|

Prefectul judetului Vaslui, cel mai tare din tarã!

FELICITAT… Pentru modul în care s-a comportat în timpul codului portocaliu de ninsori viscolite, de joi, prefectul judetului Vaslui a fost evidentiat la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor, remarcându-se faptul cã Vasluiul a avut cei mai rapizi termeni de interventie, în timpul viscolului. Perioada în care s-a calculat modul de interventie, la nivel de minister, a fost ziua de 18 ianuarie, începând cu ora 1.00 noaptea si pânã la ora 24.00. “Au fost multe evenimente, iar eu personal am încercat sã ajut, acolo unde a fost nevoie, sã coordonez operatiunile de salvare, în cazurile extreme. Ca o noutate, am implementat un grup pe reteaua Whattsup, în care au intrat toti directorii si sefii de institutii din judet, cu care am colaborat orã de orã”, spune prefectul Popica. Dar, problemele nu se opresc aici, anuntã seful Prefecturii, pentru cã vor veni din nou ninsori peste judet.

“Începând cu seara zilei de miercuri, 17 ianuarie, de la ora 18.00, am suplimentat echipajele de politie din tot judetul Vaslui, reusind sã supraveghem traficul rutier. Am urmãrit, în special, zonele sensibile, unde se produc ambuteiaje sau apar probleme în trafic”, spune prefectul judetului. S-a actionat, în timpul codului portocaliu, cu toate echipajele din dotarea Drumurilor Nationale Bârlad, cât si cele de la comune sau operatorii care se ocupã de deszãpezirea drumurilor judetene. “As mentiona aici efortul pe care l-au fãcut doi primari, de la Voinesti si Rebricea. Cei doi au avut, în comunele pe care le gospodãresc, situatii limitã, inclusiv doi minori, cu vârste de 1 an si 1 an si jumãtate, care trebuiau scosi din sate, pe drumurile viscolite. Au mobilizat toate utilajele pe care le aveau si au ajuns la cei doi copii si tin, pentru asta, sã le multumesc în mod deosebit. Interventia lor promptã a fãcut ca vietile celor doi copii sã nu fie puse în pericol”, afirmã Popica. Un alt eveniment din timpul viscolului de joi seara a fost interventia de la Vutcani, acolo unde un cetãtean care avea o plagã tãiatã a fost transportat de cãtre primãrita comunei Vutcani, Silviana Bahrim, personal, pânã la salvare. Masina de interventie nu putea trece de troienele formate între Vutcani si Rosiesti.

Prefectul a stat la interventii mai bine de 36 de ore!

“Am asigurat permanentã, atât la nivel de Institutia Prefectului, cât si la structurile Ministerului de Interne. Personal, am creat un grup pe Whattsup, format din directori, sefi de servicii deconcentrate, ofiteri din structurile MAI, prin care am comunicat în permanentã, stabilind zonele în care trebuie sã intervenim, inclusiv prin imagini care ne-au dat o idee exactã despre interventia care este nevoie pe fiecare zonã înzãpezitã în parte”, explicã prefectul. A fost o mãsurã salvatoare, dupã ce Guvernul a stabilit un astfel de grup pe Whattsup cu prefectii si subprefectii din toatã tara. Fiecare primar a avut la institutie oameni la permanentã, dar si utilaje, intervenind la orice orã din zi sau din noapte, în timpul viscolului. “Am stat în mijlocul evenimentelor de miercuri, 17 ianuarie, începând cu ora 17.00, si pânã în noaptea de joi spre vineri, la ora 3.00, fiind prezent în toate locurile în care au fost probleme. Cred cã s-a actionat foarte bine, fapt pentru care felicit toate institutiile implicate”, mai spune Popica.

Este nevoie de parazãpezi, o primã concluzie

Directia Regionalã de Drumuri si Poduri Iasi, care administreazã drumurile nationale de pe raza judetului Vaslui, are montati 11 km de parazãpezi pe principalele drumuri din judet, în special acolo unde se formeazã suluri de zãpadã, în timpul viscolelor. Anul trecut, au fost 8 km de parazãpezi, ceea ce înseamnã cã se fac eforturi pentru achizitia acestor echipamente de protectie în cazul de viscole, însã atunci când vântul bate cu 75-80 km la orã nu fac fatã nici parazãpezile.