spot_imgspot_img
8.5 C
Vaslui
19-apr.-2024

Prefectul judetului, fatã în fatã cu problemele si realitãtile locale

- Advertisement -

ÎNTÂLNIRI….Prefectul Judetului Vaslui, Daniel Olteanu, a tinut mortis sã renunte la întâlnirile sterile din sala de sedinte a institutiei si a luat la pas comunitãtile, organizând întâlniri cu factorii responsabili, de la sate. Prefectul judetului a demarat seria ȋntâlnirilor de lucru cu reprezentantii administratiei locale si liderii de opinie din comunitãtile vasluiene, care au drept scop constientizarea factorilor de decizie locali cu privire la necesitatea implicãrii lor active în viata socialã. Prima sedintã de lucru s-a desfãsurat ȋn Sala Multifunctionalã din satul Suseni, comuna Bãcani, unde au fost prezenti primarii si viceprimarii din comunele Bãcani, Ibãnesti, Alexandru Vlahutã si Bogdãnita, precum si secretarii primãriilor, agenti agricoli, asistenti sociali, medici si asistenti medicali, directori de scoalã, politisti, profesori si preoti. În cadrul întâlnirii, care a durat trei ore, au fost luate ȋn discutie problemele punctuale cu care se confruntã cele patru comune, pe teme de educatie, sãnãtate, protectie socialã, sigurantã publicã, administratie si dezvoltare ruralã, prin intermediul programelor de finantare europeanã.

Prefectul judetului Vaslui, Daniel Olteanu, a decis sã meargã în teritoriu, în majoritatea comunelor, pentru a auzi si nota problemele cu care se confruntã comunitãtile locale, în special pentru a identifica familiile cu grave probleme sociale si copiii aflati în pericol. De aceea, pentru cã Daniel Olteanu considerã întâlnirile de la Prefectura Vaslui sterpe si fãrã finalitate, el s-a decis sã meargã în teritoriul, unde într-un singur loc sã adune factorii decizionali si cei sociali, precum si societatea civilã, din câteva comune. Prima întâlnire a fost pe 29 august, în comuna Bãcani, unde au fost prezenti primarii si viceprimarii din comunele Bãcani, Ibãnesti, Alexandru Vlahutã si Bogdãnita, precum si secretarii primãriilor, agenti agricoli, asistenti sociali, medici si asistenti medicali, directori de scoalã, politisti, profesori si preoti. Una dintre probleme, cea a educatiei, a fost adusã printre primele în discutie. S-a discutat despre necesitatea asigurãrii transportului cu microbuze scolare a elevilor din mediul rural, care urmeazã cursurile liceale în oras, despre posibilitatea finantãrii, din banii primãriei, a abonamentelor acestora si despre problemele de functionare ale retelei de internet, care ȋngreuneazã desfãsurarea testelor nationale. În ciuda finantãrii insuficiente si a situatiei materiale dificile a elevilor de la sate, existã si un exemplu de bunã practicã: scoala din Bogdãnita nu a înregistrat niciun abandon ȋn ultimii 20 de ani.

Medicii de la tarã, aproape inexistenti

La sedinta de lucru s-a vorbit si despre situatia doctorilor de la tarã care, potrivit medicului de familie din comuna Bãcani, Elena Dominte, sunt defavorizati din cauza conditiilor de lucru dificile, raportate la cele de la oras. Elena Dominte a afirmat cã o crestere a „sporului de tarã”, care este ȋn prezent de 5%, ar fi utilã medicilor din mediul rural, care au pe liste numerosi pacienti care se confruntã cu boli asociate bãtrânetii. Medicul a atras atentia celor prezenti cu privire la natalitatea în scãdere din comunele vasluiene.

Paza comunelor, o altã problemã care duce la infractionalitate ridicatã

Pe lista problemelor discutate s-au aflat si aspecte referitoare la paza comunalã si introducerea sistemelor de supraveghere video, pentru reducerea numãrului de infractiuni, situatia persoanelor fãrã venituri, care beneficiazã de ajutor social potrivit Legii 416/ 2001, demararea unor proiecte comunitare, cu sprijinul organizatiilor neguvernamentale, si necesitatea creãrii unui grup de lucru informal, la nivel de comunã, care sã se ȋntâlneascã lunar si sã analizeze problemele specifice, apãrute ȋn fiecare comunitate. Totodatã, Prefectul Daniel Olteanu le-a reamintit primarilor procedurile pe care acestia trebuie sã le urmeze ȋn caz de cutremur, inundatii si caniculã, ȋn calitate de presedinti ai Comitetelor Locale pentru Situatii de Urgentã. De asemenea, reprezentantii autoritãtilor locale au primit recomandãri ȋn legãturã cu solutionarea problemelor legate de registrul agricol, functionarea Comisiilor Locale de Fond Funciar si Programul National de Cadastru si Carte Funciarã.

Întâlnirile vor continua

Prefectul Daniel Olteanu a mentionat cã ideea organizãrii acestui gen de ȋntâlniri, cu membrii reprezentativi ai comunitãtilor locale, s-a conturat ȋn timpul actiunilor de cãutare a celor doi copii din satul Micesti, comuna Gherghesti, care, fiind nesupravegheati de pãrinti, au dispãrut de acasã, în luna aprilie 2016. Bãietelul de trei ani a fost gãsit fãrã viatã, iar fetita de cinci ani, ȋn stare de soc. Potrivit prefectului, situatiile dramatice de acest fel pot fi prevenite, dacã existã o colaborare eficientã între toti factorii de decizie de la nivel local, colaborare care poate avea ca rezultat identificarea familiilor si grupurilor de risc. „Trebuie sã avem curajul sã vorbim despre vulnerabilitãtile noastre, sã nu le mai ascundem, sã ni le asumãm! Cred cã este mai mult decât necesar sã avem o situatie centralizatã a cazurilor vulnerabile, fie cã este vorba despre familiile care îsi neglijeazã copiii, sau de adultii care sunt predispusi la fapte antisociale. Comunitatea localã poate sã gãseascã solutii pentru aceste persoane, care se aflã ȋn diferite categorii de risc, dacã lucreazã împreunã. Aceste cazuri trebuie sã fie monitorizate ȋn permanentã, de cãtre toti membrii comunitãtii. Sã actionãm acum, dacã nu vrem sã reactionãm la momentul ȋn care se întâmplã lucrurile grave!”, a declarat prefectul Daniel Olteanu.

În urma dezbaterilor, a rezultat nevoia unei colaborãri mai strânse, atât între factorii de decizie de pe plan local, cât si          între acestia si institutiile statului. La finalul discutiilor, Prefectul Daniel Olteanu le-a multumit celor prezenti pentru participare si pentru opiniile exprimate. De asemenea, acesta i-a asigurat pe primarii prezenti la întâlnire cã usile Institutiei Prefectului sunt întotdeauna deschise pentru cei care au nevoie de sprijin, si cã pot gãsi oricând ȋn prefect un partener pentru legalitate, consiliere si implementarea proiectelor pe care doresc sã le initieze, ȋn vederea dezvoltãrii comunitãtilor din care fac parte.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.