spot_imgspot_img
7 C
Vaslui
20-apr.-2024

Premii de 7.000 de euro la Bienala internationalã N.N.Tonitza din Bârlad | FOTO

- Advertisement -

CONCURS…La Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, se desfãsoarã editia a II-a a Bienalei Internationale de artã contemporanã „N.N.Tonitza”. Manifestarea este realizatã împreunã cu Ministerul Culturii si Identitãtii Nationale, Consiliul Judetean Vaslui, Primãria Municipiului Bârlad, Consiliul Local Bârlad si Uniunea Artistilor Plastici din România. La vernisarea expozitiei concurs au participat peste 200 de persoane, fiind prezenti oficiali ai municipiului Bârlad: deputatul Adrian Solomon, primarul Dumitru Boros, profesori, directori de institutii scolare, iubitori ai artei frumoase. Publicul iubitor de artã va avea privilegiul ca pânã pe 30 noiembrie sã vizioneze lucrarea „Dans l’ atelier, ou peintre, et modele examinant son portrait 1965”, provenitã din colectia  George Serban, colectionar de artã si semnatã de Pablo Picasso, unul din cei mai mari pictori ai lumii.

Sala mare a Muzeului Vasile Pârvan din Bârlad a devenit ieri neîncãpãtoare, la deschiderea Expozitiei Concurs „Bienala N.N.Tonitza”, a doua editie. Peste 200 de bârlãdeni au venit sã vadã expozitia internationalã. Având în vedere cã este anul Centenarului Marii Uniri, care reprezintã, fãrã îndoialã, rezultatul luptei si a aspiratiilor seculare ale acestui popor atât de încercat, care si-a trãit si scris istoria în acest spatiu binecuvântat de Dumnezeu, tema expozitiei este „Natiune-identitate-integritate-corporalitate”. „În anul 1918, poporul român si-a trãit «ora lui astralã», iar Lucian Blaga, coplesit, a scris Poemele luminii, în care spunea – ne strângeam la un loc, în chip oficial, cu acte în regulã, nu dupã «un veac de singurãtate», ci dupã milenii de lupte si suferinte. Pentru a intra în al doilea veac de unitate, ne vor trebui energii noi, iar acestea se cuvin trezite, impulsionate, împrospãtate tocmai de sãrbãtoarea pe care o pregãtim si care se va desfãsura pe parcursul unui întreg an. Anul Centenarului, 2018, trebuie sã devinã astfel un moment al sãrbãtorii, al bucuriei si al respectului fatã de tot ceea ce s-a întâmplat în cei 100 de ani de unitate, precum si în cele douã milenii de luptã pentru atingerea dezideratului privind unitatea, dar si un moment al trasãrii unor cãi noi în devenirea noastrã ca indivizi si natiune”, a precizat dr. Mircea Malaucã, organizatorul Bienalei si directorul muzeului bârlãdean. Vor fi  acordate premiile:  2000 de euro pentru cea mai buna lucrare la pictura, 2000 de euro cea cea mai buna la grafica,  cel mai tanar participant – 1000 de euro, precum  alte premii acordate de Asociatia Constantin Hamangiu din Barlad, de deputatul Daniel Olteanu, de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale  si de alti sponsori. CLM Barlad a contribuit la fondul de premiere cu 2000 de euro. Premierea va avea loc intr-un cadru festiv pe 30 noiembrie la sediul muzeului barladean.

Juriul a început notarea lucrãrilor expuse de ieri!

Expozitia este organizatã pe douã sectiuni, respectiv o sectiune de picturã si una de graficã, care vor cuprinde peste 120 de lucrãri provenite din 27 de tãri, de pe trei continente (America, Asia, Europa). În urma jurizãrii douã din lucrãri, respectiv o lucrare de picturã si una de graficã vor fi premiate cu sume importante de bani oferite de Primãria si Consiliul Local Bârlad, Asociatia Constantin Hamangiu si un grup de investitori. De asemenea, va fi oferit si un premiu pentru cea mai bunã lucrare a unui tânãr artist. Vernisarea expozitiei a fost realizatã de cunoscutul critic de artã si curator Mihai Plãmãdealã ieri, la orele 11.00 la sediul central al muzeului. „Premiile vor fi oferite pe 30 noiembrie, într-un cadru festiv, la o orã ce va fi anuntatã ulterior, a mai precizat dr. Mircea Malaucã, directorul muzeului bârlãdean si unul dintre organizatorii Bienalei, alãturi de dr. Rãzvan Constantin Caratãnase.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.