spot_imgspot_img
9.1 C
Vaslui
26-apr.-2024

Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul pentru promulgarea Codului Muncii

- Advertisement -

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, joi, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.53/2003 – Codul Muncii, se precizează într-un comunicat postat pe site-ul Preşedinţiei.

Guvernul şi-a angajat, pe 8 martie, răspunderea în faţa Parlamentului, pentru proiectul noului Cod al Muncii. Pe 16 martie a fost respinsă moţiunea de cenzură a opoziţiei împotriva proiectului de act normativ, fapt care a făcut ca noul Cod al Muncii să fie considerat adoptat şi trimis spre promulgare şefului statului.

După respingerea moţiunii, Uniunea Social Liberală a înaintat Curţii Constituţionale a României o sesizare în legătură cu neconstituţionalitatea prevederilor Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 privind Codul Muncii. CCR a decis, pe 23 martie, că prevederile Legii de modificare a Codului muncii, adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului, sunt constituţionale.

Premierul Emil Boc a menţionat că noul Cod al Muncii va diminua rigiditatea pieţei muncii, printr-un amendament prin care se permite mai uşor angajatorilor să încadreze personal după ce fac disponibilizări.

Prin viitorul Cod al muncii, angajatorii ar putea încadra personal după 45 de zile de la concedierile colective efectuate. Astfel, în cazul concedierilor colective, „în termen de 45 de zile de la data concedierii, salariatul concediat are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reînfiinţat în aceeaşi activitate, fără examen, concurs sau perioadă de probă”.

De asemenea, Guvernul a acceptat un amendament prin care părţile, reprezentarea acestora şi procedura de negociere şi încheiere a contractelor colective de muncă se stabilesc potrivit legii. De asemenea, apare şi angajamentul de adoptare a unei noi legi speciale pentru reglementarea viitoarelor contracte colective de muncă.

Noul Cod al muncii ar urma să instituie prioritatea criteriilor de performanţă în faţa celor sociale în cazul disponibilizărilor. De asemenea, contractele pe durată determinată pot fi încheiate pe o perioadă de până la 3 ani, în loc de doi, cum prevede legislaţia în vigoare.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.