|

Presedintii de Consilii Judetene cer bani pentru ajutorarea Directiilor de Protectia Copilului din toatã tara, la Vaslui situatia este grea

SOLICITARE… Uniunea Nationalã a Consiliilor Judetene din România cere Guvernului sã ia mãsuri pentru a ajuta Directiile Generale de Asistentã Socialã si Protectia Copilului, inclusiv din judetul Vaslui, având în vedere cã sumele alocate pentru finantare, pentru 2020, sunt foarte mici.

“Solicitãm alocarea de resurse financiare de îndatã, deoarece DGASPC-urile se confruntã cu o lipsã acutã de materiale igienico-sanitare, dezinfectanti, mãnusi, mãsti de protectie, echipamente de protectie etc. Plecând de la situatia din teren, propunem:

1. Relaxarea sistemului de achizitii publice în sensul încuviintãrii efectuãrii acestora si de cãtre autoritãtile administratiei publice locale si DGASPC-uri, în ceea ce priveste achizitionarea materialelor si echipamentelor de protectie care în prezent sunt de competenta ONAC, precum si posibilitatea achizitiei directe, atunci când furnizorii nu-si onoreazã contractele, invocând starea de urgentã.

2. Plafonarea preturilor la alimentele de bazã, în contextul în care alocatia de hranã a majoritãtii beneficiarilor este în cuantum de 16.6 lei/zi, sumã din care trebuie asigurate zilnic trei mese, plus douã gustãri, care sã includã fructe si legume proaspete si majorarea cu 50% a cuantumului alocatiei de hranã sau actualizarea standardelor de cost în regim de urgentã, conform necesarului determinat de situatia de urgentã .

3.Majorarea cu 50% a cuantumului sumelor reprezentând bani de buzunar, îmbrãcãminte, încãltãminte si materiale igienico-sanitare pentru copii si adoptarea unei hotãrâri de guvern, de îndatã, care sã prevadã alocarea unor sume reprezentând bani de buzunar pentru persoane cu dizabilitãti si persoane vârstnice fãrã venituri, tinându-se cont de disponibilizarea unora dintre acestia de la locurile de muncã, precum si de nevoi suplimentare fatã de drepturile legale de care beneficiazã.

4.       Plata orelor suplimentare pentru personalul care lucreazã în spatiile de izolare, eventual carantinã, dacã se va ajunge si în aceastã situatie”, se aratã în comunicatul UNCJR.