spot_imgspot_img
17.6 C
Vaslui
25-apr.-2024

Povestea oalei pline cu aur de la Iasi. Toata Europa o căuta

- Advertisement -

Senzaţional! Un medic ieşean, căutător de comori, a făcut una dintre cele mai surprinzătoare descoperiri arheologice din ultimii ani de la Iaşi. Acesta a găsit cu detectorul de metale o adevărată comoară, în zona Breazu: un vas de ceramică plin cu monede de aur şi argint, apreciate a fi din secolele XVII sau XVIII. Medicul este pasionat de arheologie, şi are mai multe detectoare de metale. Pentru că nu a declarat şi predat vasul cu monede, tânărul a rămas fără comoară: în cadrul unei acţiuni a poliţiştilor care a avut loc ieri, locuinţa acestuia a fost percheziţionată, iar monedele de aur şi argint au fost confiscate. Poliţişti specializaţi au sosit special în acest scop de la Bucureşti. Tânărul a rămas fără comoară pentru că s-ar fi lăudat pe internet, apoi anchetatorii i-au ascultat telefoanele. În judeţul Iaşi există, potrivit poliţiştilor, circa 30 de persoane care au detectoare de metale. Profesorii de la Arheologie spun că în zona Breazu sunt nenumărate situri arheologicee. Chiar şi aşa, ei spun că medicul a avut un noroc chior să găsească o aşa comoară.

Tânărul Armand Iustinian Ena­che, în vârstă de 28 de ani, este medic rezident la Spitalul de Pne­umoftiziologie din Iaşi şi, în acelaşi timp, un mare pasionat de arheologie. Mai precis, este „că­u­tător de comori“. Împreună cu tatăl său deţine trei detectoare de metale şi străbat dealurile şi pă­durile de lângă Iaşi, în căutare de vestigii. În vârstă de 28 de ani, tânărul le-a spus poliţiştilor că a găsit vasul plin cu monede de aur şi argint, „pe un deal din localitatea Breazu“. Este vorba de 600 de monede, care la prima vedere ar fi din secolele XVII sau XVIII. Tânărul a păstrat iniţial discreţia. A luat vasul cu monede şi l-a dus acasă, chiar la el în cameră. A­proa­pe zilnic, acesta scotea câte o monedă din vas şi o curăţa atent de pământ. Apoi, acesta ar fi în­ceput să se laude pe internet cu monedele pe care le-a găsit, iar poliţiştii au început să-i asculte telefoanele.

În cadrul unei per­che­ziţii care a avut loc ieri la acesta acasă, într-un apartament de pe strada A. Panu, poliţiştii au găsit vasul cu monede chiar la el în cameră. Surse din cadrul anchetei desfăşurate chiar de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), din Bucureşti, au precizat că tânărul a povestit că a găsit comoara pe un deal din localitatea Breazu.

„Au fost ridicate monedele din aur şi argint. Vor fi expertizate, şi la fel vor fi luate şi analize din solul aflat pe vasul medieval. Este vorba despre o­biecte de patrimoniu, care trebuiau să fie declarate în primele trei zile de la găsirea acestora, lucru care nu a fost făcut. Obiec­tele şi monedele vor fi expertizate pentru a fi datate şi ulterior va trebui mers la faţa locului, unde au fost găsite. În acest sens, vor fi luate probe de sol de pe vas şi din locul unde spune persoana respectivă că a făcut desco­perirea“, au precizat surse din ca­drul anchetei, de la nivelul IGPR. Reporterii „Ziarului de Iaşi“ au mers aseară la locuinţa tânărului medic, dar familia acestuia a spus că nu este acasă. „Armand nu este acasă. Veniţi mai târziu“, ne-a spus mama băiatului.

Un împătimit al artefactelor

Medicul Armand Enache este un împătimit al artefactelor, după sutele de fotografii şi filmele pos­tate de acesta, făcute chiar în timpul căutărilor pe care le întreprin­de. De asemenea, acesta a postat pe Facebook şi lucrurile pe care le-a găsit cu ajutorul detectorului de metale. Aşa se face că el a fost prins deoarece s-ar fi lăudat unor amici de descoperirea lui. Până la prinderea acestuia nu a fost, aşadar, decât un pas.

Ieri, poliţiştii au făcut mai multe percheziţii în Iaşi, Neamţ şi Hunedoara, la persoane care fac comerţ cu obiecte considerate a fi de patrimoniu. Ieri, poliţiştii au făcut cinci per­cheziţii domiciliare la persoane fizice din municipiu, dar şi la una din Ciurea. Anchetatorii au precizat că sunt mai multe infracţiuni în acest dosar, printre care spălare de bani, dar şi comerţ cu obiecte de patrimoniu. Percheziţiile fac parte dintr-o anchetă mai amplă, la nivel european, denumită „Ope­raţiunea Aureus“.

În urma acestor percheziţii, poliţiştii au găsit cinci detectoare de metal, dintre care trei la familia Enache şi două la o persoană fizică din Ciurea. „La data de 19 noiembrie, poliţiştii specializaţi în protejarea patrimoniului cultural naţional din cadrul IPJ Iaşi, Neamţ şi Hunedoara, sub coordonarea Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul IGPR, e­fec­tuează opt percheziţii în judeţele Iaşi şi Neamţ. Per­che­ziţiile au loc la sediul unei socie­tăţi comerciale şi la locuinţele mai multor persoane bănuite de trafic cu bunuri arheologice. Până la această oră, la una dintre locuinţele percheziţionate a fost descoperit un vas ceramic medieval cu peste 600 de monede antice şi medievale, din aur şi argint, precum şi cinci detectoare de metale folosite în activitatea infracţională“, a precizat Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al Poliţiei Iaşi.

Una dintre per­cheziţii a avut loc şi la o casă de amanet de pe strada Sfântul Lazăr, care se numeşte Antichităţi Ama­net. De aici, anchetatorii au ridicat şase monede de argint şi bronz. „Au fost aici şi au ridicat monedele. Unele dintre ele sunt făcute din argint amestecate cu cositor, iar celelalte, din bronz. Dacă ştiam că o să am probleme, le dădeam pe o bere fiecare. Una valorează cam 50 de lei“, a spus reprezentantul casei de amanet. Acesta a adăugat că nu are le­gătură cu medicul rezident.

Mai sunt comori la Breazu?

Profesorii de la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza“ spun că în Breazu există multe situri arheologice. „Chiar şi în acest caz, căutătorul de comori a avut un noroc foarte mare. Ultima descoperire de acest gen ştiu că a fost făcută în urmă cu vreo 5 sau 6 ani, în Tătăraşi, când cineva a săpat o groapă pentru temelia unei case. Era vorba parcă de vreo 15.000 de obiecte de argint. Însă valoarea celor 600 de monede nu o putem şti deocamdată, deoarece ar trebui evaluate: poate sunt monede rare sau sunt comune“, a precizat profesorul Vasile Co­tiu­gă, doctor în Arheologie preistorică.

Profesorul spune că aceşti căutători de comori activează la limita legislaţiei. „Este vorba despre săpături arheologice ili­cite. Au voie să caute pe unde vor, dar nu şi în siturile arheologice. Numai că în România există o foarte precară educaţie în ceea ce priveşte bunurile arheologice. Până şi autorităţile distrug situri. În acest caz însă, persoana respectivă trebuia să declare monedele, iar acest lucru îi putea aduce un câştig de 15 sau 20% din valoare. Acum are dosar penal“, a încheiat reputatul profesor de la Facultatea de Is­torie.

Vezi video: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/exclusiv-povestea-oalei-pline-cu-aur-de-la-iasi-toata-europa-o-cauta-video–80619.html

Citeste sursa:http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/exclusiv-povestea-oalei-pline-cu-aur-de-la-iasi-toata-europa-o-cauta-video–80619.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.