spot_imgspot_img
11.2 C
Vaslui
28-mart.-2024

Prefectura Vaslui, serviciile Ministerului de Interne si deconcentratele sunt în alertã de grad zero!

- Advertisement -

MOBILIZARE… Prefectul de Vaslui, Eduard Popica, alãturi de oficialii din Prefecturã, sefii Politiei judetene, Jandarmeriei, ISU, serviciilor speciale si altor structuri specializate sunt în alertã maximã, în vederea pregãtirii alegerilor europarlamentare si a referendumului de duminicã. La nivel de judet, au fost organizate 536 sectii de votare, pentru un numãr total de 413.926 de alegãtori, fiind tipãrite 1.366.491 buletine de vot, un tip pentru alegerile europarlamentare si douã tipuri pentru fiecare din întrebãrile de la referendum. Din cele 536 sectii de votare, 72 sunt la Vaslui, cu 10 sectii în plus fatã de ultimul scrutin, 46 la Bârlad si 20 în Husi. Din numãrul persoanelor cu drept de vot, 114.927 se regãsesc în listele din municipiul Vaslui, o cifrã record. “Pentru o bunã desfãsurare a procesului electoral, a fost asiguratã instruirea primarilor si secretarilor unitãtilor administrativ teritoriale din judet, precum si a presedintilor si loctiitorilor sectiilor de votare, cu privire la sarcinile ce le revin. Credem cã nu vor fi probleme în ziua de duminicã”, a spus prefectul judetului, Eduard Popica.

Ieri, la invitatia ministrului Carmen Dan si a sefilor de structuri MAI a avut loc o videoconferintã cu prefectii si structurile specializate pe tema ultimelor detalii legate de desfãsurarea alegerilor si a referendumului de duminicã, stabilite în sedinta Comisiei Tehnice Centrale. La Vaslui, prefectul Eduard Popica si sefii de servicii din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, alãturi de conducerea Directiei de Statisticã si a altor structuri au participat la videoconferinta Guvernului, fãrã a raporta vreo problemã. Ministrul Carmen Dan a trecut în revistã stadiul îndeplinirii sarcinilor care revin fiecãrei institutii, fiind puse la punct ultimele detalii organizatorice pentru zilele urmãtoare. De fapt, a spus prefectul Popica, din 24 mai, toate structurile implicate în alegeri din judetul Vaslui intrã în alertã, se fac ultimele pregãtiri, pentru ca, duminicã dimineatã, sã nu fie probleme în judet. Conform legii, pentru alegerile europarlamentare si pentru referendum, s-a spus la videoconferintã, cetãtenii voteazã în aceleasi sectii de votare, în acelasi interval de timp, respectiv 7.00 – 21.00, cu aceleasi stampile cu mentiunea “VOTAT”, dar pe buletine de vot separate: unul pentru alegerile europarlamentare si douã pentru referendum – câte un buletin pentru fiecare întrebare. Ministerul Afacerilor Interne a monitorizat sãptãmânal respectarea calendarului electoral, pânã la acest moment toate institutiile implicate în organizare realizând la termen actiunile din Programul calendaristic aprobat de Guvern. În ziua alegerilor vor fi la datorie peste 50.000 de angajati ai MAI care vor asigura climatul de ordine si liniste publicã, protectia sectiilor de votare în afara acestora, precum si cercetarea incidentelor electorale. De asemenea, angajatii MAI vor asigura securitatea transportului dosarelor întocmite de birourile electorale din tarã cãtre Biroul Electoral Central. “Fac un apel ferm la toti participantii la acest proces electoral sã dea dovadã de corectitudine si de bunã credintã: mã refer aici la cei implicati în organizarea si desfãsurarea alegerilor, la competitorii electorali, dar si la alegãtori”, a declarat ministrul Carmen Dan, la videoconferinta de la Prefectura Vaslui. Alegãtorii vor vota la sectiile de votare la care sunt arondati cu domiciliul sau resedinta, conform listelor electorale permanente. Cetãtenii care, în ziua alegerilor, se aflã într-o altã localitate decât cea de domiciliu pot sã îsi exercite dreptul de vot în localitatea în care se aflã, la orice sectie de votare, urmând a fi înscrisi într-o listã suplimentarã. Pentru a veni în sprijinul cetãtenilor care doresc sã voteze, dar nu detin carte de identitate valabilã, serviciile publice comunitare pentru evidenta persoanelor vor avea program si în zilele de 25 si 26 mai, conform programului stabilit la nivel local.

La nivel national, se organizeazã 18.730 de sectii de votare, zeci de mii de cadre MAI mobilizate

În strãinãtate au fost organizate 441 sectii de votare pe baza propunerilor misiunilor diplomatice si tinând cont de solicitãrile comunitãtilor de români din strãinãtate. Pentru asigurarea corectitudinii alegerilor se va utiliza Sistemul de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului multiplu (SIMPV). Presedintele Autoritãtii Electorale Permanente, Constantin Mituletu-Buicã, a prezentat atributiile birourilor electorale ale sectiilor de votare din preziua votului, precum si procedura de votare, mentionând cã aceasta a fost testatã cu succes în cadrul unei simulãri care a avut loc la sediul AEP în cursul zilei de miercuri. Au fost efectuate patru teste de andurantã al SIMPV si o simulare. Totodatã, au fost asigurate toate elementele de infrastructurã si programele informatice necesare pentru buna desfãsurare a votului. La final, sefii MAI au avertizat cã orice încãlcare a legii privind desfãsurarea procesului electoral poate fi sesizatã la numãrul unic de urgentã 112 sau efectivelor MAI.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.