|

Presedintele GAL Movila lui Burcel a împuscat un consãtean, la vânãtoare!

LA UN PAS DE MOARTE

TRAGEDIE… Eveniment grav petrecut în zona satului Buhãesti, în noaptea de luni spre marti, care se putea termina cu pierderi de vieti omenesti. Un vânãtor de 67 de ani, Petru Moraru, a fost împuscat din gresealã de cãtre un companion de vânãtoare, omul de afaceri Viorel Humã, presedintele GAL Movila lui Burcel. Drama s-a produs putin dupã ora 1.00 noaptea. Cei doi, însotiti de alti trei vânãtori din zonã, iesiserã sã vâneze turmele de mistreti care decimeazã productia de porumb a lui Humã, de pe terenurile pe care acesta le lucreazã. În conditiile încã neclare, o rafalã cu alice mari, care trebuia sã doboare mistretii, l-a ciuruit pur si simplu pe Moraru. În întuneric, acesta s-a prãbusit la pãmânt, cu dureri atroce la piciorul drept. La fata locului au ajuns, în timp foarte scurt, echipe de la IPJ, de la Serviciul Arme si Munitii, care au încercat sã afle cum s-a produs nenorocirea. Dându-si seama cã situatia este gravã, Viorel Humã nu a mai asteptat ambulanta si l-a urcat pe Moraru în masina sa de teren, zburând cãtre Spitalul Judetean de Urgentã, unde medicii si asistentele de la UPU au încercat sã-i salveze viata. Date fiind rãnile extrem de grave ale victimei, o ambulantã SMURD l-a transportat în vitezã la Iasi, acolo unde medicii l-au stabilizat, însã nu se poate spune dacã piciorul celui împuscat va putea fi salvat.

Nu a fost institutie în judet care sã nu fie înstiintatã de Humã, în acest an, asupra pierderilor uriase suferite în lanurile de porumb de pe terenurile lucrate de el. Pentru cã nu s-au luat mãsuri la timp, omul de afaceri a mers la AJVPS si a scos autorizatie de a vâna mistreti. A discutat cu mai multi consãteni, vânãtori si ei, pentru a-l ajuta în planul de a stârpi turmele de mistreti care îi distrug culturile. Asa se face cã, în noaptea de luni spre marti, cinci persoane, printre care Humã si Moraru, au ajuns pe dealurile Buhãestiului si s-au pus la pândã, în preajma lanurilor de porumb, în zonele atacate de mistreti. Humã avea lunetã la puscã, lanternã, deci era destul de bine echipat pentru vânãtoarea pe timp de noapte. În stânga sa, undeva într-un loc situat mai în spate, era Petru Moraru, în timp ce ceilalti trei vânãtori erau undeva cam la 1,5 km de cei doi, cumva într-o zonã mai retrasã. Nu se stie clar ce s-a întâmplat în miez de noapte, în lanurile de porumb ale lui Humã, cert este cã, într-o fractiune de secundã, se aude un foc de armã si Moraru cade la pãmânt.

Victima era la 100 de metri, în stânga lui Humã, care a crezut cã trage într-un mistret!

Speriat, Viorel Humã aleargã într-un suflet spre consãteanul sãu, care zace pe jos, ciuruit de rafala de alice. Îsi dã seama cã situatia este foarte gravã si sunã la 112. Între timp, vin si ceilalti consãteni, care decid sã-i facã un garou victimei, cu cureaua de la pantalonii unuia dintre ei. La lumina lanternelor, descoperã îngroziti adevãrul: femurul drept era ciuruit de alice, nu mai exista os, distrus de alicele mari, care loviserã în zona arterei femurale. Omul era pe moarte, asa cã decid sã-l transporte la spital, cu masina lui Humã, fãrã a mai astepta ambulanta. În jurul orei 2.00, masina de teren ajunge la UPU, acolo unde medicii si asistentele fuseserã informati cã vine un rãnit, împuscat accidental la vânãtoare de noapte. Viorel Humã spune, galben la fatã, cã l-a împuscat din gresealã pe consãteanul sãu, în timp ce personalul de la UPU face eforturi disperate pentru a-l tine pe Moraru în viatã. Omul de 67 de ani este la un pas de moarte si intrã în soc hemoragic, pentru cã pierduse o mare cantitate de sânge. Personalul medical descoperã, îngrozit, cã în zona în care intraserã alicele era o ranã greu de imaginat, ca si cum cel rãnit venea dintr-o zonã de rãzboi, în timp ce osul femurului era fãcut praf, pur si simplu nu mai exista, distrus de alicele mari. Cu mare greutate, personalul UPU luptã pentru viata vânãtorului din Cãntãlãresti. Acesta este stabilizat si trimis, cu mare vitezã la Iasi, acolo unde medicii vor lupta ore întregi pentru a-i salva piciorul. Se pare cã, într-o primã fazã, i-au montat o tijã, însã orele care urmeazã sunt critice pentru starea de sãnãtate a bãrbatului de 67 de ani.

Viorel Humã este în stare de soc: “Nu înteleg cum s-a putut întâmpla nenorocirea asta!”

L-am sunat, seara trecutã, si pe omul de afaceri Humã, cel care detine peste 1.000 de hectare în nordul judetului, între comunele Stefan cel Mare si Vulturesti. Acesta însãmânteazã, an de an, între 50 si 100 de hectare cu porumb, lanurile lui Humã fiind distruse de turmele de porci mistreti care au iesit din pãdurile din jur, în cãutare de hranã. “Ce sã zic acuma? Ce-as putea spune? Sunt în stare de soc, abia mai vorbesc. Este un mare semn de întrebare pentru mine ceea ce s-a petrecut la miezul noptii în acel lan de porumb. Este adevãrat, am vãzut cã rana este foarte gravã si l-am urcat în masina de teren, transportându-l pe Petru Moraru la spitalul judetean de la Vaslui. Nu stiu ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, mai erau trei vânãtori pe acolo, vom vedea ce va scoate la ivealã ancheta Politiei”, a spus Humã, care nu-si revine din soc, de marti dimineatã, de când a realizat cã Moraru este împuscat în lanul cu porumb. Se pare cã Humã ar fi zãrit, în noapte, miscare în lanul de porumb si crezând cã este un mistret a tras un foc, cam de la 100 de metri, nimerindu-l pe consãteanul sãu, Moraru, cel care îsi pãrãsise postul initial si plecase de unul singur în cãutarea mistretilor.

Niciunul dintre vânãtori nu a consumat bãuturi alcoolice, au constatat oamenii legii

Sã mai spunem cã, odatã ajunsi la locul unde s-a petrecut drama, toti participantii la aceastã tragedie au fost testati alcoolscopic, însã niciunul nu era sub influenta bãuturilor alcoolice. Viorel Humã are dosar penal pentru vãtãmare corporalã din culpã, faptã care se pedepseste, conform Codului Penal, cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendã penalã. Supãrat, Humã ne-a spus cã va merge la Iasi, în cursul zilei de astãzi, pentru a sta lângã patul pe care zace consãteanul sãu.