spot_imgspot_img
5.6 C
Vaslui
19-apr.-2024

Pribestiul a rãmas al nimãnui, dupã ce a fost mãturat de un val, de un metru | FOTO VIDEO

- Advertisement -

DEZASTRU…Masini distruse, gospodãrii inundate si copaci scosi din rãdãcini, acesta este bilantul furtunii care s-a abãtut peste nordul judetului sâmbãtã dupã-amiazã.  Cea mai afectatã a fost localitatea Pribesti, comuna Codãesti, cu 15 case si peste 40 de curti inundate. Oamenii spun cã potopul care s-a abãtut peste satul lor în urmã cu douã zile este al patrulea din ultimele douã sãptãmâni. Acestia cred cã nu s-ar fi ajuns în situatia asta dacã autoritãtile locale ar fi tratat cu mai multã responsabilitate semnalele date de naturã. “Asa ceva în satul nostru nu s-a mai vãzut. Dupã o jumãtate de orã de ploaie un val de apã de aproape un metru înãltime s-a lãsat din pãdure, care a mãturat tot în calea lui. Masinile pluteau de parcã erau cutii de chibrituri. Unui vecin i-a luat vreo 60 de stupi, iar fratele meu a rãmas fãrã 100 de pui. E a patra oarã când plouã si când dã apa asta pe dinafarã, dar nimeni nu face nimic. Vin cu niste tabele, noteazã în hârtiile alea ale lor ce pagube au fost si pleacã. Ba mai mult, aia care au stâlpii de iluminat în grijã, când i-am sunat sã le zicem cã un stâlp din ãla stã sã cadã, ne-au spus sã ne ducem sã punem noi douã roabe de pietris acolo, sã nu fie probleme. O nepãsare totalã din partea tuturor. Dacã decolmatau râpa asta, dacã se miscau putin lucrurile sI la primãrie, nu se ajungea aici, sã ne trezim cu atâtea case inundate”, a declarat Alin, unul dintre sãtenii afectati de viitura de sâmbãtã.

De râul care strãbate localitatea Pribesti, dacã nu esti fiu de-al satului, nu prea ai auzit. Dacã nu stai de-a lungul lui, nici nu stii cã existã. E unul dintre zecile de râuri care mai pune o coroanã de apã pe dealurile judetului nostru. Anonimul râu s-a umflat sâmbãtã, dupã ce prin acele pãrti ale locului a plouat cum n-a mai plouat de mult. Cerul s-a prãbusit pe pãmânt, s-a fãcut una cu pãmântul. Dupã nici o jumãtate de orã, albia râului s-a umplut, apa a dat peste mal si s-a nãpustit furioasã peste tot. A mãturat to ce-a prins în cale, a luat la vale copaci, masini si animale. În lungul râului au rãmas gospodãrii cu gardurile puse la pãmânt, grãdini acoperite cu mâl, oameni devastati si multã durere. Casele nu s-au dãrâmat, cã nu sunt fãcute din chirpici.Pe locurile lãsate de bunici, acum stau ridicate zeci de vile, cu bani trimisi din strãinãtate. Multi dintre cei care au fost inundati nici mãcar nu sunt în tarã. “Muncesc pe afarã si câstigã banul cu greu, dar la ce bun, când vezi cã toatã agoniseala ta e distrusã în câteva minute” ne spune un sãtean, în timp ce douã tractoare se chinuie sã scoatã din mâluri un BMW din noua generatie. Ceva mai la deal, un Volkswagen Golf IV stã la soare, cu capota ridicatã. Are motorul plin cu apã, iar sansele sã mai porneascã sunt aproape nule. “Proprietarul lui e un bãiat tânãr, care munceste în Germania. Dupã primele inundatii a vrut sã vinã acasã, dar n-a avut cu ce. Patronul i-a spus cã a avut un accident de masinã si nu are sã-i dea niciun ban. La ce bunã strãinãtatea si banii câstigati acolo, când la un necaz din ãsta nu poti sã te întorci acasã, sã-ti iei copiii în brate si sã te asiguri cã totul este bine? N-o iei razna acolo când stii cã acasã copiii tãi tin de usã sã nu le intre apa în casã?” ne întreabã Alin, unul dintre tinerii care au ales sã rãmânã în sat.

“În fata naturii nu avem ce face”

Gospodãria acestuia a fost printre cele mai afectate de viitura de sâmbãtã. Însã Alin e printre putinii sãteni din Pribesti care si-a fãcut asigurare la casã. “I-am sunat sã le spun cã am pagube. Mi-au spus cã nu e nicio problemã, cã luni va veni un angajat de-al lor sã evalueze stricãciunile. Sper sã fie bãieti seriosi! Pânã acum n-am mai vãzut asa ceva. Am investit 70 de milioane în gard, numai pe materiale. L-am fãcut cu mâna mea. Eram un exemplu printre vecini, toatã lumea îmi zicea cã odatã cu ridicarea gardului ãsta nu mai am treabã cu apa. Uitati cã natura ne-a arãtat cã nu e chiar asa. E a patra oarã când râul ãsta dã pe dinafarã, în douã sãptãmâni. Prima datã a fost mai linistit. A doua oarã a venit mai tare, dar elegant. A avut bun simt. A treia oarã a intrat prin curte pe la vecinu’, a stricat prin grãdinã. Când am vãzut asa, m-am bãgat la saci. Am fãcut dig pe marginea râului. Cred cã am pus peste 100 de saci. Am pus si pe lângã gardul vecinului. N-au avut nicio valoare, i-a mãturat în câteva secunde. A venit apa deodatã, înaltã de un metru. Asta e situatia! Au venit pe aici de la prefecturã, de la primãrie. Le-am spus sã vinã si la mine, sã vadã situatia. Au zis “da, da, da” dar în secunda doi au urcat în masini si au plecat. Am sunat la E-on cã avem un stâlp care abia mai stã. Le-am zis cã dacã, Doamne fereste, cade în apã, ne pârlim cu totii. Au venit doi bãieti, au vãzut stâlpul apoi ne-au zis nouã sã aducem douã roabe cu pietris sã punem ca sã nu cadã. Le-am zis cã si noi avem destule pe cap, cã suntem inundati. Au urcat în masinã si asa au lãsat. Cum Dumnezeu Sfântu’ sã faci asa ceva? Cu toate necazurile astea, sunt multumit. Bine cã nu s-au pierdut vieti omenesti, cã ce s-a stricat se poate repara.”

“Apa a trecut, dar mâlul ne omoarã”

În jurul caselor, totul e noroi. Pe ici pe colo mai iese câte un arac, semn cã acolo oamenii aveau puse fasole. Pe dupã case, în jurul copacilor, stau prinse bucãti de gard sau ramuri uscate, aduse din pãdure. “Din primãvarã si pânã acum am muncit pãmântul cu palmele astea, iar când a început sã se prindã, a venit furtuna”, zice Elena, femeie în curtea cãreia s-a adunat mai mult mâl ca oriunde. “Mâlul ãsta ne omoarã. Apa vine si trece, dar în urma ei rãmâne nãmolul care distruge tot”, mai spune aceasta, arãtând spre niste pãpusoi de jumãtate de metru, culcati la pãmânt.

Amenzi pentru cei care mai aruncã gunoiul în apã

Sãtenii din Pribesti spun cã s-a ajuns în aceastã situatie din douã motive: lipsa igienizãrii albiei acelui râulet si oamenii prost crescuti care aruncã tot felul de gunoie în apã. “Cea mai mare vinã apartine primãriei. Am fost de nenumãrate ori sã le spunem cã râpa aia mai trebuie curãtatã, dar degeaba. Nu am fost bãgati în seamã. Au mai trimis din când în când pe niste angajati de-ai lor, de la 416, dar ãia nu muncesc. Se fac cã lucreazã sã câstige si ei un ban. Ieri, dupã ploaia aia puternicã, a venit domnul primar si ne-a spus cã toti cei care vor mai arunca gunoaie în apã vor fi amendati. O mãsurã foarte bunã, dar luatã mult prea târziu, dupã ce casele ne-au fost inundate” au mai spus sãtenii din Pribesti. Potrivit reprezentantilor Prefecturii Vaslui, dupã ploaia de sâmbãtã, în localitatea din granita cu judetul Iasi au fost inundate 15 case si peste 40 de gospodãrii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.