|

Presedintele PSD Vaslui pregãtit de rãzboi, pentru a-l apãra pe prietenul Dragnea

NEMULTUMIRI… A iesit la ivealã documentul prin care i se cere lui Liviu Dragnea sã plece din fruntea PSD. Scrisoarea-manifest este semnatã de trei lideri importanti ai partidului, Paul Stãnescu, Gabriela Firea si Adrian Tutuianu, care ar fi reprezentantii unui „comitet de initiativã”. „Declaratia privind Starea Partidului Social Democrat”, asa se cheamã scrisoarea, constatã cã „Partidul Social Democrat guverneazã România de 1 an si 9 luni, cu rezultate economice pozitive. Toti indicatorii atestã o crestere economicã sustenabilã, un nivel record al veniturilor statului, o îmbunãtãtire a absorbtiei fondurilor europene. Cu toate acestea, paradoxal, Partidul Social Democrat scade în preferintele electoratului, cercetãrile sociologice indicând o optiune de vot cuprinsã între 25%-30%, cu mult sub scorul obtinut de partid la alegerile parlamentare din anul 2016 (47%). De asemenea, presedintele partidului, Liviu Nicolae Dragnea, este cotat în sondajele de opinie cu 7%-12% din preferintele electoratului, cu mult sub cota partidului, fiind de altfel cel mai contestat lider politic din România ultimilor ani”.

„Dupã multe peripetii si tot felul de stiri despre un document, iatã cã a apãrut aceastã scrisoare care a fost asumatã de trei lideri. Cred cã acest lucru este foarte bun pentru cã singura solutie la aceastã crizã din partid este discutarea acestei scrisori si a altor probleme la CEx. Scrisoarea este foarte moderatã, nu cere decât demisia lui Dragnea. Sã facã un pas în spate. Un pas în spate este o idee foarte vagã, ar putea sã facã un pas la stânga, la dreapta sau chiar în sus”, spune, ironic, presedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, care a lipsit ieri de la toate actiunile din judet, fiind plecat la Bucuresti, la chemarea lui Dragnea. Fãrã îndoialã, vineri, la sedinta CEx, Buzatu va spune multe lucruri în apãrarea prietenului sãu, Liviu Dragnea. Întrebat dacã sustine scrisoarea initiatã de trei lideri PSD, Buzatu a spus cã va formula un punct de vedere în cadrul CEx, care avea loc vineri, pe 21 octombrie. „Sustin demersul dezbaterii scrisorii, trebuie sã dezbatem aceste lucruri pentru cã nu putem sta în aceastã stare în PSD de acum si pânã în 2020 când vor avea loc alegerile. Voi exprima un punct de vedere în CEx”, a precizat seful PSD de la Vaslui. Iatã câteva din punctele analizate în scrisoarea care îl face praf pe Dragnea: „Este datoria noastrã de oameni politici responsabili sã analizãm aceastã situatie si sã decidem care sunt mãsurile necesare pentru oprirea acestei tendinte, dar si sã consolidãm structurile partidului pentru a rãmâne principala fortã politicã a tãrii, capabilã sã cîstige alegerile din anul 2019 – europarlamentare si prezidentiale – si cele din 2020 – locale si parlamentare. Cauzele pentru care ne aflãm în aceastã situatie sunt, în opinia noastrã, urmãtoarele: Partidul Social Democrat si guvernul sãu sunt parte a unor conflicte interne, care au rãbufnit si vor continua sã se accentueze. Modul în care au fost desemnati cei trei candidati la functia de Prim-Ministru si membrii Guvernului, fãrã niciun set valid de criterii necesare pentru o guvernare performantã, a adâncit conflictele latente din partid si a generat neîncredere în rândul alegãtorilor. Motiunea de cenzurã împotriva propriului guvern, instalarea a nu mai putin de trei guverne în 19 luni, schimbãrile neexplicate ale unor ministri, sunt element percepute în mod negativ de electorat. Initiativele PSD în zona reformãrii Justitiei, justificate din perspectiva democratizãrii societãtii românesti, a respectãrii drepturilor si libertãtilor fundamentale, au fost atacate de opozitia parlamentarã si o parte a societãtii civile, ca fiind demersuri exclusiv în interesul liderului PSD, domnul Liviu Dragnea. Prin urmare, se poate afirma, fãrã rezerve, cã liderul PSD a devenit, prin vulnerabilitatea sa juridicã, un obstacol în adoptarea acestor reglementãri”.

Au fost promovate în Guvern tot felul de persoane slab pregãtite, cu referire la beizadelele liderilor PSD

„Promovarea în Guvern, Ministere, Agentii, alte institutii publice a unor persoane cu evidente carente profesionale, incapabile sã comunice corect, argumentat, pe temele guvernãrii. Situatia juridicã vulnerabilã a liderului PSD, Liviu Nicolae Dragnea, a devenit vulnerabilitatea majorã a partidului, elementul principal de atac al opozitiei si a unei pãrti a societãtii civile, o perpetuã sursã de neîncredere în plan intern si extern, motivul pentru care se pune la îndoialã corectitudinea oricãrui demers initiat de PSD în directia reformãrii Justitiei. Conducerea discretionarã a partidului, transformarea structurilor de conducere (Biroul Permanent National, Comitetul Executiv) în foruri care valideazã deciziile luate într-un format restrâns, desfiintarea de facto a Consiliului National si a Departamentelor partidului, lipsa dezbaterii interne în structurile politice si parlamentare”, mai sustin semnatarii scrisorii, cu adevãrat explozive. Se propune „Demisia imediatã a domnului Liviu Nicolae Dragnea din functia de presedinte al Partidului si din functia de Presedinte al Camerei Deputatilor; Asigurarea interimatului conducerii PSD de cãtre doamna Viorica Dãncilã, presedinte executiv, pânã la organizarea unui Congres Extraordinar, în prima parte a anului 2019″.