|

Politistul interlopilor prins din nou cu ocaua micã!

CUTREMUR ÎN POLITIA BÂRLAD

ACUZATII…Seful Biroului de Investigatii Criminale Bârlad, controversatul comisar sef Cãtãlin Bejinaru, este anchetat pentru santaj, uz de fals si abuz în serviciu.

SCANDAL Cutremur de proportii în Politia Municipiului Bârlad, dupã ce DNA – Serviciul Teritorial Iasi a încheiat cercetãrile într-un dosar deschis în urma plângerilor depuse de un patron al unui club din Bârlad. Procurorii DNA, au dat pe mâna Parchetului de pe lângã Judecãtoria Bârlad (PJB) – institutie competentã în acest caz, trei politisti din cadrul Biroului de Investigatii Criminale din cadrul Politiei municipale Bârlad. Este vorba despre controversatul comisar sef Cãtãlin Ioan Bejinaru Manoilã, seful biroului si doi agenti, Sorin Ionut Stavãr si Cezar Gabriel Tenie. Multe dintre acuzatIile aduse de patronul clubului bârlãdean au fost clasate, DNA a considerat cã o parte dintre acuzatiile care îi vizeazã pe cei trei politisti trebuie anchetate de procurorii bârlãdeni. Parchetul bârlãdean n-a fãcut încã nici o precizare referitor la acest dosar, care este în cercetare, însã DNA precizeazã cã este vorba despre comiterea unor infractiuni : desfãsurarea de activitãti nelegale – prin derularea unor operatiuni comerciale, ca administrarea unor cluburi pe raza judetului Vaslui, favorizarea unor persoane cercetate în dosarele penale aflate în lucru, referitoare la agentii Stavãr si Tenie, iar fatã de cms.sef Cãtãlin Bejinaru, acuzatiile sunt de fals în declaratii, santaj, efectuarea de operatiuni financiare incompatibile cu functia, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu.

În anul 2015, un patron de club din municipiul Bârlad, a fãcut o plângere la DNA – Serviciul Teritorial Iasi, solicitând procurorilor anticoruptie sã ancheteze faptele a trei politisti din cadrul Biroului de Investigatii Criminale – Politia Bârlad: comisarul sef Cãtãlin Bejinaru, seful biroului, precum si doi agenti ai acestui birou, Sorin Stavãr si Gabriel Tenie. Denuntul patronului bârlãdean viza si faptul cã a fost constrâns de agentii de politie Stavãr si Tenie, sã le închirieze lor clubul, lucru pe care acesta l-a fãcut, dar nu fãrã a le face celor doi politisti plângere la DNA. Si cum cms. sef Cãtãlin Bejinaru, care conduce Biroul de Investigatii Criminale din cadrul Politiei Bârlad, era printre cei reclamati de patron si vizat de procurorii anticoruptie, a apãrut si el în Dosarul nr.6/P/2015. Procurorul DNA – Serviciul Teritorial Iasi a emis pe 31 ianuarie a.c. o ordonantã în cauza cercetatã care are multe surprize. În primul rând multe din faptele reclamate de denuntãtorul bârlãdean au fost clasate, nefiind de competenta DNA si au fost disjunse pentru solutionare la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Bârlad (PJB).

Comisarul sef Bejinaru, acuzat de fals în declaratii si santaj

Iatã de ce infractiuni este acuzat cms. sef Cãtãlin Bejinaru, si care sunt cercetate acum de procurorii bârlãdeni, disjunse din Dosarul 6/P/2015, de la DNA Iasi.

„INSTANTA DECIDE: Disjungerea si declinarea competentei de solutionare a cauzei privind sãvârsirea infractiunilor de: fals în declaratii, cu referire la faptul cã Bejinaru-Manoilã Ioan-Cãtãlin, a contractat un împrumut în valoare de 50.000 de euro, în anul 2014 (contract de împrumut înregistrat la notarul T.M.B. din municipiul Bârlad) mentionând în declaratia de avere înregistratã sub numãrul 145378 din 11.06.2015, cã a contractat în anul 2014 suma de 25 000 de euro; efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau însãrcinarea pe care o îndeplineste o persoanã ori încheierea de tranzactii financiare, utilizând informatiile obtinute în virtutea functiei, atributiei sau însãrcinãrii sale; santaj, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu si complicitate la abuz în serviciu”, scrie procurorul DNA în ordonanta datã în dosarul care a fost dijuns la PJB.

Falsul în declaratii de care este acuzat cms. sef Cãtãlin Bejinaru, se referã la faptul cã în declaratia de avere a comisarului-sef Cãtãlin Bejinaru, publicatã de Inspectoratul General al Politiei Române (IGPR) în luna iunie 2015 si care este publicã, acesta figureazã cu trei împrumuturi, douã fiind de la institutii de credit, si anume: 97.924 RON – pe perioada 2007-2045, de la Raiffeisen Bank S.A. si 30.000 RON – pe perioada 2013-2015, de la C.A.R. Sub cele douã institutii de credit mai apare si un împrumut de la o persoanã fizicã: suma de 25.000 de euro / pe perioada 2014-2028 / de la Cordas Marius, nimeni altul decât Bebe Cordas, cunoscut deja de bârlãdeni. Data depunerii declaratiei de avere a comisarului-sef Bejinaru apare ca fiind 11 iunie 2015, aproximativ la douã luni de zile dupã scandalul în care procurorii DIICOT împreunã cu procurori din Italia si cu cei din FBI au descins la Bârlad, la suspectii de infractiuni informatice. Vã reamintim cã, în aprilie 2015, la adresele mai multor suspecti, printre care si la Marius (Bebe) Cordas, cel bãnuit de anchetatori cã ar fi fost printre capii operatiunii prin care bãnci din SUA si Oman ar fi fost prejudiciate cu peste 42 milioane de dolari americani, si-au fãcut aparitia oamenii legii. Gruparea, formatã din 13 membri, dintre care nouã din Bârlad, a reusit sã cloneze cardurile bãncilor respective si scotea banii cash direct din bancomate. Membrii retelei se deplasau chiar si în alte tãri, precum Italia si Japonia, de unde scoteau bani în numerar sperând astfel cã vor fi imposibil de indentificat. Au fost identificati dar ancheta încã este departe de a se termina.

Stavãr si Tenie, agenti de politie si patroni de bar!

Procurorul anticoruptie a dispus în acelasi dosar 6/P/2015, „Disjungerea si declinarea competentei de solutionare a cauzelor, privind sãvârsirea infractiunilor de favorizarea infractorului, cu privire la faptul cã numitii Stavãr Ionut Sorin si Tenie Cezar Gabriel, ambii subofiteri, lucrãtori de politie judiciarã în cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui – Politia municipiului Bârlad – Biroul de Investigatii Criminale, au uzat de functiile detinute, desfãsurând o serie de activitãti nelegale concretizate în: obtinerea de foloase necuvenite, constând în încheierea de contracte de închiriere sau concesiune la preturi inferioare pietei, prin constrângerea detinãtorilor si proprietarilor bunurilor sã accepte cedarea acestora în conditiile solicitate de faptuitori; derularea unor operatiuni comerciale, ca acte de comert, constând în administrarea unor cluburi, pe raza judetului Vaslui, activitãti incompatibile cu functiile detinute; favorizarea unor persoane cercetate în dosarele penale aflate în lucru la Biroul de Investigatii Criminale din cadrul Politiei Municipiuluii Bârlad, prin încãlcarea atributiilor de serviciu si neîntocmirea actelor de urmãrire penalã în vederea administrãrii probatoriului în cauzele penale respective”, scrie procurorul anticorutie de la DNA _ Iasi, în ordonanta pe care a înaintat-o în original si actele dosarului penal 768/P/2015.

Faptele de care sunt acuzati cei doi politisti, Stavãr si Tenie sunt reclamate si probate cu actele întocmite cu ei, tocmai de denuntãtorul la DNA, fiind vorba despre clubul detinut de el. „O anchetã simplã fãcutã de politistii Stavãr Sorin si Tenie Gabriel, a început sã se întindã pe câteva luni bune fãrã sã se întâmple nimic. Mai mult, acesti doi politisti care se ocupau de anchetã au venit cu o propunere incredibilã: sã le închiriez lor clubul si ei îmi vor garanta cã nu voi mai avea probleme cu nimeni care sã facã scandal! Dupã ce le-am închiriat , acesti doi politisti au redeschis clubul si acum erau afaceristi.”, mentioneazã patronul denuntãtor din Bârlad.