spot_imgspot_img
17.6 C
Vaslui
25-apr.-2024

Poveste de succes cu oi, oameni muncitori si cumpãtati la Viisoara (foto)

- Advertisement -

L-am întâlnit pe Vlad Pirciu la Primãria comunei Viisoara. Auzisem de el cã este unul dintre fermierii de “top” în cresterea ovinelor. Are doar 26 de ani, a urmat cursurile Facultãtii de Drept, facultate deschizãtoare de multe oportunitãti pentru tinerii sãi absolventi. “Puteam sã mã duc în capitalã, sã muncesc acolo, însã am preferat sã mã întorc acasã, pentru cã aici munca îmi oferã cele mai mari satisfactii. Din pãcate, foarte multi tineri din ziua de azi muncesc în medii care nu le oferã nici un fel de bucurii, dar o fac din orgoliu. Eu n-am fost asa. N-am pus pret pe <<uite, mamã, unde a ajuns bãiatul lui cutare>> pentru a face ce-mi place, agricultura” ne-a declarat tânãrul Vlad Pirciu. Împreunã cu tatãl sãu detin o stânã de aproximativ 300 de oi, dar si peste 10 ha de pãmânt pe care îl munceste. Pentru a se ancora si mai serios în agriculturã, Vlad a început, în urmã cu trei ani, colaborarea cu GAL Podul Înalt, colaborare ce l-a ajutat sã acceseze un proiect pe fonduri europene. “Proiectul este de 7500 de euro, acordati în cinci ani. Anul acesta trebuie sã-mi intre a treia transã. Vorbim de 1500 de euro. Nu sunt bani multi, dar sunt suficienti pentru a-mi crea premisele sã lucrez pãmântul în cele mai bune conditii. Cu ajutorul lor îmi cumpãr seminte de calitate superioarã, îmi prelucrez pãmântul cu utilaje mai performante. Am reusit sã-mi achizitionez si o motocositoare. Am fost ajutat foarte mult de GAL Podul Înalt, iar cu banii primiti, mi-am modernizat afacerea” ne-a declarat tânãrul.

În familia Pirciu, cresterea oilor este o îndeletnicire strãmoseascã. Strãbunicul, bunicul, unchiul si tatãl lui Vlad, cu totii au avut grijã de mioare pe crestele dealurilor pentru ca cei rãmasi acasã sã aibã parte de o viatã mai bunã. “Înainte se câstigau bani frumosi din oierit. Sunt oameni aici, în sat, care, cu banii câstigati si-au modernizat stânele, si-au construit case. Ai nostrii i-au investit în educatie. Si-au tinut toti copiii la scoli, la facultãti” ne-a spus Vlad. Azi, la 26 de ani, se poate mândri cã a terminat Facultatea de Drept, dar si cã este unul dintre cei mai de perspectivã fermieri din comunã. Iubirea pentru agriculturã o are de mic.” De mic mi-a plãcut sã-mi ajut familia la munca câmpului. Si când eram la facultate, veneam sãptãmânal acasã pentru a-i da tatãlui o mânã de ajutor. Mã uit azi la noi în sat, tinerii nu au nici o dorintã de a munci, nu mai sunt deloc motivati. Lipsa fortei de muncã este acutã la noi în comunã. Tin minte cã în urmã cu doi ani, am tuns oile cu sase oameni veniti de la Sibiu. Trei bãrbati si trei femei mergeau din sat în sat si fãceau treaba asta. Pentru cã la noi nu mai era nimeni care sã tundã oile, am fost nevoiti sã apelãm la serviciile lor. A durat o zi si jumãtate tunsul, dar mãcar am avut cu cine sã-mi fac treaba” ne-a declarat Vlad.

Producãtorii nu sunt deloc încurajati

Tânãrul spune cã marea problemã a tinerilor fermieri este lupta pe care trebuie sã o poarte singuri pentru a-si gãsi piata de desfacere.”Plãtim anual cotizatii la asociatii pentru fiecare cap de animal. În schimb, aceste asociatii ar trebui sã ne ajute sã rãzbatem mai mult în aceastã piatã a industriei alimentare. Din pãcate, piata e plinã de intermediari. Iar principalul dezavantajat este cumpãrãtorul. Ca sã vã dau un exemplu, la mine kilogramul de cas costã 9 lei. Am auzit cã în piatã la Vaslui casul a ajuns sã coste si 14-16 lei. La fel se întâmplã si cu carnea si cu lâna. Producãtorii nu sunt deloc sprijiniti sã-si vândã produsele.”

Planuri mari de viitor

Vlad este convins cã în agriculturã vor veni vremuri mai bune, de asta a si ales sã-si extindã si sã-si modernizeze afacerea. Spune cã nu o putea face fãrã sprijinul fondurilor europene. I-a contactat pe reprezentantii GAL “Podul Înalt”, care l-au ajutat sã acceseze un proiect de 7500 de euro. “ Sunt foarte multumit de felul în care au decurs lucrurile pânã în prezent. Am accesat un proiect de 7500 de euro pe o perioadã de 5 ani. Anul acesta trebuie sã-mi intre a treia transã de 1500 de euro. La anul voi primi vizita unei comisii pentru a verifica cum au fost cheltuiti banii. Nu am nici un fel de emotii, ba din contrã, mã bucur, pentru cã mã responsabilizeazã mai mult. Cu banii primiti am reusit sã-mi modernizez afacerea. Îmi cumpãr seminte de calitate superioarã, îmi lucrez pãmântul cu utilaje mai performante. Am reusit sã-mi achizitionez si o motocoasã.” ne-a mai declarat Vlad. Acesta spune cã îndatã ce actualul proiect se va încheia, va opta pentru unul nou. “Am planuri mari de viitor. Vreau sã-mi cumpãr o balotierã, un tractoras, pentru a lucra mai bine culturile agricole.”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.