|

Preotul Ionel Stoian, înger pentru copiii din Parohia Hârsova

CADOURI… Campania “Îmbracã un copil de Paste”, initiatã de preotul paroh Ionel Stoian din Hârsova, a adus zâmbetul pe chipurile a 41 de copii din localitate. Acestia au primit hãinute noi, jucãrii, dulciuri si multe alte bunãtãti. Duminicã, în ziua Intrãrii Domnului în Ierusalim (Florii), o parte dintre acestia au avut ocazia sã-i întâlneascã si sã le multumeascã celor care s-au gândit sã le facã o bucurie. “Am rãmas fãrã cuvinte. Nici nu m-am asteptat la asa ceva. Celor care au donat, sã le dea Dumnezeu sãnãtate, le urez un Paste fericit si tot ce îsi mai doresc ei. Pe lângã hãinutele si dulciurile pe care le-au primit copiii, am mai primit si lucruri pentru casã si alimente. Nu-mi pot exprima bucuria, de emotii, nici nu-mi mai gãsesc cuvintele”, a declarat o mamã din Hârsova, care îsi creste singurã cei cinci copii.

Campania preotului Ionel Stoian a fost lansatã la începutul lunii trecute si s-a bucurat de o mobilizare extraordinarã. “În urma apelului umanitar pe care l-am fãcut, am primit colete din toate colturile tãrii si din Europa. Sunt oameni care s-au gândit la voi, care au dorit sã vã facã o bucurie cu acest prilej al marii sãrbãtori a crestinãtãtii – Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Sã ne rugãm pentru binefãcãtorii vostri. Sã nu-i uitati în rugãciunile voastre de dimineata, de seara, ca multumire lui Dumnezeu fatã de toate bunãtãtile pe care le primiti. Nu vã cunosc ei, nu îi cunoasteti nici voi, dar iatã cã s-au gândit si v-au fãcut un cadou cu ceea ce au considerat ei cã vã poate aduce un zâmbet. Le rãmân profund recunoscãtor si sã dea bunul Dumnezeu multã sãnãtate tuturor binefãcãtorilor”, le-a spus copiilor pãrintele paroh, înainte de a le împãrti cadourile.

“Suntem putini, iar problemele sunt multe”

Nu este prima datã când preotul se implicã în viata credinciosilor din parohia sa. Ori de câte ori aude de un caz care are nevoie de ajutor, acesta publicã pe Facebook, cerând sprijinul oamenilor cu suflet mare. A ajutat pânã acum numeroase familii, adulti, copii si bãtrâni, cu haine si alimente. “Din anul 2000 slujesc aici. Avem multe familii greu încercate, iar cea mai mare problemã este sãrãcia. Eu mã refer la sãrãcia materialã, nu la cea spiritualã, pentru cã dacã ar fi fost o sãrãcie duhovniceascã, n-as fi putut face nimic cu o mânã de oameni pe care-i am eu aici. Suntem putini, iar problemele sunt multe”, spune preotul Ionel Stoian. De multe ori, acesta a intervenit si pentru a limita abuzurile în familie, pentru a alina suferinta mamelor si copiilor. Încearcã sã medieze, sã sfãtuiascã si sã ajute. Deseori este vãzut prin sat din poartã în poartã, discutând cu oamenii. „Încercãm sã îi ajutãm pe toate planurile. Aceasta este misiunea noastrã ca preoti. Eu doar îmi fac datoria în fata lui Dumnezeu si în fata semenilor. Preotia înseamnã jerftã. Sã te jertfesti pentru cei din jur, sã fii blând, dar mai ales milostiv. Fiindcã fãrã milostenie nu existã iubire. I-am vãzut la bisericã, erau necãjiti, cu probleme. Am discutat cu ei, încerc sã îi aduc aproape. Le ascult problemele, discut cu pãrintii. Unii adulti au probleme cu alcoolul, cãutãm sã îi învãtãm pe copii cã nu aceasta este calea, ei trebuie sã meargã la scoalã si cu putin ajutor si încredere în Dumnezeu soarta lor se poate schimba. Cu ajutorul lui Dumnezeu si al oamenilor cu suflet mare, am reusit sã le oferim o razã de sperantã. Este greu si pentru noi, dar uitãm de obosealã, uitãm de toate greutãtile atunci când le vedem zâmbetul pe fatã. Nu am cuvinte sã le multumesc tuturor oamenilor care ne-au trimis donatiile lor”, conchide preotul.