spot_imgspot_img
20.1 C
Vaslui
24-apr.-2024

Preamodestul Ignatie, fatã în fatã cu obrãzniciile preotesei Clefãialã (foto, video)

- Advertisement -

Când puterea li se urcã la cap

TUPEU…Episcopul Husilor a fost acostat în fata bisericii din Bãlesti de celebra directoare de la Muzeu, care i-a cerut sã-i transfere sotul, preot la Osesti, la o bisericã din Vaslui.

REVOLTÃTOR… Sute de credinciosi din satul Bãlesti au privit, ieri, uimiti si iritati, cum nevasta preotului din comuna vecinã, nimeni alta decât Ramona Mocona, „celebra” directoare de la muzeu, cu patalama de profesor doctor, l-a acostat pe PS Ignatie, Episcopul Husilor, în fata bisericii din localitate. Era un eveniment aparte pentru sãteni. Episcopul venise sã tinã slujba arhiereascã si sã doneze un antimis cãtre biserica din sat. Preoteasa de la Osesti s-a folosit de acest prilej pentru a-si rezolve o problemã personalã. Cu un tupeu inimaginabil, aceasta l-a tinut de vorbã în frig pe episcop mai bine de jumãtate de orã, în timp ce oamenii disciplinati, cu cãciulile în mâini si îngrigurati, asteptau binecuvântarea arhiereului, cerându-i pe un ton mieros sã aprobe mutarea sotului sãu la Vaslui, la biserica ”Adormirea Maicii Domnului”, din centrul orasului. Numai cã Episcopul nu prea a fost impresionat de figurile coanei preotese, care nu mai contenea sã-si dea ochii peste cap si nu a înteles de ce aceasta face aceastã discutie la Bãlesti, când în programul sãu era si vizitarea bisericii din comuna unde slujea sotul directoarei. Poate acesta a fost si motivul pentru care PS Ignatie a preferat mai întâi sã viziteze biserica din Buda si a lãsat la urmã pe cea unde slujeste preotul Geani Mocanu. Pe tot parcursul acestor vizite înaltul arhiereu i-a uimit de sãtenii din cele douã comune prin simplitatea si modestia sa, în contrast total cu extravagantele fostului episcop.

Ramona Mocanu nu mai are nicio limitã si demonstreazã un tupeu iesit din comun. Stiind cã PS Ignatie, Episcopul Husilor, va sluji în biserica de la Cozmesti, comuna alãturatã Osestiului, unde bãrbatul ei este preot paroh, Mocanu a stat în fata bisericii si l-a asteptat pe episcop sã iasã afarã. Atunci când PS Ignatie a iesit în mijlocul credinciosilor, preoteasa-clefãialã l-a acostat cu tupeu maxim. Oamenii din Bãlesti spun cã Episcopul Ignatie a fost nevoit sã suporte asalturile directoarei-clefãialã mai bine de jumãtate de orã. Ramona Mocanu l-a luat deoparte pe episcop, cerându-i sã facã toate diligentele pentru mutarea sotului sãu la Vaslui. Nu stim dacã nu cumva s-a folosit în cererea sa si de numele protectorului, Dumitru Buzatu, cert este cã episcopul a ascultat rãbdãtor toate cererile sotiei preotului de la Osesti. La un moment dat, Episcopul i-a atras atentia preotesei cã si-au pierdut rãbdarea credinciosii, cerându-si iertare, pentru cã doreste sã le vorbeascã oamenilor. Doar asa, seful preotilor din judetul Vaslui a putut scãpa de asalturile directoarei de la Muzeul Judetean, înnebunitã de faptul cã nu se aprobã transferul lui bãrbat-su de la Osesti la Vaslui, mai repede.

A cãlãtorit prin judet cu Dacia Logan a protopopului de Vaslui

Ieri, PS Ignatie a mers la bisericile din nordul judetului Vaslui, pentru a dona sfintele Antimise, asa cum se obisnuieste la schimbarea episcopului locului. Nu a cerut niciun leu, fatã de miliardele pe care le-a încasat fostul episcop Corneliu, atunci când a donat antimise la parohii. La Bãlesti, în comuna Cozmesti, înaltul prelat a venit cu Loganul pãrintelui protopop Chirvasã si neînsotit de niciun cãlugãr de la Husi, asa cu obisnuia Onilã. A primit un buchet de flori, pe care l-a donat unei credincioase din sat, împãrtind iconite. Dupã evenimentul jenant din fata bisericii de la Balesti, Episcopul a mers la Buda. Cu smerenie si respect fatã de credinciosi, Preasfintitul Episcop a mers de la biserica nouã din Buda la cea veche, mai bine de un kilometru, pe jos, pe drum de pãmânt, fãrã covor rosu. A discutat cu credinciosii, a împãrtit iconite, lumea i-a spus cã îl respectã foarte mult si cã l-a asteptat în eparhie de foarte multi ani. În satul Osesti, în timpul cât preotul Geani Mocanu a primit antimisul si episcopul a stat de vorbã cu credinciosii, în bisericã a stat si directoarea-clefãialã. Nu l-a mai abordat pe episcop, asa cum a fãcut la Cozmesti, însã lumea a bârfit cã nevasta preotului nu avea niciun batic pe cap si mesteca într-una gumã, un obicei prost, de care nu se poate dezbãra nicio clipã. În contrast cu aceastã imagine, Preasfintitul Ignatie a predat o lectie de istorie, speculând faptul cã în bisericã erau foarte multi copii. Le-a vorbit despre Marea Unire de la Alba Iulie si cum se apropie ziua de 24 ianuarie, le-a amintit copiilor si despre Alexandru Ioan Cuza si Unirea Principatelor.

Ce diferentã între pãcãtosul de Onilã si PS Ignatie. Iatã ce rol joacã Sfântul Antimis!

DIFERENTÃ…Una dintre primele afaceri puse la cale de PS Corneliu, atunci când a ajuns Episcop al Husilor, a fost vânzarea ilegalã a antimiselor cãtre parohiile din judet. Antimisul este un obiect religios cu însemnãtate aparte pentru fiecare bisericã, un bun donat de noul episcop, odatã cu preluarea Eparhiei. “În anul 2009, odatã cu instalarea Preasfintitului Corneliu, au fost retrase vechile antimise si au fost trimise spre vânzare, la fiecare parohie din judet, altele, noi. Spun „spre vânzare”, deoarece fiecare preot a fost nevoit sã achite suma de 1.500 lei, si nu spre „dãruire”, asa cum ar fi fost firesc. Mai mult, am fost obligati sã le achitãm într-un timp record. Si pentru cã vânzarea celor sfinte este condamnatã de Bisericã, nu ne-au fost eliberate chitante!”, acuza, la acea vreme, unul dintre preotii care au scos la ivealã mizeriile fostului episcop. În Eparhia Husilor sunt în jur de 500 de biserici, iar din vânzarea Sfintelor Antimise Onilã a obtinut câteva miliarde de lei vechi, bani de buzunar. Cã Sfintele Antimise au fost vândute de Onilã este un fapt confirmat chiar de membrii judecãtori de la Husi. Sfântul Antimis este o bucatã de pânzã de in sau mãtase si este de formã pãtratã sau dreptunghiularã pe care este imprimatã icoana Punerii în mormânt a Mântuitorului. În Antimis se gãsesc cusute pãrticele de sfinte moaste. Acestea se asazã în altar pe masa sfântã, unde se sãvârseste Sfânta Liturghie. E ca o aducere aminte, pentru cã în vremurile de prigoanã crestinã, preotii tineau în mare secret Sfânta Liturghie si o oficiau de regulã pe mormântul sfintilor martiri. “Atunci când episcopul se schimbã, antimisele vechi (semnate de episcopul precedent) sunt retrase si noile antimise sunt sfintite si distribuite parohiilor de cãtre noul episcop”, spun preotii. La cele 500 de biserici, cu o medie de 1.500 de lei pentru fiecare Sfânt Antimis, ajungem la o sumã de 750.000 lei obtinutã de fostul episcop. Fãrã chitante, fãrã nimic.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.