|

Prima autostradã din Moldova va trece prin judetul Vaslui. Daniel Olteanu, catalogat drept Don Quijote, a prins-o în buget!

VICTORIE ISTORICÃ

SE FACE DREPTATE… Judetul Vaslui si vasluienii sunt mai aproape cu un pas de o mare, chiar imensã realizare. Este vorba de prima autostradã care va strãbate judetul Vaslui, de la sud, din zona Tutova, si pânã la iesirea din tarã, la Vama Albita. Vorbim de victoria unui om provenit de pe aceste meleaguri, care a crezut în proiectul sãu pentru vasluieni. Activitatea constantã a deputatului Daniel Olteanu, perseverenta sa în ceea ce priveste proiectele de mare infrastructurã ale Moldovei si reducerea discrepantelor regionale între judetul Vaslui si zonele bogate din tarã, au avut efectul urmãrit de parlamentarul vasluian încã de la preluarea mandatului sãu, în 2016. Astfel, bugetul de stat din 2019 include fonduri pentru elaborarea studiului de prefezabilitate a tronsonului de Autostradã Tisita – Albita, dupã ce acest proiect a fost sters pe nedrept din toate strategiile nationale din ultimii 15 ani. Desi judetul Vaslui si Vama Albita înseamnã ruta de transfer a douã treimi din transporturi din si cãtre Republica Moldova, cele care au guvernat România. „Mã voi bate pentru ca, în 2020, sã se prindã în buget sumele necesare pentru studiul de fezabilitate, iar în 2021 sper, alãturi de toti locuitorii judetului Vaslui, sã vãd prima lopatã în terenul viitoarei autostrãzi, dupã licitatia de proiectare si executie”, spune presedintele ALDE Vaslui.

„Cursul istoriei se schimbã pentru judetul Vaslui꞉ Autostrada Tisita – Albita este în bugetul de stat din acest an! Proiectul în care am crezut si cãruia i-am dedicat mai bine de doi ani din activitatea mea parlamentarã, timp în care am adunat argumente de necombãtut, din mii de pagini de documente, adrese si interpelãri, studii si date statistice, am primit din partea Guvernului fondurile necesare pentru elaborarea studiului de prefezabilitate. Este primul pas legal, obligatoriu, pentru ca acest proiect sã prindã viatã, si voi prezenta în curând calendarul de implementare (studiu de fezabilitate, proiect tehnic si executie). Dupã 20 ani în care acest proiect a fost mort si îngropat, am reusit în doi ani, cu perseverentã, fãcând din asta o prioritate zi de zi, sãptãmânã de sãptãmânã, lunã de lunã, sã-l readucem la viatã, si pentru asta le multumesc tuturor celor care au crezut, alãturi de mine”, a declarat deputatul ALDE, care s-a arãtat optimist în legãturã cu parcursul acestui proiect.

„Îi avertizez pe politicieni: dacã au de gând sã punã piedici, vor gãsi în mine cel mai mare adversar”

„Odatã început acest proiect, nimic nu îl mai poate întoarce din drum si îi avertizez pe politicienii din Vaslui sau de la Bucuresti, care au de gând sã-i punã piedici, cã vor gãsi în mine cel mai mare adversar. Vom avea un drum de patru benzi, care va traversa în diagonalã judetul nostru, va ocoli satele si orasele, si va face ca, de la granitã si pânã la Tisita, sã avem de parcurs maximum o orã si jumãtate, indiferent de mijlocul de transport, si nu dublu, asa cum se întâmplã în prezent. Si mai important, vasluienii vor avea sansa de a ajunge pe autostradã, când toate tronsoanele de legãturã vor fi finalizate, la Bucuresti, la Brasov – Sibiu – Arad si dincolo de granitã, dar si în Republica Moldova! Legãtura pe autostradã cu cel mai important punct de frontiera de Est pentru transportul rutier de mãrfuri, Vama Albita, va determina cresterea economicã a întregii regiuni si cresterea nivelului de trai al vasluienilor”, ne-a spus Daniel Olteanu.

Ce înseamnã Autostrada Tisita – Albita pentru vasluieni?

„E o sansã uriasã pe care o are acum judetul Vaslui, aceea de a demonstra cã locul sãu nu e la periferia economicã a României si a Uniunii Europene. În plus, municipiile Vaslui, Husi si Bârlad vor acces direct la autostradã, sau la 10-15 minute! E un semn de solidaritate asteptat îndelung de vasluieni, care trebuie sã profite din plin de potentialul urias de crestere economicã a regiunii si de beneficiile sociale pe care le va aduce acest proiect de mare infrastructurã, UNICUL din judet. Cu sustinerea ALDE si sprijinul domnului presedinte Cãlin Popescu Tãriceanu, cãruia vreau sã îi multumesc încã o datã pentru cã a înteles importanta uriasã a demersurilor mele si impactul economic pe care îl are acest proiect pentru judetul Vaslui si pentru Moldova, tronsonul Tisita – Albita a revenit pe agenda Ministerului Transporturilor, dupã ce dispãruse complet din orice strategie nationalã în ultimele douã decenii. Se reparã, astfel, cea mai mare nedreptate fãcutã vasluienilor de toate Guvernele si toti politicienii, indiferent de culoarea politicã, pentru care Moldova si judetul Vaslui nu au existat pe harta României si a marilor investitii în infrastructurã, singurele care pot aduce bunãstarea”, afirmã deputatul ALDE, care sustine cã proiectul de buget pe 2019 e unul bun pentru vasluieni.

Deputatul Olteanu: „Am si alte vesti bune pentru vasluieni, în bugetul pe 2019”

„Tot la capitolul infrastructurã, bugetul pe 2019 mai are si alte vesti bune pentru vasluieni, si sunt bucuros cã am reusit sã contribui la includerea unor obiective în acest buget꞉ Varianta Ocolitoare Bârlad este în grafic, iar pe parcursul acestui an vor fi bugetate si Variantele de ocolire Vaslui si Husi. De asemenea, vor fi efectuate lucrãri de reabilitare si întretinere pe drumurile DN 11A Podu Turcului – Ivesti, DN 15D Todiresti – Cãntãlãresti, DN2F Blesca – Vaslui si DN24A Popeni – Murgeni. Totodatã, au fost alocate sume importante pentru drumuri judetene, Vasluiul fiind în primele cinci judete din acest punct de vedere, iar aici subliniez eforturile domnului presedinte Dumitru Buzatu si faptul cã e important ca, indiferent de partid, sã facem tot ce putem pentru acest judet, cu mijloacele pe care le avem la dispozitie.

Având în vedere toate acestea, consider cã am obtinut MAXIMUM din ce puteam obtine în bugetul pe 2019:

•        Autostrada Tisita – Albita

•        Reabilitarea si modernizarea celor mai importante drumuri nationale

•        Existã fonduri importante pentru drumuri judetene

•        Existã fonduri importante pentru proiectele primãriilor de comunã

Acestea sunt motivele pentru care nu voi depune niciun amendament la proiectul de buget si sper ca documentul sã fie votat întocmai”, explicã Olteanu.

Presedintele ALDE, Cãlin Popescu Tãriceanu, alãturi de proiectul autostrãzii

„Vreau sã le multumesc încã o datã colegilor mei din ALDE, dar si miilor de vasluieni care au fost alãturi de mine în realizarea acestui obiectiv. M-ati încurajat sã merg mai departe cu eforturile de a pune judetul Vaslui pe agenda Guvernului si ati crezut în sansele de reusitã pe care le avem împreunã, uniti pentru aceeasi cauzã꞉ viitorul copiilor nostri acasã, în judetul Vaslui. Drumul de mare vitezã Tisita – Albita va fi o gurã de oxigen în economia localã, un pas înainte spre bunãstare si un motiv suficient pentru ca toti cei care plãnuiesc sã-si caute norocul dincolo de granite sã rãmânã acasã, sã munceascã acasã, sã punã umãrul pentru Vaslui. Îi invit pe toti cei care au o viziune despre modul în care judetul Vaslui trebuie sã profite de viitoarea autostradã sã contribuie la reusita proiectului cu mijloacele pe care le au: cetãteni, primari, oameni de afaceri, politicieni, de la o simplã idee si pânã la eliberarea rapidã a unor documente, acolo unde e nevoie”, a mai declarat Daniel Olteanu, al cãrui proiect s-a bucurat de sustinerea colegilor sãi din ALDE si, în mod special, a presedintelui Cãlin Popescu Tãriceanu.

Primarul Husului, Ioan Ciupilan, este încântat de ideea viitoarei autostrãzi

De multi ani de zile, primarul municipiului Husi, Ioan Ciupilan, luptã pentru a vedea realizatã o sosea de centrurã. Dorinta acestuia este pe cale sã se realizeze, pentru cã realizarea autostrãzii Tisita-Albita ar devia tot traficul greu din oras, aducând si investitori în zonã. „Este un lucru extraordinar dacã se face aceastã autostradã, municipiul Husi primeste o mare sansã la dezvoltare. Dacã vom vedea aceastã autostradã în cinci-sase ani, mãcar sã vedem cã s-au început lucrãrile si se apropie de Husi, cred cã nu va fi husean care sã nu se bucure de acest proiect. Vã spun sincer cã este un proiect mult asteptat de locuitorii municipiului nostru, vom putea atrage noi investitii”, explicã primarul Ciupilan. Edilul Husului spune cã a fãcut mai multe analize ale cifrelor de trafic din oras, iar realizarea unei autostrãzi care sã lege Albita de Tisita si, mai departe, de Bucuresti, ar face ca tot traficul greu si de persoane din si spre Republica Moldova ar creste foarte mult.

Vasile Pavãl: „O autostradã ar aduce investitori multi, iar Vasluiul ar deveni atractiv pentru multi”

„Este un proiect vital. Noi, ca vasluieni, am fost marginalizati tot timpul. Ne criticã toatã lumea cã avem PIB-ul pe cap de locuitor cel mai mic, cã somajul este mare, cã suntem cei mai sãraci din România, însã uitã cã aici nu s-au fãcut proiecte mari de infrastructurã, cum e de pildã o autostradã, care sã ne lege de Capitalã sau de vestul tãrii, si nici investitii masive. Dacã esti legat de autostradã e normal cã ai sanse sã te dezvolti altfel si sã atragi investitori. E o poveste cu dezvoltarea egalã pe tot teritoriul tãrii. De abia acum, cu acest buget, putem vorbi de o echitate. E normal ca si orasele mici sã primeascã bani de la bugetul de stat. Noi formãm, instruim oamenii si, când ajung sã câstige bani, fug în orasele mari, iar impozitele din salarii le plãtesc acolo. Pânã si parlamentarii nostri, ai judetului, plãtesc impozitul pe venit la Sectorul 5. Aud acum cã primarul de acolo se plânge cã i s-a tãiat din buget, dar uitã sã spunã câti bani îi revin din impozitul tuturor parlametarilor care vin din teritoriu în Bucresti. Orice investitie care vine în Moldova este bine primitã, iar o autostradã la Vaslui înseamnã mult. Dati-vã seama cã la Vaslui, de exemplu, investitiile strãine înseamnã doar 7 euro pe cap de locuitor. Ia închipuiti-vã cât e în vestul tãrii. O autostradã, un aeroport, ar rezolva si aceastã spinoasã problemã a investitorilor, iar interesul economic al zonei ar creste”, a declarat primarul Vasluiului, Vasile Pavãl.

Primarii de pe ruta viitoarei autostrãzi au mari asteptãri: „Poate asa vor veni si la noi investitori, în comunele noastre”

„Ne uitãm în alte zone, care s-au dezvoltat de când au autostrãzi”

“Ar fi un lucru minunat, foarte bun si util pentru comunitatea noastrã. Comuna Oltenesti s-ar putea dezvolta altfel având în vedere faptul cã o asemenea investitie ar veni foarte mult în sprijinul mediului de afaceri. Din punctul nostru de vedere ar fi un lucru foarte bun si ne-am bucura dacã se va realiza. Ne putem uita în celelalte zone ale tãrii unde au fost construite deja autostrãzi si putem spune, cu certitudine, cã astfel de lucruri s-au întâmplat deja. Pentru noi, legãtura cu R.Moldova ar putea fi beneficã în conditiile în care suntem o comunã la micã distantã de granitã. Poate cã asa vor veni si în zona comunei noastre investitori care sã investeascã mai mult în agriculturã sau industrie, dupã ce vor avea la dispozitie o autostradã pentru legãturi comerciale. Nu putea decât sã ne bucure o astfel de veste si ne dorim sã o vedem, cât mai repede realizatã” – Constantin Galeru, primar comuna Oltenesti.

„Aceastã autostradã ar fluidiza circulatia în zona noastrã”

“O astfel de investitie în zona noastrã ar fi o investitie exceptional de beneficã pentru comunitate, mai ales dacã va ocoli municipiul Husi pentru a scoate, din oras, traficul greu. As vrea sã o vãd gata dar, deocamdatã, putem spune cã se circulã foarte bine si pe drumul national. Pe de altã parte, o autostradã ar fi o investitie care ar putea dezvolta comunitatea, din punct de vedere economic, ar putea ajuta la dezvoltarea mediului de afaceri în zonã. Nu pot decât sã sustin o astfel de initiativã, din toate punctele de vedere. Plus cã o astfel de investitie ar putea fluidiza traficul greu în zona noastrã. E un vis frumos, ce poate deveni realitate, dacã cei aflati în fruntea tãrii îsi vor apleca atentia si asupra noastrã. Sã sperãm cã acesta este un prim pas si, în urmãtoarea perioadã vom vedea realizatã o asemenea investitie” – Viorel Savin, primar comuna Cretesti.

„Au început mici afaceri, dar se vor dezvolta, odatã cu noua autostradã”

“Cui nu i-ar conveni ca o astfel de investite sã se intersecteze cu comuna pe care o conduce!? În comuna noastrã, la Albesti, sunt deja câteva mici afaceri ce au început sã se dezvolte, si o astfel de investitie, chiar dacã nu ar traversa comuna, ci doar s-ar intersecta cu ea, nu ar fi decât de bun augur. Este stiut faptul cã autostrada aduce, cu sine, dezvoltarea mediului de afaceri, atât timp cât investitorii au la dispozitie cãi de acces de cea mai bunã calitate. Asa cã, pe lângã afacerile deja existente, în comuna noastrã ar putea apãrea si altele. Altfel spus, o autostradã în aceasã zonã nu ar face decât sã îmbunãtãteascã calitatea vietii oamenilor din comuna Albesti. Asa cã asteptãm, cu interes, începerea si, mai ales, finalizarea unei investitii de asemenea anvergurã” – Monica Amanci, primar comuna Albesti

„O mare realizare pentru zona noastrã, vitregitã de investitii majore”

„Este un lucru pozitiv pentru comunitatea vasluianã, care va influenta viata locuitorilor în bine. Se creazã premisele unei dezvoltãri durabile pe zona noastrã, vitregitã oricum de investitii majore în ultimii ani. Sunt convins si cã se va termina acest proiect, pentru care a luptat atât de mult deputatul Olteanu. Eu asa îl stiu, un luptãtor si sunt convins cã nu va face rabat de la ceea ce si-a propus cã va realiza. Orice lucru început trebuie sã aibã si finalitate” – Ioan Corciovã, primarul comunei Tutova

„Orice modernizare a zonei aduce un plus pentru locuitori, mai ales o autostradã”

„Este ceva bun pentru zona noastrã, unde nici nu visam la autostradã. Acum sã sperãm cã se va realiza, iar aceastã realizare sã fie fãcutã cu simt de rãspundere. Pentru noi este o veste bunã, acum sã vedem când se va face. Asteptãm sã vedem negru pe alb cã se va realiza, atunci vom putea sã ne gândim si la alte planuri de dezvoltare” – Paula Hultoanã, primarul comunei Zorleni