|

Politistii vasluieni au învãtat sã execute manevre de resuscitare!

INITIATIVÃ LÃUDABILÃ…Aproximativ 30 de politisti vasluieni de la Ordine Publicã si Serviciul Rutier au participat, joi, la un curs de prim-ajutor, organizat de Inspectoralul de Politie Judetean Vaslui în parteneriat cu Serviciul de Ambulantã Judetean Vaslui. Odatã cu participarea la acest curs, oamenii legii au învãtat, printre altele, cum sã facã o resuscitare cardio-pulmonarã sau o manevrã Heimlich.

Majoritatea politistilor îsi desfãsoarã activitatea în posturi în care vin frecvent în contact cu cetãtenii, fiind deseori martorii unor situatii exceptionale, în care ar putea chiar ei oferi primul-ajutor medical. În cazul unui stop cardio-respirator, orice secundã care trece fãrã ca inima sã pompeze sânge poate însemna viatã sau moarte. Sansele de supravietuire cresc dacã se începe imediat resuscitarea. Acesta este si motivul pentru care conducerea Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui a organizat, ieri, un curs de prim ajutor, la care au participat aproximativ 30 de politisti din municipiul Vaslui, din cadrul Serviciului Ordine Publicã si al Serviciului Rutier. Printre altele, oamenii legii au învãtat cum sã facã o resuscitare cardio sau cum sã aplice metoda Heimlich. Potrivit lui Bogdan Gheorghitã, purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui, astfel de cursuri vor fi organizate în tot judetul, atât pentru politistii din mediul rural cât si pentru cei din mediul urban. “Activitatea de astãzi face parte dintr-un program mai amplu de pregãtire, derulat de Inspectoratul de Politie Judetean Vaslui cu sprijinul Serviciului de Ambulantã Judetean Vaslui, ce urmãreste o pregãtire mai bunã a politistilor. Astfel, vrem ca colegii nostri din teren, care ajung înaintea personalului medical la un caz, sã fie în mãsurã sã salveze o viatã. De aceea, azi am invitat alãturi de noi politistii de la Ordine Publicã si pe cei de la Politia Rutierã, care ajung mai repede evenimente rutiere unde acordarea de prim-ajutor este o conditie esentialã pentru salvarea vietii. Practic, noi împreunã cu Serviciul de Ambulantã Judetean Vaslui urmãrim sã îmbunãtãtim serviciul pe care îl oferim populatiei. Initiativa de a organiza aceste cursuri apartine conducerii Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui, iar de o astfel de pregãtire vor beneficia atât politistii din mediul rural cât si cei din Bârlad, Husi, Negresti si Murgeni”, a precizat reprezentantul IPJ Vaslui.

“Noi suntem deschisi la astfel de colaborãri”

Cursul s-a tinut la sediul Serviciului de Ambulantã Judetean Vaslui sub coordonarea doctorului Dan Ungureanu “Noi, cei de la Ambulanta Vaslui am fost plãcut surprinsi când am aflat de initiativa celor de la Inspectoratul de Politie Judetean Vaslui. Este vorba despre mãsuri de prim-ajutor care sunt absolut necesare celor care vin în contact cu pacienti aflati în diferite situatii. Personalul de la Serviciul de Ambulantã Judetean lucreazã tot timpul împreunã cu politistii la diferite interventii precum accidente rutiere, pacienti agresati sau cãzuti de la înãltime, motiv pentru care este absolut necesarã aceastã pregãtire. Manevrele de prim-ajutor trebuie initiate de cei care ajung prima datã la fata locului. Uneori ajunge prima datã ambulanta, dar de multe ori ajunge politia. De aceea colegii nostri nu pot sã stea sã se uite, ci trebuie, conform legislatiei, sã acorde mãsuri de prim-ajutor. Noi suntem deschisi si pe viitor la astfel de sedinte de pregãtire profesionalã si vom rãspunde cu plãcere de fiecare datã când va fi cazul”, a declarat medicul Dan Ungureanu.