|

Preasfintitul Ignatie sãrbãtorit de ziua ocrotitoarei Catedralei Episcopale, Sfânta Mucenitã Chiriachi !

Trei ierarhi la Episcopia Husilor

SLUJBÃ…Ce sãrbãtoare frumoasã a fost în curtea Catedralei Episcopale, unde trei ierarhi au slujit pentru credinciosii veniti din toatã zona, sã o cinsteascã pe Sfânta Mucenitã Chiriachi! Sfânta Chiriachi este ocrotitoarea Catedralei Episcopale, iar sãrbãtorirea sa se face, în fiecare an, pe 7 iulie, zi în care, ca o coincidentã fericitã, si Episcopul locului, Preasfintitul Ignatie, îsi aniverseazã ziua de nastere. “Chiar dacã vor veni asupra noastrã calomnii, batjocuri, ironii, noi sã avem puterea ca faptele noastre sã dea mãrturie despre ceea ce suntem noi”, a fost îndemnul Preasfintitului Ignatie, cãtre credinciosi.

Zeci de credinciosi au revenit în Curtea Catedralei, acolo unde dãunãzi a avut loc sãrbãtoarea hramului Episcopiei Husilor, din ziua Sfintilor Petru si Pavel. Acum a fost cinstitã Marea Mucenitã Chiriachi, de asemenea, Ocrotitoare a Catedralei Episcopale. Moastele Sfintei sunt aduse încã din 1787 la Husi, de cãtre Episcopul Iacob Stamati. Alãturi de Episcopul Husilor, PS Ignatie, au slujit IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului si Bacãului, dar si PS Andrei, Episcopul Harghitei si Covasnei. Ca întotdeauna, Episcopul Ignatie a avut un mesaj aparte pentru credinciosi. Sã ne ajute Domnul sã o urmãm pe Sfânta Mare Mucenitã Chiriachi. Sã fim statornici în credintã si sã nu ne clãtinãm la orice vifornitã care se poate nãpusti asupra noastrã. Statornicia noastrã este direct proportionalã cu intensitatea dragostei pe care o avem fatã de Hristos. Dacã dragostea este anemicã, îl vom trãda pe Hristos. Dacã Îl vom iubi asa cum Îl iubesc Sfintii, El ne va da darul sã fim statornici în credintã. Chiar dacã vor veni asupra noastrã calomnii, batjocuri, ironii, noi sã avem puterea ca faptele noastre sã dea mãrturie despre ceea ce suntem noi – ucenici ai lui Hristos – si, în tãcere, sã ne rugãm pentru ei”, a spus Episcopul Ignatie, la vremea Vecerniei celei Mari.

Demersuri pentru o sãrbãtoare mai amplã la Husi, de cinstire a Sfintei Mucenite Chiriachi!

“Dragi prieteni”! Astfel s-a adresat credinciosilor huseni, Inaltpreasfintitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului si Bacãului, unul dintre Ierarhii foarte îndrãgit de huseni, care vine în “orasul dintre vii” întotdeauna cu drag si cu gânduri bune. Mesajul sãu a fost unul impresionant. “Omul are, în secolul acesta, o credintã rentabilã. Adicã, dacã este rentabil sã cred, atunci Dumnezeu existã, iar dacã nu e rentabil, nu existã”, a spus IPS Ioachim. Ierarhul a dezvãluit faptul cã, pentru cinstirea Sfintei Mucenite Chiriachi, Episcopul Ignatie al Husilor a fãcut deja demersuri la Sfântul Sinod, care poate încuviinta evenimente mai ample, pentru cinstirea Ocrotitoarei Episcopiei. “L-am vãzut asearã (la slujba Vecerniei Mari si a Litiei, n.r.), pe Pãrintele Episcop Ignatie cu câtã emotie si pretuire vorbea despre Sânta Mare Mucenitã Chiriachi. Preasfintitul Ignatie a fãcut deja demersul cãtre Sfântul Sinod, ca prãznuirea ei sã se facã mai larg”, a spus IPS Ioachim, la începutul Sfintei Liturghii. La Husi, a venit de departe si Preasfintitul Andrei, Episcopul Covasnei si Harghitei, Ierarhul din tinuturile natale ale Episcopului Husilor, PS Ignatie. Pe 7 iulie, de altfel, este si ziua de nastere a Episcopului Ignatie al Husilor, dar si a surorii sale, Nicoleta Trif, fiind gemeni, nãscuti în satul Bilbor, judetul Harghita, în 1976. Pe 22 octombrie 2017, PS Ignatie a fost intronizat cel de-al 52-lea Episcop al Husilor, dupã ani de zile în care a fost unul dintre ierarhii importanti din diaspora româneascã.