|

Povestea primului salon de coafurã din Laza: “avem cliente inclusiv de la oras”

CURAJOASÃ… Dacã acum 10-15 ani, femeile de la tarã, cu dare de mânã, mergeau la oras ca sã se tundã sau sã îsi coafeze pãrul, acum s-a întors roata. Un salon din Laza a reusit sã convingã zeci, poate chiar sute de cliente, cã nu e cu nimic mai prejos decât unul de la oras, ba dimpotrivã, douã mâini dibace pot realiza coafuri cum doar de podiumurile de modã mai vezi. Din seria oamenilor muncitori, care nu s-au dat bãtuti si au luptat pentru a-si îndeplini visul, vã prezentãm o altfel de poveste fatã de cele cu care v-am obisnuit de 1 Decembrie: povestea Oanei Carp, femeia care a avut curajul sã rãmânã acasã si sã-si urmeze visul, acela de a-si deschide un salon de coafurã în mediul rural, unde, cel putin la prima vedere, clientele nu sunt atât de multe precum în oras. Asa cã cine spune cã femeile de la tarã nu au grijã de pãrul lor? Cine spune cã orãsencele aleg doar saloanele de fite? Sau cine spune cã la tarã nu se fac lucruri extraordinare? Alãturi de fina sa, specialistã în ale machiatului, Oana pune în aplicare tot ce a învãtat la cursuri sau din propria experientã. Nu s-a gândit niciodatã sã plece din tarã, chiar dacã sotul ei a muncit o perioadã în Israel si în Germania, pentru cã nicãieri nu-i este mai bine decât pe pãmântul românesc, alãturi de familie si prietenii dragi.

Salonul Oana Style a luat fiintã în urmã cu câtiva ani, în clãdirea Postei din Laza. “Înainte de a functiona aici, am vrut sã avem propria noastrã clãdire. Am vrut sã facem un salon frumos, cu de toate, nu doar pentru coafurã si make-up. Vreo doi ani de zile am muncit sã facem un proiect pe fonduri europene, cumpãrasem chiar si un teren, dar nu ni s-a aprobat si a trebuit sã renuntãm, ulterior am vândut si pãmântul. Asa cã singura solutie a fost sã luãm în chirie douã camere si sã fac doar pe ce sunt eu specializatã: coafurã. Am functionat doi ani de zile în partea din spate a Postei, nu prea avea vizibilitate, iar când se închidea, nu puteam sã mai folosim intrarea principalã. Apoi am vorbit cu cei de la Posta din Vaslui, ca sã preiau camerele din fatã, iar anul acesta, prin luna mai, ne-am mutat. Sigur, a trebuit sã renovãm din nou, sã facem iar anumite investitii, dar am reusit sã începem relativ repede activitatea. Acum avem mai multã vizibilitate, pentru cã toatã lumea care trece prin centrul satului vede salonul”, povesteste Oana despre începutul salonului.

Tratamente pentru pãr la preturi avantajoase la salonul din Laza

Înainte de a avea propria sa afacere, Oana a lucrat la un salon din Vaslui. “Am fãcut un curs de coafurã si apoi m-am angajat în Vaslui. Dar am zis cã îmi doresc mai mult, pentru cã îmi place la nebunie ceea ce fac. Când mã apuc de coafat, nici mâncare nu-mi mai trebuie, stau si lucrez de dimineata si pânã seara, dacã am cliente. Acum e o perioadã mai lejerã si profit de asta, ca sã mã mai specializez. În perioada asta urmez un curs la Iasi, organizat de Estel Professional. În perioada verii nu am nicio sansã, pentru cã e foarte aglomerat. Dar eu mã bucur pentru cã înseamnã cã am reusit sã demonstrez cã avem produse si servicii foarte bune la Laza, chiar dacã e putin mai departe de oras. Fac cam tot ce tine de coafurã, la preturi accesibile pentru toatã lumea: tratamente cu keratinã, vopsit (umbre, baleiaj, suvite), tuns, ondulatie permanentã, la make-up (machiaj) o am pe fina mea… Pe viitor, îmi doresc sã aduc si o fatã specializatã în manichiurã, pentru cã am primit si solicitãri în acest sens. Acum, dupã 1 decembrie, va începe iarãsi o perioadã aglomeratã, pentru cã au început deja programãrile, în special pentru vopsit. Apoi, pentru prima zi de Crãciun, avem programãri la coafurã, pentru câteva cliente care merg la petreceri, dar locuri libere mai sunt”, povesteste Oana. De asemenea, aceasta a povestit cã nu e usor sã fii întreprinzãtor, asa cum probabil se asteaptã toatã lumea: “nu, nu e usor, dar eu am noroc cã am un sprijin din partea sotului meu, chiar dacã lucreazã la Bucuresti, în constructii, si nu e zi de zi acasã. Acum cred cã as putea sã accesez un proiect pentru fonduri europene pentru a mã dezvolta, dar nu vreau sã mã complic, pentru cã e multã bãtaie de cap. Pierzi mult timp, multã energie si bani, iar la final nici nu stii dacã ti-l aprobã sau nu”, a mai povestit Oana.