din Zãpodeni actioneazã precum caracatita mafiotã”, au mai spus sãtenii.

“Nu stiu unde este dosarul”

L-am contactat ieri, pe seful de post Neacsu Cristian, pentru a-i cere un punct de vedere asupra acestui caz, însã politistul a fost foarte zgârcit în informatii. Acesta nu stia unde este dosarul cu pricina, de parcã crimele ar fi ceva la ordinea zilei în Zãpodeni. “Eu nu am competente pentru fapte de omor. Aceste cazuri ajung la IPJ Vaslui. Nu stiu unde este dosarul respectiv pentru cã la sectie avem peste 180 de dosare. Nu pot sã le tin minte pe toate. Pentru mai multe informatii, vã rog sã luati legãtura cu purtãtorul de cuvânt al Inspectoratului de Politie”, ne-a declarat seful de post.

Ipotezã soc a IPJ Vaslui: bãrbatul s-a sinucis. Familia infirmã

Ceea ce am si fãcut. Numai cã de la IPJ Vaslui am aflat o informatie “bombã”: Geantãu Ionel nu a murit ca urmare a loviturilor încasate, ci s-ar fi sinucis, aruncându-se de la etajul doi al spitalului din Iasi. “Pe data de 12 decembrie între cei doi (n. red Geantãu Ionel si Manolea Viorel) a avut loc un conflict care a degenerat într-o bãtaie. Victima a stat aproape o sãptãmânã acasã. Abia pe 18 decembrie a ajuns la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, iar de aici i s-a fãcut transferul la Iasi, la Spitalul Clinic de Urgentã “Prof. Dr. Nicolae Oblu”. Pe 21 decembrie bãrbatul s-a aruncat de la etajul doi al spitalului. În prezent dosarul privind decesul acestuia se aflã la Sectia 4 din Iasi.” Cât despre Manolea Viorel Cornel, purtãtorul de cuvânt al IPJ a declarat cã acesta are mai multe dosare, fiecare în diferite stadii de cercetare. “Nimeni de la Politie nu-l tine în brate pe Manolea Viorel Cornel. Acesta este cercetat de foarte multã vreme, având mai multe dosare. A fost si condamnat în trecut, pentru furt de animale. Acum, la postul de Politie de la Zãpodeni existã un dosar penal sub aspectul sãvârsirii infractiunii de lovire si alte violente”, a mai spus purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui. Numai cã varianta Politiei Vaslui este infirmatã vehement de familia bãrbatului bãtut. “În niciun caz nu s-a sinucis. El avea organele interne rupte, coastele fracturate, capul zdrobit, i se vedea creierul. Abia suferise o operatie la cap, medicul ne-a spus sã asteptãm 48 de ore, pentru cã sunt decisive. Cum se putea da el jos din pat, sã se arunce de la geam? În plus, el a murit joi, iar noi am aflat abia sâmbãtã, când ne-am dus în vizitã la el. O asistentã ne-a zis cã a murit din cauza unei comotii cerebrale. Dacã s-a omorât, cazul trebuia preluat de Criminalisticã. De ce nu ne-a anuntat Politia? Avea patru copii acasã, exclus sã se fi sinucis. Pe lângã asta, noi l-am dus cu preot la groapã. El a citit certificatul de deces, a vãzut cauza mortii. Dacã scria sinucidere, îi mai fãcea slujba de înmormântare?”, se întreabã sora lui Geantãu Ionel. Presa din Iasi a scris, pe 21 decembrie, cã la Spitalul de Neurochirurgie a avut loc o sinucidere, însã pacientul care se aruncase de la etajul doi avea 60 de ani si nicidecum 35, vârsta lui Geantãu Ionel. “Se încearcã musamalizarea cazului. Asa cum am spus, acest Neacsu are spatele asigurat în birourile din Vaslui. Cineva îl protejeazã, pentru cã prea multe ilegalitãti se fac la Zãpodeni fãrã ca seful de post sã pãteascã ceva”, a fost concluzia rudelor celui decedat.