|

Politistul Sorin Codãescu, în arest la domiciliu!

NOROCOS… A început sã dea detalii despre activitatea de contrabandã din Vama Albita si, drept rãsplatã, anchetatorii nu s-au opus ca politistul de frontierã husean, Sorin Adrian Codãescu, sã obtinã arestul la domiciliu! Ieri, instanta Tribunalului Vaslui a dispus schimbarea mãsurii preventive fatã de acesta, pentru perioada de 30 de zile, de la momentul rãmânerii definitive a hotãrârii. Tot ieri au iesit la ivealã numele tutoror celor din dosar, fie inculpati, suspecti sau martori. Politistul Codãescu nu are voie sã ia legãtura cu ei sub nicio formã.

Desi în spatele gratiilor, în acelasi dosar, se aflã si afaceristul Dan Costin, politistul de frontierã, Constantin Constantiniu Bîrcã, dar si vamesul Cãtãlin Nicolae Cortojan, iatã cã Sorin Codãescu a fost mai descurcãret. Ieri, acesta a convins instanta Tribunalului Vaslui sã îi schimbe mãsura preventivã care îl tinea dupã gratii si sã fie cercetat în stare de arest la domiciliu. Se pare cã politistul Codãescu s-a cãit pentru faptele sale în fata anchetatorilor si a acceptat sã colaboreze, pentru stabilirea faptelor din dosar. Instanta i-a interzis însã acestuia sã ia legãtura cu inculpatii Costin Dan, Bârcã Constantin Constantiniu, Brãnici Victor, Postea Narcis Iulian si Cortojan Nicolae Cãtãlin, suspectii Dãmãceanu Lucian, Cãpãtînã Dorin, Mihu Jan, Costin Alexandru Daniel, Gheorghiu Dumitru Paul, Antoci Oleg (cetãtean din Republica Moldova) sau cu martorii Ionescu Daniel Andrei, Stoleru Ovidiu, Bejan Maria Georgiana, Harabagiu Mihail, Ianos Cãtãlin, Dragomir Iulian Marian, Harabagiu Valericã, Casu Alinus Daniel, Popovici Fãnicã, Harnagea Titi, Dodiu Vasile, Sandu Ioan, Mihu Daniel-Costel, Codreanu Florin si Codreanu Petricã, direct sau indirect.

Martor: “Sunt fumãtor, nu contrabandist”!

Pe lângã modul în care se introduceau în România tigãri netimbrate, chiar cu acordul vamesului Cortojan si a politistilor de frontierã din dosar, anchetatorii au mai izbutit sã afle date importante despre cum se lua, în continuare, spagã la Albita. Cei care tranzitau Vama, ca sã scape de controale, duceau între 20 si 100 de euro la restaurantul din incinta Vãmii, detinut de Dan Costin. Metoda, destul de ingenioasã, îi proteja pe oamenii din sistem de camerele de supraveghere, care le-ar fi putut monitoriza activitatea. Evident, aceasta nu s-ar fi putut face fãrã pretiosul ajutor dat de angajatii restaurantului, care colectau banii pentru vames si politisti. În schimb, acestia îi lãsau pe Costin Dan si nu numai, sã treacã frontiera, încãrcati cu tigãri. Martorii pe care anchetatorii i-au indentificat în acest dosar spun cã, în fond, ei erau doar cumpãrãtori de tigãri ieftine. “Mi-au fãcut control acasã, au venit la perchezitie si i-au gãsit nevestii în posetã câteva tigãri. Atât. Am fost sincer si am spus cã am cumpãrat ca fiecare. Nu am nimic de ascuns. Sunt fumãtor, nu contrabandist”, a spus unul dintre martorii din dosar.