spot_imgspot_img
7.7 C
Vaslui
18-apr.-2024

Posta Românã la ceas aniversar – 141 de ani de istorie

- Advertisement -

9 OCTOMBRIE – ZIUA MONDIALÃ A POSTEI

INTERVIU … Nicutã Marcu, directorul Oficiului Judetean de Postã Vaslui ne povesteste despre postasii de ieri si postasii de astãzi ai Vasluiului

ANIVERSARE…Astãzi, postasii vasluieni sãrbãtoresc, alãturi de colegii lor din toatã lumea, Ziua Mondialã a Postei. În urmã cu 141 ani la Berna (Elvetia) a luat fiintã Uniunea Postalã Universalã. România a fost unul din cei 22 de membri fondatori, fiind reprezentatã de Directorul General al Postelor George Lahovary (1838 – 1909 ). “Posta modernã este una din institutiile cele mai democratice si în aceastã calitate ea serveste interese de cel mai înalt ordin, cum ar fi: afacerile de Stat; intereselor marilor comercianti si industriasi, ca si pe ale celor mai umili negustori, ca si pe ale celor din cel mai neînsemnat sat; intereselor bogatilor, ca si pe ale sãracilor; si, prin ingenioase combinatiuni, dezvoltã si transportã tot felul de manifestatiuni ale activitãtii omenesti, în întreaga lume, fãcând sã disparã orice distanta si orice granitã. Rolul postei este, dar, atât de mare si de însemnat, încât cu drept cuvânt s-a zis cã: Dacã am lua comertului, industriei si popoarelor acest serviciu, totul va fi mort si popoarele se vor întoarce prin decãdere la viata primitivã.”, scria în 1916 un alt important directorul general de Postã, Constantin N. Minescu.

Urmãriti mai jos, un interviu cu Nicutã Marcu, directorul Oficiului Judetean de Postã Vaslui, care ne vorbeste despre ce mai înseamnã, astãzi, Posta si despre cum a reusit noua conducere sã redreseze aceastã veche institutie de stat.

Reporter: Ce semnificatie are data de 9 Octombrie ?

Nicutã Marcu: În urma cu 141 de ani, în perioada 15 septembrie – 9 octombrie 1974, la Berna s-a desfãsurat primul Congres Postal Mondial în cadrul cãruia s-a decis crearea Uniunii Postale Universale. România reprezentatã atunci de George Lahovari, Director General al Postelor si Telegrafelor, a fost împreunã cu reprezentantii altor 22 de state, fondatorul acestei organizatii mondiale. De atunci, în fiecare an, la data de 9 octombrie marea familie a postasilor din întreaga lume îsi serbeazã ziua.

Rep. Ce documente atestã existenta serviciilor postale pe teritoriul tãrii si a judetului Vaslui ?

N.M. Posta de pe meleagurile românesti este cunoscutã încã din Evul Mediu. Primul document privind existenta serviciilor postale pe teritoriul tãrii noastre este “Hrisovul” dat de domnitorul Mircea cel Bãtrân, în anul 1399, la Giurgiu. Prin acesta, localitãtile erau obligate sã punã la dispozitia curierilor domnesti mijloace de transport, cai si cãrute pe doua roti, numite olace. La 12 noiembrie 1857, o comisie întrunitã la Iasi a hotãrât introducerea timbrelor postale pe teritoriul Moldovei. Au fost tipãrite cu o presã manualã, bucatã cu bucatã, patru valori ale primei emisiuni “Cap de bour”, pusã în vânzare pe data de 22 iulie 1858. Perioada postei moderne a început în anul 1864, când domnitorul Alexandru Ioan Cuza a unit serviciul postal cu cel telegrafic la care, în 1893, s-a adaugat si serviciul telefonic, luând nastere simbolul PTT. Si în judetul Vaslui a fost o activitate intensã pe linia activitãtii postale. Acest lucru este atestat si de etimologia unor localitãti din judet cum ar fi Posta Elan – Comuna Vutcani, Posta Bârladului, Posta Cismelelor. Astãzi, serviciul postal este o parte importantã a vietii de zi cu zi a fiecãrei persoane, fiind cel mai accesibil mijloc de comunicare chiar si în lumea comunicatiilor electronice.

Rep. În anul 2014 Oficiul Judetean de Postã a reusit sã marcheze ziua de 9 Octombrie într-un cadru festiv la care a participat conducerea CN POSTA ROMÂNÃ si notabilitãti ale judetului si municipiului Vaslui. Cum întâmpinã postasii judetului Vaslui în acest an Ziua Mondialã a Postei ?

N.M. În amintirea zilei de 9 Octombrie 1974, încercãm la nivel judetean sã marcãm cât de cât aceastã zi în conditii grele pentru Posta Românã. În prezent se fac eforturi mari de cãtre toti postasii, de la factor postal la director general, pentru stabilizarea economicã a C.N. POSTA ROMÂNÃ si pentru achitarea datoriilor mostenite, enorme, de la vechile guvernãri. Vom astepta la ghiseele oficiilor postale clientii cu o floare si un suvenir si vom încerca sã ne bucurãm de ceea ce suntem, de importanta pe care o avem în aceastã tarã, dar si de a ne gândi la ceea ce dorim sã realizãm pentru ca Posta Românã sã redevinã ceea ce a fost, ba si mai mult. Chiar si de ziua noastrã vom fi prezenti la usa si poarta celor care ne asteaptã, desi 9 Octombrie, Ziua Mondialã a Postei, este declaratã zi liberã prin Contractul Colectiv de Muncã.

Rep. Ce viitor mai are Posta Românã, având în vedere situatia economicã precarã si concurenta tot mai activã?

N.M. Posta Românã are viitor. Firmele concurente, “nãscute” în multe cazuri cu sprijinul unor oameni care au devalizat Posta Românã, realizeazã din mers cã n-au personal pregãtit, n-au retea care sã le permitã angajamente contractuale pe arii extinse si nici putinta sã asigure serviciul universal pentru populatia României. Posta Românã este mostenitoarea de necontestat a unei traditii de secole si tot ce are traditie are si valoare. Reteaua postalã nationalã si reteaua umanã de exceptie, organizarea, ordinea si devotamentul postasilor sunt armele conducerii C.N. POSTA ROMÂNÃ cu care se poate rãspunde oricãrei provocãri ale pietii concurentiale. De secole Posta a fost institutia strategicã a statului si a mers mânã în mânã cu istoria noastrã nationalã, a fost nãscutã din nevoia voievozilor de a-si transmite poruncile în tarã si pasul la marile porti. Chiar dacã trãim în era comunicatiilor electronice, ce s-ar face un stat fãrã o retea postalã viabilã în situatii de exceptie?

Rep. Ce mesaj transmiteti postasilor vasluieni de Ziua Mondialã a Postei?

N.M. Ziua de 9 Octombrie este un prilej de a ne bucura cã facem parte din cea mai legatã breaslã din Romania si din marea familie a lucrãtorilor postali din întreaga lume. Dragi colegi, vã multumesc pentru solidaritatea si devotamentul de care dati dovadã zi de zi, pentru sacrificiile pe care numai voi stiti cã le faceti în prezent, pentru a asigura buna functionare a Postei Române. Vã felicit pe fiecare pentru modul în care vã îndepliniti misiunea, indiferent de vreme, distantã, anotimp si de lipsuri. Sã aveti credinta cã prin muncã cinstitã si eficientã veti rãmâne cei mai tari si cei mai buni pe piata serviciilor postale. La Multi Ani!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.