spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Postasii vasluieni si-au strigat nemultumirile în stradã

- Advertisement -

REVOLTÃ…Postasii vasluieni s-au alãturat colegilor din restul tãrii si au protestat marti dimineatã, 27 septembrie, în fata institutiei. Începând cu ora 8.00, salariatii de la OZP Vaslui, OZP Bârlad, OPD Vaslui si OP Bârlad au încetat lucrul pentru 30 de minute. Acestia cer majorarea cu 200 lei, în sumã fixã, a salariilor; îmbunãtãtirea conditiilor de muncã; obligarea conducerii Companiei Nationale Posta Românã (CNPR), de cãtre actionarul majoritar – Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationalã (MCSI) – de a creste veniturile companiei. Cititi în rândurile care urmeazã ce au declarat protestatarii, care sunt nemultumirile si asteptãrile lor, dar si punctul de vedere al Getei Turbatu, liderul Sindicatului Lucrãtorilor Postali din România (SLPR) – filiala Vaslui.

Angajatii au adus cu ei pancarte, pe care au scris, printre altele, „De când ne conduceti voi, la vale tot ne ducem noi”, „Avem salarii de <subexistentã>, dar muncim dupã standarde europene”, „Guvernanti, de iubiti aceastã tarã, nu lãsati Posta Românã sã moarã!”. Nemultumirile acestora sunt justificate, din moment ce, de ani de zile, sunt dusi de nas cu promisiuni care nu mai ajung sã fie implementate. Acestia sunt decisi sã nu renunte la proteste pânã ce nu li se vor rezolva toate problemele. Revendicãrile membrilor de sindicat, nerezolvate dupã 7 luni de negocieri, amânãri si promisiuni neonorate, sunt: majorarea cu 200 lei, în sumã fixã, a salariilor; îmbunãtãtirea conditiilor de muncã; obligarea conducerii CNPR, de cãtre actionarul majoritar – Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationalã – de a creste veniturile companiei.

Ce spun salariatii din Vaslui

„Plãtim din buzunarul nostru materialele cu care lucrãm”

„Salariul nu ne mai motiveazã, ne lipsesc materialele, iar conditiile de muncã lasã de dorit. În ultimii ani nu s-a mai fãcut nicio investitie. Lucrãm pe banii nostri. De exemplu, dacã am nevoie de o tastaturã, de rechizite, le plãtesc din propriul buzunar. Se cer servicii de calitate, dar nu ni se oferã nimic pentru a face calitate. S-au reziliat contracte, ni se cer venituri, dar toate contractele se încheie la nivel central. Singurul contract rãmas este cel cu Romtelecom. De 3 ani ne tot amenintã cã vom face servicii bancare si cã vom încheia polite de asigurare”, a declarat Mariana Maftei, oficiantã la OZP Vaslui, angajatã a Postei de 27 de ani.

„Avem cele mai mici salarii”

„Avem cele mai mici salarii din toatã Posta. În timp ce un factor postal, cu peste 30 de ani vechime, câstigã 1300 lei net, iar un factor debutant câstigã salariul minim pe economie, conducãtorii din Posta Românã, de la nivel central, au peste 10.000 lei net, la care se adaugã 30% sporuri, adicã încã 2-3 salarii de factor. Nu avem materialele necesare: genti, pixuri, creioane, imprimantã, indigo, tinute de factor. Doresc sã ni se mãreascã salariile si cresterea veniturilor. Cei care ne conduc, pentru salariile pe care le iau, ar trebui sã încheie contracte, astfel încât sã aibã ei initiativa de a ne mãri salariile, nu sã iesim noi mereu în stradã sã cerem acest lucru”, a declarat Dumitru Boboc, factor cu o vechime de 32 de ani.

Rezolvarea problemelor angajatilor a fost tergiversatã

Încã din luna aprilie a acestui an, SLPR a prezentat conducerii CNPR o listã cu revendicãri, o parte din ele fiind considerate atât de cãtre conducerea CNPR, cât si de cãtre Ministerul Comunicatiilor, ca fiind de importantã majorã pentru viitorul Companiei. Doar una din cele cinci probleme a fost rezolvatã: acordarea concediilor de odihnã pe functii unice. „Prima revendicare, cresterea veniturilor CNPR, a fost agreatã de ambele pãrti, dar nici una nu s-a mobilizat pentru cresterea veniturilor CNPR, ci din contrã, s-au mai reziliat niste contracte aducãtoare de venituri, fãrã a se pune în loc nimic, ba la un moment dat, conducerea CNPR si-a fãcut un merit din rezilierea contractelor mari aducãtoare de venituri, parcã ar lucra nu pentru Posta Românã, ci pentru firmele concurente. Pânã si mcsi trimite corespondenta prin firmele concurente. Pentru urmãtoarele douã revendicãri – conversia datoriei cãtre bugetul de stat si reglementarea explicitã a decontãrii costului net de cãtre ANCOM prin completarea Legii Serviciilor Postale – am primit rãspuns de la conducãtorul unei institutii a statului, care nu are nicio legãturã cu Posta Românã, poate doar puterea de a o <curãta>, astfel încât sã disparã din piata serviciilor postale din România. Consiliul Concurentei a anuntat cã se pregãtesc alte douã amenzi pentru Posta Românã, una pentru plãtile compensatorii acordate la concedierea din 2013 (care s-au acordat prin Hotãrâre de Guvern, dupã ce s-a primit aviz favorabil de la Bruxelles), iar cealaltã pentru comisionul încasat la achitarea pensiilor, adicã cu o mânã se dau Postei Române niste bani, iar cu alta se iau. Pentru a patra revendicare, o majorare salarialã care sã creascã nivelul de trai al salariatilor, dar sã nu conducã la un dezechilibru economic al CNPR, am primit rãspuns de la reprezentantii MCSI si AGA în C.A., domnul Horatiu Anghelescu, repectiv domnul Cajoca. Acestia nu sunt de acord cu o majorare salarialã. Salariatii din Posta Românã sunt de pãrere cã prin actuala politicã se are în vedere DOAR distrugerea companiei si nicidecum redresarea ei”, a declarat Geta Turbatu, liderul SLPR – filiala Vaslui.

Mãsuri luate împotriva salvãrii CNPR

Angajatii Postei Române au unele nelãmuriri cu privire la mãsurile care se iau, considerã acestia, împotriva salvãrii CNPR. În comunicatului de presã emis de conducerea SLPR – filiala Vaslui sunt amintite câteva dintre aceste nelãmuriri. „Nu se stie motivul pentru care Parlamentul si Guvernul României nu au clarificat prin lege modul de decontare a pierderilor CNPR, pentru calitatea sa de furnizor de serviciu universal (prin subventionarea activitãtii în mediul rural), odatã cu liberalizarea pietei. ANCOM, în perioada premergãtoare liberalizãrii serviciilor postale în detrimentul CNPR, nu a emis reglementãri cu sanctiuni pentru segmentul de serviciu rezervat CNPR , lãsând sã opereze în piatã linistiti si fãrã nicio restrictie pe acest segment pe toti operatorii de curierat. Alte state din UE au protejat prin lege administratia postalã de stat. Mai mult decât atât, ANCOM, si la acest moment, nu aplicã sanctiuni operatorilor de curierat pentru nerespectarea tarifului reglementat al trimiterilor din sfera serviciului universal. Memorandumul elaborat de conducerea CNPR în luna mai si aprobat în sedinta de guvern, pentru Conversia datoriei CNPR cãtre bugetul de stat în actiuni la aceastã datã, nu mai este valabil, desi trebuia aprobat la rectificarea bugetarã din octombrie 2016. Acum MCSI solicitã CNPR documentatie pentru capitalizarea acesteia cu 50.000 euro. Oare acest lucru nu înseamnã rea-vointã? Pentru cã, la data când a depus CNPR memorandumul pentru conversia datoriilor, au mai depus documentatii în acest sens si SNCFR Marfa, SNCFR Cãlãtori, Oltchim Complex Energetic si Combinatul Energetic Hunedoara. Despre care nu auzim nimic. Încã din primãvarã a fost stabilit un calendar de actiuni de protest. În cazul în care doleantele angajatilor vor rãmâne doar pe hârtie, sindicalistii sunt decisi sã se solidarizeze sã opreascã lucrul si sã iasã în stradã dacã nu se întâmplã cele arãtate mai sus, si multe altele”, se aratã în comunicat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.