spot_imgspot_img
7.2 C
Vaslui
18-apr.-2024

Povestea satelor „fantomă” din Suceava, dispărute până la ultima casă

- Advertisement -

Un studiu realizat de un grup de studenţi sprijinit în cadrul unui proiect de Guvernul României arată că în ţară sunt 126 de sate „fantomă”, care s-au depopulat masiv, în unele cazuri până la ultimul locuitor, dar care continuă să figureze oficial ca sate, fiind înscrise în registrele de evidenţă ale populaţiei şi având coduri poştale.

Trei dintre ele sunt pe raza judeţului Suceava, în comunele Hânţeşti, Mălini şi Moara, iar fiecare are o poveste diferită şi interesantă.

Povestea satului desfiinţat de comunişti şi salvat de o singură familie

Arţari este unul din cele trei sate componente ale comunei Hânţeşti. Dacă Hânţeşti şi Bereşti sunt sate mari, Arţari are 15 locuitori. În perioada comunistă, locuitorii satului Arţari, aflat în mijlocul câmpului, au fost mutaţi cu forţa în zonele populate, pentru a se putea face agricultură pe suprafeţe mari. Una dintre familii, Ilaş, foarte numeroasă, cu 12 copii, a fost lăsată însă la Arţari, tocmai pentru că era greu de mutat.

Viorica Ilaş, mamă a 12 copii, trăieşte şi astăzi la Arţari şi a stat de vorbă cu reporterii Monitorului de Suceava.

Soţul i-a murit, iar aproape toţii copiii au plecat în lumea largă, cu excepţia unuia, cu probleme psihice, care a rămas alături de ea, la Arţari.

La 72 de ani, merge pe jos kilometri până la microbuz şi nu a avut niciodată curent electric

Deşi a trecut de 70 de ani, tanti Viorica încă merge pe jos până la civilizaţie, care pentru ea înseamnă satul Călugăreni, din comuna Adâncata, aflat la aproximativ trei kilometri distanţă.

sursa: https://www.monitorulsv.ro/Reportaj/2015-03-10/Povestea-satelor-fantoma-din-Suceava-disparute-pana-la-ultima-casa

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.