|

Preotii Jitaru, Damian si Bumbu, sãltati de politisti si trimisi dupã gratii, Onilã jubileazã!

Preotii care au scãpat judetul de episcopul Onilã au fost condamnati cu executare

LOVITURÃ…Condamnati, în primã instantã, la închisoare cu suspendare, cei trei preoti acuzati de santaj (Gheorghe Damian, Rãzvan Bumbu si Sebastian Jitaru – n.r.) primesc o loviturã grea la Curtea de Apel Iasi. Instanta a decis sã-i trimitã dupã gratii si le-a interzis ca dupã executarea pedepsei sã mai practice preotia timp de 5 ani. În cazul preotilor Damian si Bumbu, judecãtorii ieseni au decis condamnarea la 3 ani de închisoare, iar preotul Sebastian Jitaru a primit o pedeapsã de 3 ani si 6 luni. Dupã emiterea mandatelor, preotul Gheorghe Damian a fost luat de acasã de politisti. Rãzvan Bumbu a primit vestea în Anglia, acesta muncea ca sofer pe microbuz, pentru a-si câstiga existenta. Cum a ajuns la vamã, a fost ridicat de politisti si adus la Vaslui. Preotul Sebastian Jitaru a fost si el ridicat de politisti, de la domiciliul sãu, din judetul Neamt. Povestea a început dupã ce fostul episcop Cornel Onila s-a plâns procurorilor cã Sebastian Cristi Jitaru, preot arhimandrit în cadrul Catedralei Episcopale a Husilor, împreunã cu preotii Gheorghe Damian si Rãzvan Bumbu, au încercat sã-l santajeze pentru a obtine 50.000 de euro si o functie de episcop vicar. Cei trei preoti l-ar fi santajat pe fostul episcop Onilã cu un filmulet compromitãtor în care acesta ar fi fost surprins în ipostaze intime cu un elev de la seminar. De asemenea, pe timpul anchetei s-a vorbit si de acuzatii împotriva fostului episcop dupã ce filmul santajului ar fi ajuns sã fie vizionat si de anchetatori.


Condamnati initial, de Tribunalul Vaslui, la închisoare cu suspendare, dupã ce au fost gãsiti vinovati de santaj în formã simplã, cei trei preoti acuzati cã au încercat sã-l santajeze pe fostul episcop Cornel Onilã, primesc o loviturã grea. Curtea de Apel Iasi admite apelul formulat de procurori, schimbã încadrarea juridicã si decid condamnarea lui Rãzvan Bumbu, Gheorghe Damian si Sebastian Jitaru, la închisoare cu executare. Astfel, dupã ce au fost acuzati de santaj în forma legii speciale, Bumbu si Damian au primit 3 ani de închisoare cu executare. De asemenea, Jitaru a fost conbamnat la 3 ani si 6 luni de închisoare. De parcã nu ar fi fost de ajuns, preotilor li s-a interzis sã mai practice meseria timp de 5 ani dupã executarea pedepsei. Sentinta este definitivã. Decizia Curtii de Apel Iasi aduce nemultumiri si în rândul celor care au reprezentat interesele celor trei preoti inculpati în dosar. “Încã o datã se demonstreazã cã atunci când sunt comenzi cu executare, acestea se executã. Sentinta nu poate fi decât un exemplu pentru ceilalti preoti care ar mai avea curaj sã ridice glasul împotriva mai marilor bisericii”, spune unul dintre apãrãtori.

Sentinta preotilor datã de Tribunalul Vaslui

Anul trecut, în luna octombrie, Tribunalul Vaslui a decis condamnarea preotului Sebastian Jitaru la doi ani de închisoare si amendã penalã în cuantum de 240 de lei, echivalentul a 120 de zile de închisoare. Instanta a dispus suspendarea executãrii pedepsei si a fixat un termen de supraveghere de trei ani. În toatã aceastã perioadã, lui Jitaru i-a fost interzis dreptul de a fi preot. În plus, judecãtorii au decis ca Jitaru sã execute si 60 de zile de muncã în folosul comunitãtii. De aceeasi pedeapsã au avut parte si ceilalti doi preoti acuzati de santaj, Rãzvan Bumbu si Gheorghe Damian. Diferit a fost, în schimb, cuantumul amenzii. În cazul celor doi, instanta a decis ca amenda sã fie de 4.800 de lei, echivalentul a 120 de zile de închisoare. De asemenea, instanta i-a obligat pe cei trei sã achite statului câte 2.600 de lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare. Sentinta datã de magistratii Tribunalului Vaslui nu este definitivã si poate fi atacatã în termen de 10 zile de la comunicare.

Acuzatiile aduse celor trei preoti

RECHIZITORIU… Aceastã poveste a început acum doi ani, pe 15 iunie 2017, când Directia Nationalã Anticoruptie a fãcut perchezitii la domiciliu pentru doi preoti din judetul Vaslui si la Episcopia Husilor. Aici au avut în vedere pe preotul arhimandrit Sebastian Cristi Jitaru, acuzat de santaj. Conform procurorilor, acesta ar fi cerut fostului episcop Corneliu functia de episcop vicar, altfel va face public un film în care acesta ar apãrea în ipostaze compromitãtoare. De asemenea, de santaj au fost acuzati si preotii Rãzvan Bumbu, preot în parohia Vãleni si Gheorghe Damian, preot de caritate la Spitalul Judetean Vaslui. Cei doi ar fi cerut episcopului 50.000 de euro pentru ca acelasi film compromitãtor sã nu ajungã pe masa Sinodului Metropolitan care a avut loc pe 15 iunie. Conform procurorilor, plângerea a fost fãcutã pe 12 iunie, la DNA, de cãtre Cornel Onilã, episcop al Episcopiei Husilor. Acesta a sesizat comiterea, de cãtre numitul Jitaru Cristi Sebastian, preot arhimandrit in cadrul Catedralei Episcopale Husi, infractiunii de santaj. Pe 30 mai, consilierii Episcopiei Husilor au fost abordati de Jitaru. Acesta a precizat cã detine un material compromitãtor cu fostul episcop. Le-a spus acestora cã în situatia în care înaltul ierarh nu intervine pentru a-l recomanda pe Jitaru pentru functia de episcop vicar va face publicã înregistrarea si o va folosi în cadrul Sinodului Mitropolitan din 15 iunie, pentru a-l denigra pe înaltul ierarh. Tot în referatul de arestare se precizeazã ca “în perioada 12-14.06.2017, Damian Gheorghe, împreunã cu Bumbu Rãzvan a amenintat persoana vãtãmatã Onilã Cornel cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare compromitãtoare în scopul de a dobândi, în mod injust, suma de 50.000 de euro. În cursul urmãririi penale au fost adminitrate urmãtoarele probe: procese verbale de redare a convorbirilor interceptate în mediul ambiental, a convorbirilor telefonice, de perchezitie, declaratie persoanã vãtãmatã si martori. Din coroborarea probelor a rezultat cã suspectul Damian Gheorghe a comis infractiuni de santaj. Bumbu Rãzvan ar fi fãcut aceleasi amenintãri.

Mãsuri în privinta statutului canonic al preotilor, se vor lua dupã Paste!

“Episcopia Husilor a luat act de sentinta definitivã a Curtii de Apel Iasi în dosarul penal, în care preotii Jitaru Sebastian-Cristi, Bumbu Rãzvan-Mihail si Damian Gheorghe au fost judecati pentru santaj. Deoarece ne aflãm în perioada Postului Mare, perioadã în care ne dedicãm cu preponderentã îmbunãtãtirii vietii noastre sufletesti, atentia fiind îndreptatã nedisimulat asupra pregãtirii pentru întâlnirea, în rugãciune si Liturghie, cu Hristos cel mort si înviat, luarea unor noi mãsuri inevitabile în privinta statutului canonic al celor trei preoti mentionati, se va face dupã aceastã perioadã. Precizãm faptul cã preotii în cauzã au fost opriti de la sãvârsirea tuturor slujbelor încã de la începutul procesului. În spiritul celor mentionate, ne rezervãm dreptul de a nu dezvolta mai mult acest subiect, în afara celor deja precizate. De asemenea, în deplin acord cu starea sufleteasã specificã Postului Mare, îndemnãm pe toti preotii si credinciosii sã sporeascã lucrarea rugãciunii si pregãtirea pentru marea sãrbãtoare a Învierii Domnului”.

Onilã jubileazã si viseazã la Scaunul Episcopal

ZVONURI…Odatã cu condamnarea celor trei preoti, fostul episcop de Husi, Cornel Onilã, poate visa din nou la scaunul epsicopal. Si asta dupã ce, cu o sedintã înainte de pronuntarea definitivã, Onilã a cerut magistratilor sã fie repus în functie, ignorând complet faptul cã a auns în milocul acestui scandal dupã ce a fost filmat în ipostaze indecente. Cum dosarul a fost deschis la cererea procurorilor DNA si instanta a trebuit sã decidã asupra acuzatiilor de santaj aduse preotilor Jitaru, Bumbu si Damian, solicitarea sa nu a fost luatã în seamã. Astfel, odatã cu pronuntarea sentintei, Onilã a aflat cã judecãtorii nici mãcar nu au pus în discutie cererile sale de repunere pe functie. Astfel, o asemenea decizie ar putea veni doar din partea mai marilor Bisericii Ortodoxe Române.